Interviul exclusiv acordat Jurnalului National de fos-tul sef al SIE din perioada regimului Constantinescu dezvaluie secrete ale re-telelor teroriste care au avut puternice baze in Balcani la inceputul anilor â90. Catalin Harnagea prezinta legaturile lui Izetbegovi-ci, fostul presedinte al Bosniei-Hertegovina, cu lideri din reteaua terorista care au rulat sumele pentru arma-ment si printr-o banca onorabila.
Fostul director al Serviciului de Informatii Externe, Catalin Harnagea, ne-a acordat un interviu in exclusivitate in care dezvaluie aspecte de culise ale razboiului din fosta Iugoslavie.Jurnalul National: Domnule Catalin Harnagea, ati aflat aspecte mai putin cunoscute despre regimul Milosevici in anii â90. Ne puteti dezvalui cateva dintre ele?
Catalin Harnagea: In perioada mandatului meu la SIE, au existat informatii ca pe teritoriul fostei Iugoslavii, in anii â90, s-au aflat, pe langa militarii care luptau pentru independenta propriei tari (croati, bosniaci, albanezi kosovari), si tabere de antrenament pentru teroristi. Dar la ordinea zilei erau ororile razboiului civil si cruzimea lui Milosevici. Afirmatiile oficialitatilor de la Belgrad cu privire la activitatea terorista de pe teritoriul Bosniei-Hertegovina era trecut in planul doi, foarte multi crezand ca Milosevici si generalii sai incearca sa-si justifice politica de purificare etnica. Foarte tarziu, acest tip de date au fost luate in seama, mai ales in ultimii ani ai regimului Milosevici.
Amenintari pentru Europa
Care era cauza pentru amanarea unei interventii militare asupra Serbiei pentru oprirea purificarilor entice ?
Erau dispute SUA - UE pentru solutia optima : negocieri sau interventia militara. Au contat si informatiile care veneau de la serviciile sarbe asupra bazelor mujahedinilor sau a prezentei unor cunoscuti teroristi in Croatia si, mai ales, in Bosnia-Hertegovina. Dovezile aduse si apoi certificate de oficiali occidentali aratau clar ca, intre 1990 si 1999, in statele fostei Iugoslavii, controlate de musulmani, s-au desfasurat activitati cu puternice accente teroriste, ce amenintau atat Europa, cat si SUA.
Era cunoscuta legatura unor musulmani bosniaci si kosovari cu cercuri fundamentaliste din Orientul Mijlociu?
Erau cunoscute legaturile intre fostul lider bosniac, Aljia Izetbegovici, si teroristi sau suspecti de legaturi cu terorismul. Existau banuieli ca, la inceputul razboiului in Bosnia-Hertegovina, Izetbegovici luase legatura cu unul dintre vechii sai prieteni, membru al Frontului Islamic National din Sudan, dr. Elfatih Hassanein-Omal-Fatih. Musulmanii bosniaci, prin fundatia umanitara a lui Fatih (TWRA), incepusera sa faca trafic de arme si munitie inca din 1992, in zonele de conflict. Surse americane suspectau ca seicul Omar Abdel Rahman, conducatorul religios radical, condamnat apoi pentru organizarea atentatelor din 1993 de la World Trade Center, avea si el legaturi solide cu fundatia lui Fatih. In afara de Izetbegovici, un alt lider apropiat de TWRA a fost Irfan Ljevakovici, fondator al SDA (partidul de guvernamant al lui Alija Izetbegovici). El era responsabil de aducerea mujahedinilor in Bosnia. Una dintre bancile la care SDA si Alija Izetbegovici au facut interventii pentru ca Fatih sa aiba cont a fost Erste Bank din Austria (n.r. - Erste Bank a achizitionat recent pachetul majoritar la BCR). Dupa informatiile care existau atunci, musulmanii bosniaci au folosit contul pentru a tranzita fonduri necesare cumpararii de armament.
Care erau statele care sprijineau financiar si logistic actiunile din Bosnia si Kosovo?
GERMENII TERORISMULUI. Tragedia din Bosnia a fost o oportunitate pentru terorismul islamic de a-si planta un cap de pod viguros in inima Europei |
Au existat informatii ca de pe teritoriul fostei Iugoslavii se pregateau atentate in alte zone ale globului?
