x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Tezaurul, recuperat partial

Tezaurul, recuperat partial

21 Iun 2004   •   00:00

EDITIE DE COLECTIE
In contextul reluarii relatiilor diplomatice dintre Rusia si Romania, in anul 1935, partea sovietica ne restituie cateva hrisoave, documente vechi, planuri de mosii, acte de proprietate, titluri de renta si registre. Dupa 20 de ani, in 1956, Consiliul de Ministri al U.R.S.S. decide "sa transfere Guvernului Romaniei un bogat tezaur istoric".
CRISTINA HURDUBAIA
In luna iulie a anului 1933, intre URSS si Romania se semneaza un pact de neagresiune. Dupa un an, sunt reluate relatiile diplomatice dintre cele doua state, fara ca Rusia sovietica sa recunoasca insa si frontiera pe Nistru. Dupa inca un an, Rusia decide sa ne restituie o parte dintre bunurile Tezaurului Romaniei. Astfel, se semneaza un protocol intre Stern, directorul politic pentru chestiunile romanesti si ministrul Romaniei la Moscova, Ciuntu. La 16 iunie 1935, se intorc, cu trenul, la Bucuresti, 1.436 de lazi, in greutate de peste 127.000 de kg, care apoi sunt distribuite intre diferite «institutiuni», dupa cum se consemneaza la acea vreme. Se constata ca toate lazile erau «violate si ravasite», iar obiectele restituite erau dintre cele fara valoare: bilete de-ale BNR tiparite in Rusia, documente fara insemnatate, arhive, registre etc. Desi in tratativele duse cu aceasta ocazie, partea romana a revendicat operele de arta din Pinacoteca Statului, din Muzeul Kalinderu, obiectele arheologice si artistice ale Muzeului National de Antichitati si colectia Nicolae Balanescu, precum si operele de arta medievala laica si bisericeasca, manuscrisele, obiectele de orfevrerie ale manastirilor si bisericilor, aceste cereri au ramas fara raspuns.

BNR se plange maresalului Antonescu

La 13 noiembrie 1941, BNR trimite scrisoarea oficiala cu numarul 5.479 catre maresalul Ion Antonescu in care se faptul ca s-a incercat o noua reconstituire a tezaurului: "acum, dupa mai bine de 6 ani, am ajuns la concluzia ca valoarea tezaurului ce nu ne-a fost restituit se ridica la suma de 6.067.153.343,19 lei aur", se spune in scrisoare. Totodata, se reaminteste si ce nu a mai primit inapoi Romania: stocul metalic al BNR si bijuteriile reginei Maria, mii de piese de aur si argint de la domnii Tarii Romanesti si ai Moldovei, de la principii Transilvaniei, Cuza Voda, regele Carol si multe, multe altele.

Stire "aproape de necrezut"

In anul 1956 se intoarce in tara noastra al doilea si ultimul transport din tezaurul aflat in URSS. In ziarele vremii apare, la 12 iunie, un comunicat al agentiei ruse TASS, care a anunta ca s-a decis sa se reintoarca in patria mama - Republica Populara Romania - "un bogat tezaur istoric si artistic. Cand, intr-o buna zi, la 12 iunie 1956, deschizand ziarele, aflam stirea, aproape de necrezut, ca intregul nostru tezaur ramasese intact, ca el fusese pastrat cu grija de Guvernul sovietic, ca fiecare opera fusese studiata de un specialist, curatita, iar unele tablouri chiar restaurate, daca era necesar si ca totul era restituit astazi, cand puterea de stat este in mainile poporului, posesorului legitim, adica poporului roman", scrie academicianul G. Oprescu, care a si calatorit, de altfel, in Rusia, facand parte din delegatia ce a "luat in primire lucrurile de arta".

Tezaurul nu mai era in depozitele din Kremlin

Comunicatul dat de agentia TASS aduce informatii suplimentare cu privire la peregrinarile Tezaurului si anume ca "in anii celui de-al doilea razboi mondial, toate arhivele sovietice si valorile de stat, inclusiv romanesti, au fost evacuate in regiunile tarii aflate in afara primejdiei". De asemenea, din relatarile generalului Vedenin, comandantul Kremlinului, facute academicianului G. Oprescu, in 1956, aflam ca valorile romanesti nu se mai aflau in depozitele din Kremlin, ci in diferite biserici (de exemplu, Sf. Apostoli) sau prin subsolurile palatului. Generalul ar fi informat despre aceasta guvernul sovietic, care a hotarat ca "tot ce fusese incredintat Rusiei in 1916 sa fie inapoiat Republicii Populare Romane". Din acest "tot", a mai relatat Vedenin, "o parte a ramas la Moscova". Insa, nu se mai afla ulterior si alte date despre toate aceste "chestiuni".

