x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Teodor Ilincăi, de la Mălini la Covent Garden

Teodor Ilincăi, de la Mălini la Covent Garden

de Cristinel C. Popa    |    10 Aug 2011   •   21:00
Teodor Ilincăi, de la Mălini la Covent Garden

De la "Bravo-bravissimo" la "Royal Opera House" din Londra. Teodor Ilincai a inceput prin a castiga cunoscutul concurs de televiziune. Astazi este deja un artist respectat pe marea scena a lumii. A cantat la Covent Garden, la Viena si pe alte scene faimoase ale Europei. Ascensiunea sa fulminanta are izul unei povesti a unui copil minune. Bucovineanul, care canta de la 6 ani, este tenorul preferat de Angela Gheorghiu pentru dueturi. Istoria sa are si o unda de nefericire, prin faptul ca a ajuns unde merita cu intarziere.

Pentru ca in scoala a avut dascali cu mai putina vocatie si fler – unii dintre ei nu prea si-au dat silinta sa-i indrume sa-si puna in valoare vocea pentru ca era sarac, s-a indreptat catre muzica de opera tarziu. Insa, in numai doi ani de cand a semnat un valoros contract de manageriat, a cucerit Europa muzicala.

Fara lipsa de modestie, Ilincai spune ca deja nu mai este o tanara speranta – este o voce recunoscuta a lumii. "Este posibil sa am o cariera asemanatoare cu cea a idolului meu, Placido Domingo", este convingerea tanarului artist roman.

El a oferit de curand un interviu in exclusivitate pentru Jurnalul National. Teodor Ilincai s-a nascut acum 28 de ani, in judetul Suceava, in Maliniul poetului Nicolae Labis. Provine dintr-o familie modesta, in care insa toata lumea canta. Un frate de-al sau a cantat in corul bisericesc, devenind intre timp preot. Teodor spune ca a inceput sa zdranganeasca la o chitara inca de la sase ani. A urmat liceul de arta din Suceava, alegand ca instrument oboiul.

El spune ca si-a descoperit tarziu vocea si pentru ca profesorii nu l-au indrumat. "Se rateaza des, e o tragedie ce se in­tampla, eu spun lucrurilor pe nume, profesorii trebuie sa aiba talent, vocatie. Plus ca se urmaresc altfel de interese. In general banesti. Eram un copil sarac, nu prea eram bagat in seama. Au fost oameni care mi-au irosit talentul. Am nimerit persoane nepotrivite, care n-au stiut sa profite de talentul meu muzical. De exemplu, profesorul meu de oboi de la Suceava nu s-a ocupat sub nici o forma de mine. Poate de aceea m-am orientat spre partea teoretica si spre corul de copii, exersandu-mi abia atunci pentru prima oara vocea. Am dat peste incompetenti si pe la cultura generala, asa ca m-am hotarat sa renunt la liceul de arta", explica Teodor Ilincai de ce a ales in cele din urma profilul filologie al unui liceu al carui ultim an l-a terminat la Bucuresti – Liceul Brancoveanu.

Pe atunci nu avea nici o legatura cu mu­zica de opera, nici nu intrezarea ca ar putea urma aceasta cale. "Imi placea limba romana. Dar stiam ca odata ma voi apleca si spre muzica, ma gandeam sa dau la Conservator, pe care l-am urmat in cele din urma la muzica bizantina", povesteste el.

Si-a descoperit vocea destul de tarziu
La Bucuresti, a participat la "Ploaia de stele" si a ajuns in semifinale: a vazut emisiunea si a zis sa-si incerce norocul. Asta se intampla in anul 2000. A cochetat putin si cu muzica usoara, dar trupa inchegata de el nu s-a bucurat de succes, apoi s-a hotarat sa dea la Conservator, la muzica bizantina, mai ales pentru faptul ca doi dintre fratii sai erau cantareti bi­sericesti. Abia in timpul facultatii, pe care a terminat-o in 2006, a avut posibilitatea de a descoperi muzica clasica si de a-si imbunatati vocea ca membru al unei formatii corale: incepand din 2006, Ilincai a devenit membru al corului Operei Nationale Bucuresti. A studiat cu profesori importanti cum ar fi soprana Georgeta Stoleriu si a participat la mai multe "masterclassuri" cu George Crasnaru, Leontina Vaduva, Viorica Cortez sau baritonul Eduard Tumagian. Insa pentru prima data a fost indrumat catre muzica de opera dupa ce a castigat faimosul concurs TV "Bravo-bravissimo". Avea 20 de ani, era in 2003. Abia atunci i s-a deschis apetitul pentru opera. "Producatorul muzical de la emisiune mi-a zis: «ma, tu ai putea sa faci opera!»". I-a raspuns ca glumeste, pentru ca el habar nu are ce e aceea muzica de opera. "Pentru ca trebuia sa ma intretin am fost indrumat de un coleg de la Madrigal sa intru in Corul Operei. Am dat concurs si am reusit. Din momentul acela m-am indragostit de opera si am inceput sa studiez, descoperindu-mi singur vocea". Intre timp a terminat si Conservatorul, apoi au inceput angajamentele in tara si in strainatate. Ilincai a castigat o bursa la Music Theater din Viena pentru doi ani, a fost acceptat dupa o auditie, iar acolo a studiat cu pianisti, regizori si dirijori foarte buni. Apoi a urmat succesul international. Era solist la Opera de un an sau doi si a primit un telefon in care i s-a explicat ca s-a imbolnavit un tenor de la Hamburg. Ilincai doar ce debutase in "Macbeth" de Verdi, la Bucuresti. Impresarul Luiza Petrov il avea in vedere pe Ilincai mai demult si a apelat la el pentru concertul din Germania, unde Teodor s-a bucurat de un succes rasunator. De atunci, Petrov i-a devenit manager si totul s-a transformat in vis. Dupa succesul de la Hamburg, a auzit de el cunoscutul Ioan Hollender, care l-a chemat la Viena sa sustina si acolo un concert, cu Nabucco. Calitatea si muzicalitatea vocii sale l-au ajutat pe Ilincai sa obtina primul loc la concursul de tenori din Szczecin - Polonia in 2008 si locul al doilea la "Francisco Viñas", o prestigioasa com­pe­tetie internationala de canto des­fa­surata la Barcelona anul trecut.

