x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Toate drumurile duc la Roma

Toate drumurile duc la Roma

07 Apr 2005   •   00:00

Zilele acestea, drumurile a milioane de oameni din toate colturile lumii au dus spre Roma, la Vatican. Oameni de toate varstele si religiile au venit sa-l vada, pentru ultima oara, pe cel care a fost Papa Ioan Paul al II-lea.

  • de MIRA MUNTEAN, LUCIAN ALECU, Vatican
  • Click pe imagine pentru a accesa galeria foto
    "SUB ASEDIU". Roma este acum orasul pelerinilor veniti sa-i aduca Papei un ultim omagiu
    Pelerinii din lumea toata au stat zile si nopti la cozi kilometrice pentru a putea intra in Bazilica San Pietro, unde se afla corpul neinsufletit al Suveranului Pontif. Nimic nu i-a putut impiedica pe oameni sa vina la Vatican: nici distanta pe care au avut-o de parcurs, nici cheltuielile necesare deplasarii ori zilele libere si neplatite pe care si le-au luat de la locul de munca. Iar odata ajunsi in Cetatea Vaticanului, i-am vazut asteptand ore intregi, cu multa rabdare si seninatate, sa poata patrunde, cateva secunde, in bazilica, sa-i aduca un ultim omagiu Papei Ioan Paul al II-lea.

    DRUMUL SPRE VATICAN. In avionul care ne-a dus pana la Roma, am intalnit cativa romani care au vrut sa fie in aceste zile la Vatican. Pentru a putea face aceasta calatorie, mult prea scumpa pentru buzunarele lor, unii mi-au marturisit ca au reusit sa-si gaseasca sponsori, niste oameni cu suflete largi, care au inteles dorinta fireasca a celor de langa ei si le-au oferit ajutorul de care aveau nevoie. Iar pentru ca au ajuns la Roma si se vor duce la Vatican, pelerinii se simt impacati ca-si pot indeplini aceasta datorie de crestini. "Am vrut foarte mult sa vin la Vatican pentru a-i aduce un ultim omagiu Sfantului Parinte, raspunzand binecuvantarii date de Prea Fericitul Parinte Teoctist, pastorul ortodocsilor, care si-a anuntat participarea la ceremonia de inmormantare a Papei Ioan Paul al II-lea. M-am intalnit cu Suveranul Pontif cand a fost in Romania, am primit cateva daruri minunate de la el. In calitate de crestin, nu puteam sa nu vin acum la Vatican", spune parintele Lucian Iliescu, de la parohia "Adormirea Maicii Domnului", din orasul Alexandria.

    Este si el unul dintre pelerinii care nu si-ar fi putut realiza dorinta daca nu ar fi beneficiat de sprijinul financiar al unei persoane cu suflet mare. De la aeroport, aproape fiecare se indrepta spre Vatican. Mihail Miron venise in Italia cu fiica lui, Lucia, in varsta de 17 ani. Fata, desi de religie ortodoxa, a renuntat trei zile la scoala pentru ca si-a dorit mult sa vina la Papa. "Am vrut sa-i aducem un ultim omagiu unei personalitati care merita respectul lumii intregi", spune Mihail. Ar fi putut, desigur, sa priveasca la televizor funeraliile, dar "sa fii aici este o experienta care inseamna, fara indoiala, meditatie, este un exercitiu spiritual, de reculegere".

    ZGRIBULITI. Sute de mii de pelerini au infruntat frigul si oboseala, pentru a-l putea saluta pe Papa pentru ultima oara

    ORASUL PELERINILOR. "Roma piange e saluta il suo Papa" (n.r. - Roma plange si il saluta pe al sau Papa). Acesta este mesajul de pe mii de afise care impanzesc orasul. Strazile Romei sunt parca neincapatoare pentru miile de turisti veniti pentru a-l omagia pe Papa. Circulatia cu masina se face foarte greu, in multe zone accesul fiind interzis autovehiculelor. Cu toate ca exista mijloace de transport in comun care circula si noaptea, drumul cu acestea poate dura uneori chiar si o ora, pe o distanta de nici un kilometru. Strazile si bulevardele Romei au fost luate cu asalt de oameni de toate nationalitatile, iar foarte multi dintre ei sunt tineri. Am vazut grupuri de adolescenti cu chitari cutreierand strazile si cantand in memoria Suveranului Pontif. "Suntem de doua zile in Roma, am fost la Vatican, dar nu am reusit inca sa intram sa-l vedem pe Papa. Mai incercam. Stim ca Papei ii placeau aceste cantece, de aceea le cantam in memoria lui", spune Alberto, un tanar de 18 ani, venit din nordul Italiei.

