x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Tichete de sportiv pentru copiii care participă la competiții sportive

Tichete de sportiv pentru copiii care participă la competiții sportive

de Monica Cosac    |    13 Oct 2022   •   07:35
Tichete de sportiv pentru copiii care participă la competiții sportive

Începând de anul viitor, vom avea un nou tip de bonuri valorice. Este vorba despre „tichetele de sportiv”, pe care urmează să le primească lunar toți copiii și juniorii legitimați la cluburi sportive, potrivit unui proiect legislativ care va ajunge curând la votul decisiv al deputaților.

 

Bonurile de valoare vor putea fi folosite de tinerii sportivi pentru achiziționarea de echipamente și suplimente nutritive, pentru transportul între localități sau recuperare. 

Un proiect legislativ pentru completarea Legii educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, ce vizează introducerea unor stimulente financiare pentru tinerii sportivi din România care își doresc să facă performanță, va fi supusă votului final al deputaților, la începutul săptămânii viitoare, având propunere de adoptare.  

Stimulentul de 150 de lei va fi dat în fiecare lună 

Concret, „copiii și juniorii legitimați la cluburile sportive înființate conform prezentei legi, care participă la competiții sportive oficiale naționale și internaționale, beneficiază lunar de un stimulent financiar sub forma unor bonuri de valoare, denumite tichete de sportiv”, potrivit proiectului de lege de la Camera Deputaților.

„Fiecare beneficiar are dreptul la un singur tichet de sportiv pe lună, valoarea nominală a acestuia fiind de 150 lei”, se arată în varianta finală a documentului, de trei ori mai mult decât acceptaseră anul trecut senatorii. Valoarea nominală a tichetului a revenit astfel la cea propusă de inițiatori înainte de modificarea adoptată de Senat.

Totodată, tichetele lunare de sportiv vor putea fi utilizate numai pe teritoriul României și „sunt destinate achiziției de articole și echipamente sportive specifice disciplinei sportive practicate, transport între localități, suplimente nutritive sau recuperare medicală”. 

Aceste bonuri valorice vor fi valabile timp de un an și doar dacă au înscrisă pe ele o serie și vor cuprinde cel puțin următoarele elemente:

a) emitentul și datele sale de identificare; 

b) valoarea nominală a tichetului de sportiv; 

c) spațiu pentru înscrierea numelui, a prenumelui și a codului numeric personal ale sportivului care este în drept să utilizeze tichetul de sportiv; 

d) interdicția de a utiliza tichetul de sportiv în alte scopuri decât în scopul activității sportive; 

e) seria și numărul legitimației de sportiv cu menționarea numelui structurii sportive la care acesta este legitimat și categoria de vârstă; 

f) elementele de identitate vizuală ale structurii sportive și ale Ministerului Sportului.

Noile tichete ar urma să fie distribuite tinerilor sportivi începând din luna ianuarie a anului viitor, conform unui amendament introdus în forma finală a proiectului, iar fondurile necesare pentru plata acestora vor fi asigurate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sportului.

„Propunem ca măsura să fie aplicată de la 1 ianuarie 2023, pentru a da posibilitatea Guvernului să aprobe Normele metodologice de aplicare și să identifice sursa de finanțare a tichetelor de sportiv, precum și pentru a include sumele respective în Legea bugetului de stat pe anul 2023”, argumentează autorii amendamentului.

Regulile pentru emiterea și acordarea tichetelor de sportiv vor trebui stabilite, în cel mult 30 de zile de la data intrării în vigoare a noii legi, prin hotărâre de Guvern.

Proiectul de lege a fost înregistrat la Parlament în primăvara anului 2020 și poartă semnătura a peste 50 de senatori și deputați PSD.   

Transportul și echipamentele, prea costisitoare pentru juniori

„Pentru a avea o motivare în sistemul sportiv trebuie să avem și o miză corespunzătoare muncii acestora”, spun inițiatorii, adăugând că obținerea unor rezultate notabile la marile competiții internaționale – precum: Campionatele Europene, Mondiale sau Jocurile Olimpice - trebuie să fie stimulată și susținută financiar încă de la nivelul de juniori.

„Încă de la începerea activității sportive, copiii și juniorii care practică sportul de performanță au întâmpinat și întâmpină greutăți din punct de vedere financiar în ceea ce privește achiziționarea echipamentului sau a materialelor sportive, achiziționarea alimentelor sau a medicației necesare efortului depus, toate acestea fiind destul de costisitoare, precum și transportul aferent participării la pregătirea zilnică sau la competițiile locale, județene, naționale și internaționale necesare practicării sportului de performanță”, au motivat inițiatorii proiectului de lege, în expunerea de motive.  

„Realitatea crudă a sportului românesc este că mai avem doar 80.000 de copii participanți în sportul de performanță, iar din aceștia fac pasul către seniorat în procent de 15%”, susțin parlamentarii care au propus sprijinul financiar pentru tinerii sportivi - „baza de selecție pentru seniori”.

×