x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special 15 țări europene, lovite de virusul gripei aviare, anul acesta. România este înconjurată

15 țări europene, lovite de virusul gripei aviare, anul acesta. România este înconjurată

de Adrian Stoica    |    04 Apr 2024   •   08:20
15 țări europene, lovite de virusul gripei aviare, anul acesta. România este înconjurată

În perioada decembrie 2023 - 15 martie 2024 statele europene au raportat apariția unor noi cazuri de gripă aviară înalt patogenă (AH5). Astfel, au fost identificate 227 de focare de gripă la păsările domestice și 414 la păsări sălbatice. 

Comparativ cu anii precedenți, deși încă larg răspândite, numărul total al focarelor a fost semnificativ mai mic, printre motivele posibile fiind luat în calcul și un nivel mai ridicat de imunitate a speciile de păsări sălbatice, ceea ce a dus la o contaminare mai redusă și o compoziție diferită a genotipurilor circulante A(H5N1), arată datele Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor. Totuși, de la începutul acestui an tot mai multe țări raportează focare de gripă aviară sau înmulțirea acestora. Deocamdată, România a fost ocolită, dar este înconjurată de țări care se confruntă deja cu virusul.

Focarele de gripă aviară afectează sectorul avicol din UE din toamna anului 2021. Comisia Europeană a raportat o listă lungă de focare, dar începând cu 2024 există o frecvență mai mică a cazurilor raportate, potrivit unui raport recent al Departamentul pentru Agricultură al SUA (USDA). Cele mai multe focare de gripă aviară raportate la păsările de curte au apărut în urma introducerii virusului de către păsările sălbatice. În afara Europei, majoritatea focarelor la păsările de curte au fost grupate în America de Nord, în timp ce răspândirea A(H5) la populațiile de păsări sălbatice din Antarctica este deosebit de îngrijorătoare. La mamifere, A(H5N5) a fost raportat anul acesta pentru prima dată în Europa, în timp ce iezii din Statele Unite ale Americii au reprezentat prima infecție naturală cu A(H5N1) la rumegătoare. 

Au continuat infecțiile transmise la om

De la ultimul raport din martie, Cambodgia a raportat cinci infecții de gripă aviară umană A(H5N1), inclusiv un deces. De asemenea, China a raportat două infectări umane, inclusiv un caz fatal, cu gripa aviară A(H5N6), patru infecții umane cu gripa aviară A(H9N2) și un caz mortal cu coinfecție cu gripa sezonieră A(H3N2) și gripa aviară A(H10N5). Cel din urmă caz a fost prima infecție umană documentată cu gripa aviară A(H10N5). Infecțiile umane cu gripă aviară rămân rare și nu a fost observată nicio infectare de la om la om. Anul trecut au fost raportate la nivel mondial 248 de cazuri de infectări la om cu gripă aviară.

Riscul de infectare cu virusurile gripale aviare H5 care circulă în prezent în Europa rămâne scăzut pentru populație, inclusiv pentru persoanele expuse profesional sau în alt mod la contactul cu animalele infectate.

Virusul se răspândește în Europa

La începutul acestui an, gripa aviară a fost confirmată în sectorul comercial de creștere a păsărilor din Republica Moldova, Ungaria, Germania, Belgia, Bulgaria, Franța, Polonia, Slovacia și Suedia, unde s-au înregistrat 33 de focare. Din totalul acestora, 13 au fost confirmate în Republica Moldova, cinci în Ungaria și patru în Germania. Ulterior, numărul țărilor care au semnalat apariția virusului a urcat la 15. La păsările comerciale, numărul total de focare a ajuns la 105 în acest an, conform celei mai recente actualizări a Sistemului de informații privind bolile animale al Comisiei Europene. Până în prezent, cel mai mare număr de focare a fost înregistrat în Republica Moldova (35), Polonia (20) și Germania (9).

Bulgaria, 8 focare în 2024 

În Bulgaria, totalul focarelor din 2024 a crescut la șapte odată cu confirmarea a trei noi ferme afectate, conform datelor raportate la sfârșitul lunii februarie. Ulterior, numărul lor a ajuns la opt, după ce la sfârșitul lunii martie, Agenția Bulgară pentru Siguranța Alimentelor (BFSA) a raportat un focar la o fermă industrială. Virusul a fost detectat într-o fermă cu 86.000 de găini ouătoare în apropiere de satul Tsalapitsa, la aproximativ 130 km sud-est de capitala Sofia, a anunțat agenția într-un comunicat. Pentru a limita boala și a preveni răspândirea virusului, s-a trecut la sacrificarea păsărilor. Păsările infectate și cele care au contact cu ele în fermă vor fi sacrificate, a spus BFSA.

39.000 de păsări, sacrificate în Ungaria

La începutul acestui an și Ungaria a raportat un focar de gripă aviară H5N1 la o fermă de curcani din regiunea Somogy.  Autoritățile au declarat că au sacrificat aproximativ 39.000 de păsări. Ungaria a raportat un focar de gripă aviară și în cursul lunii noiembrie a anului trecut într-o fermă de rațe din partea de nord-est a țării.

România a fost ocolită anul acesta

Deocamdată, în România nu s-a semnalat niciun focar de gripă aviară anul acesta. Ultimul a fost confirmat în decembrie anul trecut, la o exploatație comercială de găini ouătoare cu un efectiv de 73.583 de capete, din localitatea Piscani, județul Olt. Anul trecut Autoritatea Sanitar Veterinară a adoptat un plan prin care a stabilit cadrul legal în care se va interveni pentru controlul şi combaterea influenţei aviare în România (Planul de contingență). Acest document va fi revizuit odată la 5 ani sau ori de câte ori este nevoie. 

×