Traian Basescu mediaza criza: "Se pot gasi solutii daca exista vointa politica"
Romania se afla sub furia apelor. Sute de mii de oameni sunt amenintati de inundatii. Mii de locuinte sunt distruse. De o saptamana, Romania este intr-o criza politica. Institutii-cheie ale statului, partide politice sunt ocupate. Ele au tras perdeaua si nu vad ce se intampla afara. Prima lor grija: anticipatele. Sub presiunea unor voci rationale, premierul Tariceanu isi reconsidera demisia anuntata.
Seful statului paseaza Parlamentului rezolvarea crizei politice. Tariceanu da declaratii contradictorii privind demisia din functia de prim-ministru.
Medierea lui Basescu
Presedintele Basescu a cerut aseara institutiilor statului sa gaseasca o formula constitutionala a legilor Justitiei, amenintand ca altfel nu le va promulga.
|
SUSTINERE. Traian Basescu si-a concentrat discursul pe rolul Curtii Constitutionale |
Seful statului i-a chemat aseara la consultari pe reprezentantii Curtii Constitutionale, pe seful Cabinetului impreuna cu ministrul Monica Macovei si pe presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, impreuna cu liderii grupurilor parlamentare. Basescu a cerut institutiilor statului sa gaseasca o formula pentru cele patru articole de lege respinse de Curtea Constitutionala, astfel incat legea sa fie promovata fara incalcarea Constitutiei si pentru a putea fi continuata reforma in Justitie. "Hotararea Curtii infrangea vointa Guvernului, care isi asumase raspunderea pe o lege, si vointa Parlamentului, care confirmase acel pachet de legi. Am considerat ca, in aceste conditii,
s-a creat un conflict intre institutiile statului si din acest motiv am invitat reprezentantii acestor institutii la mediere", a explicat Basescu.
PROVOCARE. De pronuntat, se va pronunta Parlamentul (n.r. - care se va reuni astazi), spune presedintele, aruncand manusa. "Se va vedea daca au fost gasite formule care sa nu infranga vointa Curtii Constitutionale, iar aceste formule sa fie aprobate de plenul reunit al celor doua Camere", a aratat el, avertizand ca nu va promulga legea daca prin modificarea unor articole se va incalca Constitutia. "Daca acele articole vor fi reformulate, legea va fi trimisa din nou la Curtea Constitutionala pentru a stabili daca noua formula respecta Constitutia", a subliniat seful statului.
ANTICIPATE. La intalnire nu s-a discutat despre alegerile anticipate, declara la iesirea din palat liderul grupului PD, Cristi Radulescu. Basescu explica: "Este o chestiune de responsabilitate politica anuntul lui Calin Popescu Tariceanu referitor la demisie, in conditiile in care legea este mutilata. Cred ca premierul a procedat corect. In acelasi timp, eu, ca sef al statului, nu voi trece niciodata peste hotarari ale Curtii Constitutionale". In direct la Realitatea TV, presedintele revine insa asupra declaratiilor, aratand ca ramane un adept al anticipatelor chiar daca modificarile Parlamentului la lege vor primi OK-ul Curtii Constitutionale.
"Eu am fost constant un adept al alegerilor anticipate pe structura pe care o are Alianta in momentul de fata. Este o structura nesigura. Din acest punct de vedere, va rog sa fiti convinsi ca in acest moment nu am nici o problema de alegeri anticipate, chiar daca in ultima perioada mi s-a parut ca s-a intarziat prea mult momentul optim, am intrat in vara, Parlamentul in vacanta etc. Deci, din acest punct de vedere, pot spune ca raman un adept al alegerilor anticipate, chiar daca, repet, momentul optim a fost depasit."
In ceea ce priveste demisia premierului, Basescu a sustinut ca va fi "solidar sentimental" cu el. "Eu stiu foarte bine pozitia premierului, o consider o pozitie de onoare. In politica, atunci cand nu poti sa faci ceva, nu ai decat un drum: demisia."
Tariceanu: "Voi reconsidera!"
Premierul Tariceanu a declarat, dupa intalnirea de la Cotroceni, ca s-au gasit solutii pentru evitarea demisiei Guvernului, astfel incat sa nu se ajunga la alegeri anticipate si, in aceste conditii, isi va reconsidera demisia. "Prin discutia de la Cotroceni, s-au gasit solutii pentru evitarea demisiei Guvernului, astfel incat sa nu se ajunga la alegeri anticipate. Mi se pare normal si posibil sa nu facem anticipate. Avem multe angajamente pentru integrare, o comisie formata din juristi ai partidelor parlamentare se va reuni marti seara (n.r. - aseara) pentru a reformula articolele declarate neconstitutionale, astfel incat reforma in Justitie sa fie posibila. In aceste conditii, imi voi reconsidera demisia", a declarat Tariceanu, inaintea sedintei Comitetului Executiv al PNL.
In opinia lui Tariceanu, prin reformularea articolelor declarate neconstitutionale din Legea privind reforma Justitiei, trebuie sa se prevada necesitatea rezolvarii situatiei de incompatibilitate a membrilor CSM. El a apreciat ca, la urmatorul referendum pentru Constitutie, trebuie sa fie modificata Legea fundamentala, astfel incat deciziile Curtii sa poata fi respinse prin votul a doua treimi din numarul parlamentarilor. "Ca lider de partid, nu caut cu orice pret solutia anticipatelor", a precizat el.