Jurnal de calatorie

In cartea "Jurnal de calatorie", academicianul G. Oprescu dedica un capitol in-treg peripetiilor sale la Moscova. Acesta a fost chemat, impreuna cu Marius Bunescu, la Ministerul Culturii, in luna iulie 1956, pentru a fi informati ca vor trebui sa plece in capitala URSS: "Tovarasa Constanta Craciun ne-a informat ca vom face parte dintr-o delegatie care va lua in primire lucrurile de arta, ce ne fusesera inapoiate de Guvernul sovietic, in urma hotararii primite de cateva saptamani. In gara ne astepta ambasadorul nostru, tovarasul Dalea, cu cativa membri ai Ambasadei si reprezentanti sovietici ai Ministerului Culturii, fotografi si presa, un public numeros, care ne-a primit cu o curiozitate simpatica. La Ministerul Culturii ne-au primit adjunctul ministrului Culturii, tovarasul Kaftanov si toti functionarii superiori ai ministerului.

Kaftanov ne-a urat bun venit si ne-a spus ca operele de arta pe care Romania le incredintase spre pastrare si care au fost ingrijite, ca si cum ar fi fost ale poporului rus, acum, restaurate si curatite - daca au avut nevoie - vor fi restituite poporului roman, adevaratul lor proprietar", mai relateaza Oprescu.

GENEROSI

"Ni s-a comunicat ca rolul meu si al altor catorva academicieni era sa iscalim protocolul de primire si sa multumim Guvernului sovietic pentru gestul generos de a ne pune la dispozitie acel nepretuit tezaur artistic" G. Oprescu academician

CONDITIUNI

"Cativa membri ai delegatiei urmau sa ramana, dupa semnare, in URSS, pentru a inventaria obiectele si a lua masurile necesare in vederea transportarii lor, in bune conditiuni, la Bucuresti, pentru a fi prezentate publicului" G. Oprescu academician

"GEST MARET" DIN PARTEA RUSILOR

Comunicatul Agentiei TASS: "Consiliul de Ministri ai URSS, acordand o deosebita insemnatate politica intaririi continue a prieteniei si colaborarii intre popoarele roman si sovietic, a hotarat sa transfere Guvernului Republicii Populare Romania valori istorice ale artei aplicate, decoratice si plastice romanesti. Aceste opere au fost predate de Guvernul Romaniei spre pastrare in Rusia, in anii primului razboi mondial, cand Romania a fost aliata Rusiei. In anii Marelui Razboi pentru Apararea Patriei, toate arhivele sovietice si valorile de stat, inclusiv cele romanesti, au fost evacuate in regiunile tarii aflate in afara de primejdie. In prezent, oamenii de stiinta si specialistii sovietici si-au incheiat activitatea in legatura cu studierea si sistematizarea fondurilor evacuate in trecut. Au fost puse in ordine, depistate si sistematizate, in intregime, de asemenea, si valorile istorice si artistice romanesti, care se afla in pastrare in URSS. Printre aceste valori exista 1.350 de tablouri, gravuri si desene ale cunoscutilor pictori romani Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Octav Bancila, Stefan Luchian, Constantin Daniel Rosenthal, Ion Andreescu, Gheorghe Tattarescu, Ion Negulici, C. Satmary si altii. O colectie formata din 156 de icoane reprezinta pictura veche romaneasca din secolele XIV-XVII. Tesaturile, in special odajdiile si vesmintele bisericesti impodobite cu diamante si pietre pretioase, reprezinta piese rare ale cusaturii romanesti din secolele XVI-XVII. Printre valori se afla aproximativ 50 de obiecte laice si bisericesti (cadelnite de aur si de argint, mitre, candele, cruci, pocale si altele), creatii ale maestrilor populari romani din secolele XVI-XVII. O mare insemnatate istorica si artistica o reprezinta vasta colectie de monede si medalii alcatuita din 35.533 de piese, printre care se releva monedele din secolul al VI-lea inaintea erei noastre, din insula Lesbos, monede de aur ale regelui Macedoniei, Alexandru al II-lea, si ale regelui Egiptului, Ptolomeu I, ale regelui Traciei, Lisimah, monede batute de imparati romani, regi bizantini, califi arabi, precum si monede si medalii romanesti. Un tezaur deosebit de pretios, de la sfarsitul secolului al IV-lea al erei noastre, gasit in apropiere de Pietroasa.

Desi mosierii si capitalistii romani au participat de doua ori - in 1918 si in 1941-1944 - la razboaie impotriva Rusiei Sovietice, ruinand tara noastra si distrugand monumentele ei istorice si artistice, poporul sovietic a pastrat cu grija toate aceste opere de arta care reprezinta o mare valoare istorica si artistica".

SUMAR - EDITIE DE COLECTIE

Tezaurul Romaniei la Moscova

93 de tone de aur fin, date pe mana rusilor

Cel de-al doilea transport: Arta si istoria Romaniei

Tezaurul, "exilat" din cauza razboiului

85 de ani de cand ne cerem aurul inapoi

Tezaurul, recuperat partial

Munte de aur ramas la rusi

Aurul nostru: ultima incercare
×
Subiecte în articol: special artă romăneşti tezaurul