x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Tensiunea rasială creşte în Ungaria şi ca urmare a uciderii lui Cozma

Tensiunea rasială creşte în Ungaria şi ca urmare a uciderii lui Cozma

24 Feb 2009   •   00:00

Presa maghiară consideră că tensiunea rasială a crescut dramatic în ultima perioadă în Ungaria, în principal ca urmare a crizei economice mondiale, dar şi după ce poliţia a anunţat că toţi suspecţii în cazul uciderii handbalistului român Marian Cozma sunt de origine romă.



Un bărbat de etnie romă şi fiul său, în vârstă de 5 ani, au fost împuşcaţi mortal luni, într-un sat aflat la sud-est de Budapesta, în timpul unui incendiu care a izbucnit la locuinţa acestora. Eurodeputatul ungar Viktoria Mohacsi, referindu-se la afirmaţii ale unor martori, a declarat că bărbatul şi copilul au fost împuşcaţi în timp ce încercau să iasă din casa în flăcări.

Acesta nu este primul incident din Ungaria în care sunt implicaţi romi. "Mai multe incidente asemănătoare în care au fost implicate case locuite de romi, s-au petrecut în ultimele luni în ţară. Această nouă crimă s-a petrecut într-un moment în care tensiunile rasiale îndreptate împotriva comunităţii romilor au crescut dramatic. Uciderea în urmă cu trei săptămâni a handbalistului român Marian Cozma a fost urmată de numeroase demonstraţii antiromi pe teritoriul Ungariei, după ce poliţia a anunţat că suspecţii în acest caz sunt de etnie romă", se arată într-un articol intitulat "Vremuri grele, crime din ură în Ungaria" apărut pe site-ul postului de televiziune PBS.

Sursa citată menţionează, de asemenea, că în timpul manifestărilor organizate la Vezprem, după moartea sportivului, mulţimea a strigat "Moarte romilor", chiar înainte ca poliţia să confirme că cei suspectaţi de moartea lui Cozma sunt romi.

Reprezentanţi ai principalului partid de opoziţie din Ungaria, Fidesz, s-au folosit de incidentul de la Vezprem pentru a cere Guvernului socialist "să devină mai sever" cu comunităţile de romi. Un şef de poliţie dintr-un oraş din Ungaria, care a susţinut că romii sunt vinovaţi pentru toate "nenorocirile", a fost concediat iniţial, dar reangajat după ce peste 1.000 de persoane au protestat în timpul unei manifestaţii.

Janos Ladanyi, director al Centrului privind Conflictele Sociale, Regionale şi Etnice din Budapesta, a declarat: "Stăm pe o bombă cu ceas. Sper ca evenimentele alarmante petrecute în ultimele săptămâni să trezească elita politică la realitate şi să o facă să fie conştientă că nu se poate merge pe acest drum. Acest drum este unul închis".

Potrivit presei maghiare, ombudsman-ul maghiar pentru problemele minorităţilor, Erno Kallai, intenţionează să se adreseze, joi, Parlamentului, în vederea luării de măsuri care să combată atacurile rasiale.

De asemenea, Florian Farkas, conducătorul organizaţiei rome Lungo Drom, a avertizat că există pericolul apariţiei "unei situaţii de război civil" în Ungaria, dacă nu se fac progrese privind integrarea comunităţii rome.

În Ungaria există una dintre cele mai mari comunităţi de romi din Europa de Est, aproximativ 7 la sută din populaţia de zece milioane de locuitori fiind de această etnie.

În cursul zilei de marţi, preşedintele Comisiei împotriva Rasismului şi a Intoleranţei din cadrul Consiliului Europei (ECRI), Eva Smith Asmussen, a anunţat publicarea a trei rapoarte privind rasismul şi intoleranţa în Bulgaria, Ungaria şi Norvegia. Potrivit unui astfel de raport, în Ungaria, Autoritatea pentru Tratamente Egale poate oferi despăgubiri victimelor discriminărilor şi poate da amenzi persoanelor sau entităţilor care au comis discriminări. Numeroase măsuri au fost luate pentru îmbunătăţirea integrării persoanelor defavorizate, inclusiv cele de etnie romă, şi situaţiei solicitanţilor de azil. Recenta intesificare a discursurilor cu tentă rasistă şi xenofobă în Ungaria este însă alarmantă, potrivit raportului. De asemenea, există stereotipii negative în privinţa imigranţilor şi a solicitanţilor de azil, aceste persoane întâmpinând dificultăţi în obţinerea unui loc de muncă sau a unei locuinţe.
Mediafax

×
Subiecte în articol: special Ungaria