x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Terenul UTC, rezervaţie de vile

Terenul UTC, rezervaţie de vile

de Dorian Cobuz    |    Petru Zoltan    |    15 Ian 2010   •   00:00
Terenul UTC, rezervaţie de vile

Fundaţia Judeţeană pentru Tineret din Călăraşi a plantat un sat de vacanţă pentru bogătanii oraşului pe terenul "moştenit" de la fosta Uniune a Tineretului Comunist. Printre beneficiari se numără o sumedenie de apropiaţi ai primarului Nicolae Dragu, poliţişti şi reprezentanţi ai unor instituţii care trebuia să se sesizeze în cazul acestei grave încălcări a legilor.

Fundaţia pentru Tineret din Călăraşi a concesionat o bună parte din Parcul Dumbrava, deşi nu are nici un drept de proprietate asupra acestui teren. Printre cei care şi-au construit case în satul de vacanţă se află mai mulţi poliţişti locali, în frunte cu Vasile Luchian, şeful Poliţiei Municipiului Călăraşi.

MOŞTENITORII UTC
Parcul Dumbrava este proprietate publică a municipiului Călăraşi. Dintr-o suprafaţă totală de 3,6 hectare, două treimi se află de mai mulţi ani în administrarea Fundaţiei Judeţene Pentru Tineret (FJPT), moştenitoarea patrimoniului Uniunii Tineretului Comunist. Potrivit chiar statutului Fundaţiei, aceasta are scopul de a administra patrimoniul propriu în folosul tuturor tinerilor şi al organizaţiilor de tineret din judeţ.

În schimb, la începutul anului 2007, Consiliul de Administrare (CA) al Fundaţiei Judeţene Pentru Tineret, constituit fără respectarea condiţiilor legale - însemnând fără reprezentarea instituţiilor publice care aveau drept de reprezentare -, a decis concesionarea a 8.000 mp din suprafaţa parcului pentru înfiinţarea unui sat de vacanţă.

Satul de vacanţă a devenit în fapt o adunătură de vile şi viluţe construite de tot felul de oameni cu trecere la primar, care au primit terenuri în concesionare, şi de data aceasta fără respectarea condiţiilor legale. De exemplu, potrivit deciziei consiliului de conducere a FJPT, terenul trebuia lotizat în parcele de 150 de metri, fiecare dintre aceasta urmând să fie concesionată. Potrivit legilor în vigoare, Florin Popescu, directorul Fundaţiei, trebuia să obţină un plan de delimitare şi amplasament şi abia apoi să treacă la semnarea concesiunilor în condiţiile stabilite de conducerea FJPT.

În schimb, Popescu a semnat cu fiecare beneficiar în parte, în termene şi condiţii negociate cu aceştia, şi nu cele prestabilite, iar contractele nici măcar nu identifică suprafeţele exacte care fac obiectul concesiunilor.

ŞEFUL POLIŢAILOR, CAP DE LISTĂ
Mai mulţi oameni de afaceri locali sau directori ai unor mari firme, apropiaţi ai primarului Dragu, se regăsesc pe această listă, deşi cu greu aceştia s-ar fi putut încadra pe o listă a tinerilor care au nevoie de susţinere din partea comunităţii. Pe listă se mai regăsesc mai mulţi funcţionari din administraţia publică locală şi câţiva foşti sau actuali ofiţei ai Serviciului Român de Informaţii şi ai Serviciului de Telecomuncaţii Speciale. De asemenea, poliţişti activi sau pensionari. Printre aceştia din urmă Vasile Luchian, şeful Poliţiei Municipiului Călăraşi.

L-am contact pe acesta pentru a-l întreba cu privire la această concesiune pe care a omis să o treacă în declaraţia de avere. "Eu plătesc chirie pentru acel teren, nu sunt proprietarul terenului.

Nu am cum să trec în declaraţia de avere un bun care nu-mi aparţine... Plătesc o chirie de 750 de mii de lei pe lună la suprafaţa de 140 de mp", ne-a răspuns Vasile Luchian. La întrebarea noastră cum a obţinut acel teren, Luchian a devenit ironic: "Am obţinut terenul în baza unei cereri, aşa cum au obţinut şi ceilalţi 46 de cetăţeni de pe raza municipiului Călăraşi".

Printre beneficiarii unor terenuri la preţuri modice se mai află: comisarul-şef Liviu Grigore împreună cu agenţii Viorel Moga, Stelian Grădeanu şi Daniel Barbu. Am încercat să stăm de vorbă cu fiecare dintre poliţişti, dar subit toţi aceştia au intrat în concediu.

PRIMARUL, MÂNĂ MOARTĂ
Fiecare beneficiar în parte a construit ce a vrut, fără autorizaţii şi fără respectarea condiţiilor din decizia Fundaţiei, care a stipulat construcţia unor "cabane de lemn, de tip camping, imobile provizorii". În loc de un sat de vacanţă care ar fi putut deservi un public larg, parcul a fost "mobilat" cu adevărate case, în funcţie de bugetul şi rangul fiecărui concesionar.

Arhitectul-şef al municipiului, Valentin Bulgăreanu, a sesizat în scris primarului Dragu neregulile din Parcul Dumbrava, dar edilul a decis, în scris, acordarea unui termen Fundaţiei şi beneficiarilor pentru conformare: "Se amână sesizarea instanţelor judecătoreşti până la data de 31 martie 2009". În luna iulie, Prefectura Judeţului Călăraşi a făcut o verificare a acestei situaţii constatând că "nici una dintre persoanele fizice beneficiare a contractelor de închiriere încheiate cu FJPT Călăraşi nu şi-au obţinut autorizaţii de construire".

Primarul Nicolae Dragu ne-a declarat că i-a amendat pe cei în cauză pentru construirea fără autorizaţii, dar a ţinut să precizeze că aceia sunt "oameni de seamă" ai urbei. "Ei (cei de la FJPT - nr) au făcut nişte concesionări la nişte oameni care şi-au făcut nişte căsuţe de vacanţă. Sunt nişte oameni de onoare ai oraşului, nişte oameni - valori ale oraşului." Văzând că insistăm, primarul s-a enervat şi a decis să pună punct discuţiei. Florin Popescu, şeful FJPT, a negat orice fel de neregulă în acordarea acestor concesiuni, dar a refuzat să răspundă întrebărilor noastre concrete.

 

Fundaţia, darnică cu un norocos
Printre beneficiarii de concesionări de loturi în Parcul Dumbrava, făcute de Florin Popescu (foto), se numără şi Cristian Gabriel Constantin, tânărul care a câştigat în august 2007 peste 10 milioane de euro la extragerea 6/49 a Loteriei Române. Acesta era până în acel moment şef al Serviciului Tehnic al Poliţiei Comunitare din Călăraşi.

Constantin a intrat în politică, devenind un apropiat al lui Nicolae Dragu şi chiar consilier local după alegerile locale din 2008. Cabana de vacanţă a lui Cristian Constantin nu a fost însă singura afacere pe care acesta a făcut-o de pe urma Fundaţiei Judeţene Pentru Tineret. Acesta a primit de la Popescu în concesiune spaţiul de agrement al Fundaţiei, incluzând un ştrand şi câteva spaţii cu activităţi comerciale.

×