Reactii la cald
PNL. Potrivit unui comunicat al liberalilor, presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, ar putea reconsidera decizia de a demisiona din functie, daca se va realiza un acord politic la nivelul tuturor partidelor parlamentare asupra a trei aspecte: reforma in Justitie sa nu fie blocata prin renuntarea la textele respinse de Curtea Constitutionala, in toamna acestui an sa se modifice Legea privind organizarea Curtii Constitutionale, astfel incat sa se rezolve situatiile de incompatibilitate si sa fie demarat procesul de modificare prin referendum a Constitutiei, astfel incat Parlamentul sa poata respinge o decizie de neconstitutionalitate a Curtii Constitutionale.
PD. Liderul PD, Emil Boc, a declarat ieri-seara ca Alianta D.A. nu si-a schimbat punctul de vedere in privinta anticipatelor, dupa discutiile de la Cotroceni, asteptand sa vada care este decizia Parlamentului si a Curtii Constitutionale. "Raman la parerea ca aceasta institutie, Curtea Constitutionala, are o componenta politica pronuntata", a precizat Boc.
PC. Liderul PC, Dan Voiculescu, a declarat ieri-seara ca discutiile purtate in cadrul intalnirii de la Cotroceni s-au axat pe faptul ca Romania nu are nevoie de alegeri anticipate si de o criza politica, in conditiile in care se confrunta cu inundatii si cu problema indeplinirii criteriilor pentru aderarea la UE la termenul stabilit. El a anuntat ca PC s-a declarat de acord cu negocierea intre partidele parlamentare asupra unei formule a Legii Justitiei care sa nu vina in contradictie cu Constitutia.
UDMR. Liderul UDMR, Marko Bela, a precizat ca reprezentantii partidelor parlamentare si ai altor institutii vor cauta "solutii de compromis" pentru evitarea alegerilor anticipate.
PSD. Liderul PSD, Mircea Geoana, a declarat ca PSD a venit cu solutia, dar nu crede ca aceasta criza politica s-a terminat. "Este clar ca obsesia pentru alegeri anticipate nu a parasit Cotrocenii si Alianta, dar PSD spune actualei Puteri ca iarna nu-i ca vara si vor exista probabil multe ocazii in care romanii sa se lamureasca ce fel Guvern avem si ca este nevoie de alte solutii pentru tara", a declarat Geoana.
PRM. Liderul deputatilor PRM, Lucian Bolcas, a spus ca PRM se opune solutiei de compromis propusa la Cotroceni, intrucat este rolul presedintelui de a se pronunta asupra unei legi sau de a o retrimite spre reexaminare. (
Lavinia Dimancea, Carmen Vintila)
SEDINTA APRINSA LA PNL
|
Liderii PNL au ramas aseara favorabili deciziei anticipatelor, spun surse din PNL, premierul Tariceanu dand doar impresia ca face un pas inapoi spre negociere, in realitate punand conditii atat de dure, ca nu pot fi realizate. Comitetul Executiv al PNL a analizat chiar posibilitatea iesirii de la guvernare pentru a declansa anticipatele, la propunerea lui Ludovic Orban. Unii membri PNL i-au reprosat insa felul in care a gestionat criza, acuzand ca PNL iese cu imaginea sifonata. Dupa sedinta, Tariceanu a declarat, conform Rompres, ca decizia de a demisiona ramane valabila atata vreme cat motivele care au dus la aceasta hotarare persista. (Monica Iordache)
|
Conservatorii nu sustin anticipatele
Biroul Permanent al Partidului Conservator, intrunit ieri, s-a pronuntat impotriva alegerilor anticipate, considerand ca aceasta masura va avea repercusiuni negative asupra stabilitatii tarii.
Liderul Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a declarat ieri ca "nu suntem pentru alegeri anticipate. Cei care vor dori alegeri anticipate le vor sustine si vor raspunde in fata electoratului si a populatiei. Romania nu are nevoie acum de alegeri, Romania are acum alte probleme. Alegerile pot fi cuantificate in doua cifre: mia de miliarde pentru alegeri si 2,5 miliarde de euro amanarea integrarii. Cine are curajul sa faca Romania sa piarda 2,5 miliarde n-are decat s-o faca, dar fara noi. Noi vom condamna permanent o astfel de atitudine care nu tine cont de realitatea poporului".
Pe de alta parte, in cazul in care se va ajunge totusi la organizarea de alegeri anticipate, conservatorii si-au reafirmat decizia de a se prezenta pe liste proprii. "Daca vor fi alegeri anticipate, Partidul Conservator va intra in aceasta batalie electorala pe propriile picioare, iar in privinta ministrilor, acestia vor ramane in Cabinet pana la capat", a aratat purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca. De campania electorala se va ocupa in acest caz senatorul Dorel Onaca, demisionar din PRM, care a devenit ieri membru si vicepresedinte al PC.
VOT. Liderul conservator Dan Voiculescu a explicat si care va fi pozitia partidului la preconizatul vot de neincredere pe care premierul il va solicita Parlamentului. "Daca primul-ministru, care va fi desemnat de domnul Basescu, va veni in Parlament cu oameni capabili, cu o echipa care sa garanteze ca in Romania va exista o stabilitate politica pentru urmatorii patru ani, vom vota pentru acel guvern. Daca guvernul va fi unul de forma, un guvern propus tocmai pentru a fi respins, il vom respinge. Nu ne vom juca cu voturile noastre in functie de interesele politice", a spus Dan Voiculescu. (
Aniela Nine)