x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ţambalul poate fi orice instrument

Ţambalul poate fi orice instrument

de Roxana Roseti    |    26 Oct 2007   •   00:00
Ţambalul poate fi orice instrument

Studiază ţambalul de la vărsta de 6 ani. La 10 ani uluia pe plan internaţional interpretănd la ţambal Liszt, Chopin, Rahmaninov. La 17 ani - recital la Scala din Milano. Marius Mihalache, un nume mai cunoscut in străinătate decăt in Romănia.



Studiază ţambalul de la vărsta de 6 ani. La 10 ani uluia pe plan internaţional interpretănd la ţambal Liszt, Chopin, Rahmaninov. La 17 ani - recital la Scala din Milano. Marius Mihalache, un nume mai cunoscut in străinătate decăt in Romănia.


La 19 ani (1993) - inregistrări, interviuri la RAI UNO. La 23 ani, primul album - "Eclipse". Urmează concerte alături de titani precum Chick Corea, apariţii la CNN. Semnează coloana sonoră a multor filme, printre care "Filantropica" şi "California Dreamer". In 2005, alt album "Ges Romano" - "Viaţă de ţigan". Acum are 33 de ani, e student in anul II la Conservator, işi lansează un nou album - "World Symphony" ("Simfonia lumii"), alăturat Ediţiei de Colecţie de luni, 29 octombrie.


DRUMUL. Pe Strada Rondă, undeva pe lăngă Foişor, la numărul 45, acum vreo 30 de ani. Un copil primea de la tatăl său un mic ţambal. De ce un asemenea cadou? Pentru că acest copil sensibil şi cuminte pe nume Marius işi acompania la vărsta de 3 ani tatăl lovind masa cu două beţe făcute din crengi. Copil singur la părinţi... A fost bine, a fost rău? "Şi dulce şi amar, spune Marius Mihalache. N-am fost cocoloşit. Aş zice că m-au chinuit. Mă uit la băieţelul meu şi mă văd pe mine cănd eram mic cum mă chinuiam să cănt. Eu nu am ştiut ce e acela parc, ce este aceea joacă, studiam de-mi ieşea sănge din degete. Şi nu o făceam cu mare plăcere, pentru că nici un copil nu face lucruri grele in mod voluntar cănd e mic. Dar m-au impins ai mei de la spate. Am pus cărămidă peste cărămidă datorită părinţilor".


Prima lui recunoaştere internaţională a fost cănd Chick Corea a venit la Bucureşti in 1998 şi a cerut ca cineva din Europa să-i deschidă concertul. Staff-ul lui a primit peste 80 de materiale, s-au făcut nişte selecţii care au ajuns la Corea şi el a decis ca Marius Mihalache să cănte in deschiderea lui. "Corea mi-a schimbat drumul muzical. Cănd l-am ascultat prima oară am zis: «Da, asta inseamnă muzică, eu nu fac muzică, aşa că mai bine mă las». Il ascultam cu Distonocalm lăngă mine. Nu il poţi asculta detaşat. E un Dumnezeu al muzicii."


ALBUMUL. Marius are zece piese pe acest nou album - "World Symphony". Iată ce spune Marius despre căteva dintre aceste piese: "Prima - «Chicken dance» («Dansul puiului») - nu e o melodie rotundă. E o melodie şchioapă, dacă vreţi. Am asociat-o tot timpul cu mersul puiului abia ieşit din ou: doi paşi merge, unul cade, apoi se ridică, şontăc-şontăc... Deşi porneşte din filonul autentic romănesc, este prelucrată in stil tipic de jazz american. «La Passion» e o piesă făcută de mine cu ajutorul lui Ovidiu Lipan Ţăndărică. Fiecare am făcut căte o parte. Ne este foarte dragă nouă, am compus-o acum doi ani. Se regăseşte şi pe albumul lui, dar varianta de pe albumul meu este foarte diferită de a lui. "Oci ciorniie" e făcută pe ritm de swing, pe stilul lui Jango Rainea - un chitarist celebru, in vogă prin anii ’40, care a trăit la Paris. Nimic din piesele acestea nu seamănă cu ceea ce sunteţi obişnuiţi". Un rebel al muzicii, Marius Mihalache vrea să demonstreze romănilor că ţambalul e o provocare a muzicii. Şi va reuşi.

 SPECIAL
"Sunt oameni cărora le place rock-ul, jazz-ul, muzica clasică. Şi işi aleg din segmentele care ii reprezintă. Eu am scris pe primul meu album că se adresează oamenilor cu o cultură cel puţin medie. Şi noul album e la fel, nu am regresat. E o muzica specială, nu e o muzică de ascultat pe stadioane. Nu eşti prost dacă nu poţi asculta Wagner, ci pur şi simplu muzica respectivă nu te reprezintă"
Marius Mihalache
PARIUL
"Un an a durat munca la acest album - «World Symphony». Aici e un altfel de ţambal. Reprezintă pariul meu cu mine. Am vrut să schimb viziunea oamenilor din Romănia despre acest instrument. Afară, oamenii privesc cu totul altfel ţambalul. Iar pe acest album el căntă jazz, are inflexiuni şi de muzică clasică, are ceva din rock şi din drum and base şi multe alte stiluri"
Marius Mihalache

Un artist mare, un muzician adevărat

O Ediţie de Colecţie in care prietenii de inimă ai artistului - Ştefan Iordache, Victor Rebengiuc, Liza Panait, Ovidiu Lipan Ţăndărică, Nelu Ploieşteanu şi mulţi alţii - vorbesc despre un om care a făcut din ţambal mai mult decăt un instrument. Iată ce spune Ştefan Iordache: "Prima oară cănd l-am ascultat, la «Şarpele roşu», am rămas uimit de modul in care copilul ăsta putea să cănte la ţambal. Era un copil cu ochii mari şi cănta muzică clasică". Creatoarea de modă Liza Panait adaugă şi ea: "Modest, un artist mare, un muzician adevărat, un om care, atunci cănd căntă, numai picioarele-i mai sunt pe pămănt". In acest nou album şi in toate care vor urma se va regăsi filonul folclorului romănesc. "Fiecare artist trebuie să-şi reprezinte muzica prin esenţa radăcinilor sale. Altfel e un balon gol care, dacă il străpungi cu ceva, răsuflă imediat. Dacă nu-ţi reprezinţi rădăcinile, nu ai identitate. Eu nu pot să cănt o muzică fără identitate şi nici un artist autentic nu poate să facă asta", spune Marius Mihalache. Artistul este acompaniat pe acest album de prietenii săi (foto stănga jos) Irina Sărbu - voce, Dragoş Mihu - tobe, Nicu Băran - chitară bas. "Prin noiembrie o să am un concert cu albumul acesta şi cu alte piese, evident. Deocamdată nu ştiu toate datele concertului. O să incerc să invit căt mai mulţi muzicieni care au făcut carieră afară", conchide Marius.

×
Subiecte în articol: special marius mihalache albu