A refuzat Metropolitan Opera
Debutul sau international a avut loc abia in 2009, iar in luna decembrie a aceluiasi an a cantat pentru prima data la Royal Opera House din Londra (Covent Garden) cu "La Boeme", obtinand apreciarea una­nima a publicului si cronici favorabile in cotidiane importante - The Telegraph, The Independent, London Evening Standard, Financial Times. "La Covent Garden a fost cel mai frumos contract. O sa ma intorc in 2013 tot cu Boema la Royal Opera House din Londra, pana atunci o sa cant si la Paris. Am agenda incarcata pana in 2014 inclusiv. La Covent Garden se merge pe calitate, daca nu o ai nu ajungi acolo. Este Opera cu cel mai ridicat nivel pentru ca sunt extrem de bine organizati. Stafful e ceva de domeniul incredibilului, toate lu­crurile sunt puse la punct. Dupa prestatia mea de acolo am avut o foarte buna critica. De asemenea, mi s-a propus chiar sa merg cu Metropolitan Opera din New York in turneu in Japonia, dar am refuzat gandindu-ma ca si Angela Gheorghiu la posibilul efect al radiatiilor", a spus Ilincai, care a precizat, insa, ca participa la spectacole de caritate pentru ajutorarea celor in suferinta.
In ultima perioada, tanarul tenor a concertat (pe 8 iulie) cu succes la Dusseldorf, unde a primit ovatiile indelungate ale spectatorilor. Mai multi iubitori ai muzicii impresionati de prestatia sa i-au scris.

Prieten si partener al Angelei Gheorghiu
Ilincai a cantat ultima oara cu Angela Gheorghiu in luna mai a acestui an, in Spania, la Valadolid. "A fost fantastic - cel mai frumos concert in care am cantat vreodata. Am fost aplau­dat la fel de mult ca Angela. Acum speram sa cantam impreuna din nou la Barcelona in «La Boe­ma»". Faimoasa soprana roman­ca a auzit de Ilincai si i-a propus sa-i fie partener. "M-a sunat si mi-a propus, a fost foarte draguta. Auzisem si eu de cunoscutele sale capricii. E si normal sa aiba pretentii la valoarea ei. E adevarat ca daca nu-i place un cantaret sau dirijorul refuza sa mai cante cu ei. Angela Gheorghiu este o femeie naturala, simpla. Odata ne-am intalnit in avion. Era infofolita, avea ochelari de soare, a renuntat la lo­cul sau de la bussines class sa vina lan­ga mine". Atunci au hotarat sa cante cat mai des impreuna. Pentru ca Angela era impresionata de talentul sau. "M-a invitat sa merg cu ea in turneu in Asia, dar pentru ca aveam déjà un contract, n-am putut, insa am cantat amandoi cu proxima ocazie". Ilincai vorbeste despre na­turaletea Angelei cu placere. La Valladolid s-au intalnit in fiecare zi in perioada repetitiilor. "Am mers impreuna la masa, am discutat, ne-am simtit bine. Este naturala, placuta si haioasa, ii plac poantele, facea tot felul de glume". Unul dintre bancurile pe care Angela Gheorghiu i l-a spus, Ilincai l-a impartasit si reporterului. "Alerga o furnica prin jungla dispe­ra­ta. Se intalneste cu leul. Ce faci, unde fugi? Pai n-ai auzit, trebuie sa alerg, n-ai aflat ca s-au ciocnit hipopotamul cu elefantul? Si care-i treaba ta? Pai ma duc sa donez sange!".

×