x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Tenisii chinezesti au crescut campioni

Tenisii chinezesti au crescut campioni

13 Apr 2004   •   00:00

Creioane cu guma, penare, tenisi, lenjerie din bumbac, prosoape si camasi, iata doar cateva produse chinezesti pentru care romanii stateau la cozi ore intregi, in vremea comunista.

Comunistii aveau o idee fixa sa nu importe produse care se puteau face in tara. Si totusi, din cand in cand, in magazine mai apareau camasi chinezesti, creioane, guma de mestecat, penare, prosoape sau batiste din China. Aceasta binecuvantare avea o singura explicatie: cooperarea intre tarile socialiste, care il obliga pe Ceausescu sa accepte aceste importuri, deoarece la randul lui dorea sa exporte in aceste tari.

Camasi si prosoape

Tricotajele si confectiile chinezesti erau foarte cautate, insa se aduceau putine.

„Era nevoie sa ai relatii la magazine sa-ti spuna in ce zi se aducea marfa chinezeasca. Se formau cozi, lumea care apuca in fata cumpara mult si de aceea se puneau restrictii: sa nu cumperi mai mult de trei produse", spune Gica Ionescu, din Bucuresti. Statisticile arata ca in anul 1986, tricotajele importate din China s-au ridicat la 8.900 mii de dolari, iar confectiile la 4.401 mii de dolari.

Tenisii si baschetii

Tenisii si baschetii chinezesti erau de doua feluri: albastri, cei care se gaseau in magazin, si albi, cum erau cei destinati sportivilor de performanta, spune Gabriel Ghelmegeanu, presedintele Camerei de Comert si Industrie Romania - China, fost campion national la aruncari in perioada 1965-1977. „Erau facuti din cauciuc natural, erau foarte rezistenti si moi, insa ii primeam cu portia", povesteste el. Galmaceanu isi aminteste ca toti sportivii de performanta erau incaltati numai cu tenisi sau bascheti chinezesti.

Conserve si tigari

Pana-n anii 1980, in toate magazinele mari sau mici existau alimente chinezesti. „Conserve din carne, legume, compoturi de ananas, mandarine, piersici, sucuri concentrate, alune, ciuperci se gaseau la discretie in toate orasele din tara. La acestea se adaugau si tigarile marca Double Horses, Jinlu, Zhonghua, precum si bautura alcolica Cherry Wine", spune Gabriel Ghelmegeanu.

Daniela Ivan


Portelanurile, daruri perfecte

Pe vremea lui Ceausescu existau putine lucruri pe care oamenii si le puteau face cadou unii altora. Printre cele mai cautate erau portelanurile si ceramica chinezeasca. „Cine avea relatii sau cunostinte putea lua un bibelou ori un serviciu de ceai sau de cafea adus din China", isi aminteste Gica Ionescu. Conform datelor obtinute de la Institutul National de Statistica, la nivelul anului 1986, importul de astfel de obiecte s-a ridicat la 4.847 mii de dolari. Si bucuria copiilor din vremea comunista era mare atunci cand primeau cadou un creion cu guma, un stilou, un penar frumos colorat sau o guma parfumata. Toate aceste mici placeri erau de o foarte buna calitate si nu costau mult. „Un penar era 20 de lei, un stilou - 90 de lei, dar se gaseau rar", isi aminteste Ion Popescu, din Bucuresti. Statisticile arata ca importul de rechizite si jucarii chinezesti s-a cifrat in anul 1986 la 2.334 mii de dolari.


CONTINUARE: Placerile interzise

×
Subiecte în articol: special chinezesti