Da. Erau cunoscute persoane ca Ahmet Ressemi, un algerian arestat in decembrie 1999, la granita canadiano-americana, cu o masina plina de nitroglicerina si materiale pentru fabricarea bombelor. Autoritatile americane aveau suspiciuni ca acesta ar fi incercat sa arunce in aer cladiri in SUA o data cu venirea noului mileniu. Ahmet Ressemi luptase in Bosnia-Hertegovina in randurile mujahedinilor antrenati in taberele pentru teroristi algerieni, tunisieni, iranieni, irakieni si afgani. In februarie 2000, serviciile de informatii iordaniene avertizasera ca cel putin trei comploturi se pregateau in bazele teroristilor din Bosnia. La sfarsitul razboiului din Bosnia-Hertegovina multi mujahedini au ramas in teritoriile controlate de federatia croato-bosniaca, instruind o serie de musulmani pentru activitati teroriste. Primul semnal a fost dat in 1995, cand un automobil capcana a explodat in orasul Zenica, existand foarte precise informatii ca acest atac fusese o razbunare impotriva trupelor NATO stationate in Bosnia, din cauza arestarii seicului Omar Abdel Rahman. Atentatul de la Zenica a dus, in 1996, la un raid al aviatiei americane asupra centrului politiei secrete bosniace de langa Fojinica si arestarea catorva persoane banuite ca urmau sa provoace alte atacuri teroriste. In iunie 1997, cand a fost distrusa cladirea Al Khobar din capitala Arabiei Saudite, fortele speciale saudite au arestat cativa teroristi care s-au confesat ca ar fi facut parte din fortele musulmane bosniace in timpul razboiului civil. De asemenea, ei au confirmat ca aveau legaturi stranse cu Osama bin Laden.
Ce locuri poți să vizitezi în Maramureș dacă mergi de Crăciun sau Revelion în 2024. Cele mai frumoase obiective turistice iarna
In 1997, au aparut o serie de informatii care sugerau ca o grupare terorista, pregatita in Bosnia-Hertegovina, planuia asasinarea Papei Ioan Paul al II-lea. Asasinatul era programat in septembrie 1997 la Bologna si trebuia sa fie realizat de un comando de 20 de teroristi de nationalitate croata, bosniaca, tunisiana, algeriana si marocana. Suportul logistic pentru grup era oferit de o retea locala cu stranse legaturi cu organizatia terorista algeriana GIA. Serviciile italiene au descoperit amenintarea la timp, pentru a aresta 14 membri ai celulei teroriste.
Citește pe Antena3.ro
Tinta: Papa Ioan Paul al II-lea
In 1997, au aparut o serie de informatii care sugerau ca o grupare terorista, pregatita in Bosnia-Hertegovina, planuia asasinarea Papei Ioan Paul al II-lea. Asasinatul era programat in septembrie 1997 la Bologna si trebuia sa fie realizat de un comando de 20 de teroristi de nationalitate croata, bosniaca, tunisiana, algeriana si marocana. Suportul logistic pentru grup era oferit de o retea locala cu stranse legaturi cu organizatia terorista algeriana GIA. Serviciile italiene au descoperit amenintarea la timp, pentru a aresta 14 membri ai celulei teroriste.
Osama bin Laden era un nume des pomenit in acea perioada?
Informatia cea mai tulburatoare, poate nu pentru acel moment, cand bin Laden nu avea la activ atentatele teroriste cutremuratoare care au urmat, a fost in 1993, cand s-a aflat ca Ambasada Bosniei de la Viena se pregatea sa-i ofere lui Osama bin Laden un pasaport cu care acesta putea sa intre cand dorea in tara. Nu a existat o confirmare ca Bin Laden s-ar fi aflat vreodata pe teritoriul bosniac sau in Kosovo. In schimb, extrem de multi apropiati ai sai au activat intens pe perioada razboiului din Bosnia-Hertegovina si Kosovo. Spre exemplu, serviciile speciale turce, dupa arestarea lui Mehrez Audonija, care avea asupra lui un pasaport bosniac, au realizat ca acesta era unul dintre asociatii lui bin Laden. Arestarea acestuia s-a produs dupa ce Interpolul daduse un mandat international, acuzandu-l pe acesta ca planuieste atentate pe teritoriul Italiei, fiind membru al organizatiei teroriste algeriene GIA.