x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Timisoara in direct

Timisoara in direct

13 Oct 2004   •   00:00

Revolutie - Timisoara in direct

SPECIAL

Constantin Duma a fost unul dintre putinii fotoreporteri care au avut curajul sa scoata camera din geanta in timpul Revolutiei de la Timisoara si sa surprinda primele momente ale luptei pentru libertate. Imaginile imortalizate atunci au devenit acum valoroase piese-document. Prezentam in serialul consacrat Revolutiei cateva din fotografiile realizate de Constantin Duma in zilele de foc, cand Revolutia nu iesise victorioasa in intreaga Romanie si erau putine informatii despre evenimentele din Timisoara. A fost unul dintre putinii fotoreporteri care au avut curajul sa scoata camera din geanta in decembrie 1989 si sa indrepte obiectivul catre punctele fierbinti unde se consuma istoria.
DANIELA DUMITRESCU

Are o colectie impresionanta de fotografii din vremea Revolutiei de la Timisoara. Cele mai bune cadre, despre care colegii de breasla spun ca sunt inedite, in sensul ca nu au fost niciodata publicate si mai ales reprezinta zone neexplorate fotografic in ’89, vor fi expuse in curand la Bruxelles.

"Tineam aparatul in hanorac si faceam fotografii foarte discret, pentru ca oamenii erau speriati si foarte suspiciosi. Li se parea suspect orice. Nu era atmosfera de acum, cand fotografiezi din multimea de manifestanti. Si mie mi-era frica sa nu ma prinda securistii. Eu insumi eram considerat securist pentru ca faceam poze. Incercam sa nu prind figuri si sa fotografiez oamenii de la spate - in cazul in care ma prindea cineva si imi lua pozele sa nu-i aresteze pe cei care apar pe pelicula. Tot am incasat-o. M-au batut mar niste indivizi. Am inteles ca hanoracul era piesa suspecta. M-au scapat niste prieteni de-ai fratelui meu, niste muncitori care lucrau la Electrotimis. Au strigat: Nu dati, ba, ca asta e fratele lui Semaca!".

CV

  • In 1989, Constantin Duma era fotograf la Inspectoratul Scolar Timis. In timpul Revolutiei nu si-a uitat meseria. A mers pe strazi cu aparatul de gat.
  • Dupa Revolutie, vreme de doi ani, a avut contracte cu diverse agentii de publicitate din Franta si Italia, prin intermediul Ministerului Muncii din tarile respective.
  • In perioada 1993-1999 a lucrat la Biblioteca Centrala Universitara din Timisoara, spune, in calitate de administrator.
  • Din 2002 este fotoreporter la Rompres. Anul acesta pregateste o expozitie de fotografii din timpul Revolutiei pentru Bruxelles.


    DUPA BATAIE. "Fotografia asta e facuta in 21 decembrie, adica la o zi dupa ce incasasem o bataie zdravana in zona Catedralei"


    PRIMELE TAB-URI. "La cinci dupa-amiaza, in 17 decembrie, dupa ce fusese incendiata o incapere de la parterul Consiliului Judetean, au aparut primele TAB-uri in zona centrala"


    ASTEPTAREA. "In 20 decembrie, oamenii asteptau in fata Consiliului Judetean rezultatele negocierilor cu Dascalescu."


    LIBERI. "22 decembrie, ora 14:00. Oamenii erau entuziasti dupa ce a fugit Ceausescu. Dacia trece prin fata Catedralei, unde era deja liniste"
  • ×
    Subiecte în articol: special