x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Tîrg de fete open-air pe Muntele Găina

Tîrg de fete open-air pe Muntele Găina

20 Iul 2008   •   00:00
Tîrg de fete open-air pe Muntele Găina

Tîrgul de Fete de pe Muntele Găina, considerat cea mai mare sărbătoare românească în aer liber, a început ieri în localitatea Avram Iancu, aflată la poalele muntelui, cu o paradă a portului popular.

Tîrgul de Fete de pe Muntele Găina, considerat cea mai mare sărbătoare românească în aer liber, a început ieri în localitatea Avram Iancu, aflată la poalele muntelui, cu o paradă a portului popular.


Conform tradiţiei, în cadrul paradei portului popular au defilat formaţii ale comunelor din judeţul Alba, tulnicăresele din zonă, "viforii" (cum sînt denumiţi în zonă cei care peţesc miresele – n.r.) şi un alai al fetelor tinere de măritat.


PĂSTRAREA TRADIŢIILOR. Sărbătoarea a continuat cu faza finală a festivalului-concurs "Cultură pentru cultură", la care au participat reprezentanţi ai comunelor Avram Iancu, Albac, Crăciunelu de Jos, Ighiu, Săliştea, Şugag, încheiată cu vernisarea expoziţiilor de gastronomie şi artă populară, manifestări prezentate de cele şase comune aflate în concurs. Formaţiile au susţinut cîte un program artistic în care au încercat să redea modul în care păstrează vii tradiţiile populare ale fiecărei localităţi.


FETE DE MĂRITAT. Programul pregătit de autorităţi în Avram Iancu a continuat cu un recital susţinut de Nicolae Furdui Iancu şi Veta Biriş, acompaniaţi de grupul instrumental "Crai Nou" şi s-a încheiat cu un spectacol de muzică veche şi parada fetelor de măritat, din rîndul cărora au fost alese cele trei cîştigătoare, recompensate cu o "zestre" acordată de Consiliul Judeţean Alba.

În cursul serii, manifestările s-au mutat pe Muntele Găina, unde avea loc proiecţia în aer liber a filmului "Megatron" al regizorului Marian Crişan, cîştigătorul din 2008 al premiului Palme D'Or la Cannes, secţiunea scurt metraj, urmată de o proiecţie a filmului "Tulnicul", realizat de acelaşi regizor în judeţul Alba.


DISCOTECĂ ÎN AER LIBER. Ediţia din acest an a Tîrgului de Fete de pe Găina a cuprins şi un moment realizat special pentru tineri, sub genericul "Nuntă pe munte", un fel de discotecă în aer liber în care s-au întrecut DJ renumiţi.

Şeful Serviciului Turism din cadrul Consiliului Judeţean Alba, Lucian Docea, a declarat că organizatorii au inclus în programul din acest an al Tîrgului de Fete şi momente pentru atragerea tinerilor spre această manifestare, cum este noaptea DJ-ilor. "Anul acesta, Tîrgul de Fete de pe Muntele Găina încearcă să aşeze anumite elemente de program pe care le-am prefigurat în anii trecuţi, dar încercăm, pe de altă parte, să aducem elemente noi, pentru a atrage alte categorii de public faţă de cele pe care le-a avut pînă acum tîrgul", a spus Lucian Docea, şeful Serviciului Turism din cadrul Consiliului Judeţean Alba.

Prima zi a Tîrgului s-a încheiat cu un foc de artificii şi cu aprinderea "celui mai mare foc de tabără din Apuseni", în jurul căruia îndrăgostiţii au fost invitaţi să petreacă pînă dimineaţa.


ÎN PROGRAM. Manifestările de azi vor începe cu un Te Deum, oficiat la Crucea Iancului de pe Muntele Găina. Pe munte va fi organizată o expoziţie a meşterilor populari şi una de artă populară, în care vor fi prezentate produse tradiţionale din zona Munţilor Apuseni. În cursul după-amiezii şi pînă seara sînt programate spectacole folclorice în care vor evolua Ioan Bocşa, Ionuţ Fulea, grupul folcloric "Codru de România", alături de formaţii din judeţele Arad, Bihor, Cluj şi Hunedoara.

În fiecare an, pe Muntele Găina din judeţul Alba se organizează, în duminica cea mai apropiată de data de 20 iulie, cea mai mare sărbătoare tradiţională românească în aer liber: Tîrgul de Fete. Sărbătoarea este organizată în colaborare de judeţele Alba, Hunedoara, Cluj, Bihor, Arad, fiind un festival al cîntecului şi jocului, al tradiţiilor şi datinilor strămoşeşti. Bătrînii povestesc că pe Muntele Găina nu s-au vîndut fete niciodată, fiind vorba de o sărbătoare a tuturor moţilor, în care tineri, fete si băieţi, joacă, petrec, cîntă, fac cunoştinţă feciorii cu fetele din locuri depărtate, pentru ca apoi mulţi dintre ei să se căsătorească. Tîrgul este menţionat prima dată în anul 1816.

 

  • Mediafax
×