    PUTEREA. Noaptea de miercuri spre joi. La Vatican, sute de mii de pelerini infruntau racoarea intunericului, suportand-o cu stoicism. Unii incercau sa se odihneasca langa zidurile reci din jurul scuarului San Pietro. Nu voiau sa plece de langa "Papa al lor". Altii stateau in picioare, inghesuiti unii in altii, pentru a se mai incalzi putin. Toti asteptau de ore bune si mai aveau inca de asteptat pentru a putea intra in bazilica. Coada formata se intindea pe mai bine de un kilometru. Nimeni nu se plangea, nimeni nu facea vreun repros.

    Nu stiu de unde au puterea sa reziste atat, nemancati, fara sa doarma de mult timp, cuprinsi putin si de frigul noptii. Poate din iubire si din credinta. Oricum, nu au venit la Vatican din "simpla curiozitate". "Papa a fost si va ramane pentru noi un model in viata. Am venit la Vatican de multe ori pe cand traia, am fost si la audientele generale. Mi-a influentat viata si nu pot decat sa-i multumesc si sa-i fiu recunoscatoare pentru bunatatea, intelepciunea, frumusetea sufletului sau. A fost singurul Papa pe care l-am cunoscut si ma bucur ca a ramas apropiat tot timpul de tineri", spune Maria Grazia.

    EFORTURI. Din cand in cand, medicii de la Crucea Rosie patrundeau prin multime si aduceau pe targa trupul vlaguit al vreunei femei. Dupa ce isi reveneau, credincioasele se intoarceau insa la locurile lor, pentru ca, spuneau ele, "nimic nu ma va face sa renunt sa-l vad inca o data pe Papa". Pe o alta targa a Crucii Rosii, o mama si-a lasat copilul de cativa ani sa doarma putin.

    Papa Ioan Paul al II-lea va fi inmormantat astazi. Pelerinii il vor insoti pana cand Papa va fi asezat la locul de veci si vor pleca apoi spre casele lor, traind de acum inainte cu speranta ca intr-o zi il vor reintalni pe Bunul Papa.

    FUNERALII IN DIRECT
    Cu prilejul funeraliilor Papei Ioan Paul al II-lea, astazi, pe intregul teritoriu al Romaniei, a fost decretata zi de doliu national. Daca primul canal al televiziunii publice, TVR 1 (in intervalul orar 11:00-14:00), si principalele posturi particulare, Antena 1 si Pro TV (in intervalul orar 11:00-13:00), transmit, in direct, ceremonia funerara, celelalte posturi si-au adaptat programele, renuntand la difuzarea unor comedii sau emisiuni de divertisment, prezente, initial, in grila. Demn de mentionat este faptul ca si canalul de televiziune prin cablu HBO, care, rareori, efectueaza modificari ale propriei grile, a operat cateva schimbari in program, determinate de caracterul solemn al zilei de astazi. Ca o dovada a personalitatii marcante a Papei Ioan Paul Al II-lea si a rolului important jucat de acesta in istoria contemporana, conducerea postului arab de televiziune Al-Jazeera a decis transmiterea in direct a inmormantarii. (Radu Popa)

    TESTAMENT
    Papa Ioan Paul al II-lea a intentionat sa demisioneze in 2000, s-a aflat ieri, dupa ce Vaticanul a dat publicitatii testamentul Papei. Potrivit documentului, acesta spunea ca a trait intr-un secol dificil, care tocmai se incheiase in 2000, si acel an l-a facut sa se gandeasca la demisie. "Sper ca Domnul ma va ajuta sa-mi dau seama pana cand trebuie sa continuu acest serviciu, in slujba caruia m-a chemat la 16 octombrie 1978, Ii cer sa ma cheme la momentul pe care El il va decide", spunea Ioan Paul al II-lea.
    Testamentul este compus din file scrise la date diferite, in limba poloneza, dintre care prima este datata 6 martie 1979 si are opt pagini. Conform documentelui, in 1982, Papa scria ca si-ar fi dorit sa fie inmormantat in Polonia natala, dar a decis sa ii lase pe cardinali sa hotarasca locul inhumarii sale.
    Papa a cerut, in testament, ca notele sale personale sa fie arse, potrivit versiunii italiene a documentului, date publicitatii ieri. Suveranul Pontif indica in acest act ca nu lasa in urma nici un bun material. "Cat despre bunurile de folosinta cotidiana de care m-am servit, cer sa fie distribuite cum se va considera oportun", spune Papa. In acelasi document, Papa subliniaza ca, "gratie providentei divine, razboiul rece s-a incheiat fara un violent conflict nuclear". (Marina Constantinoiu)

    PRESEDINTI INGENUNCHEATI
    Trei presedinti americani, intre care cel in exercitiu, au ingenuncheat, miercuri seara, in fata catafalcului Papei Ioan Paul al II-lea, in Bazilica San Pietro. Presedintele american, George W. Bush, a sosit la Roma miercuri seara, insotit de tatal sau, fostul presedinte George Bush, si de succesorul acestuia, Bill Clinton. Cei trei au ingenuncheat in fata catafalcului si s-au recules timp de cateva minute. Relatiile dintre prima administratie Bush si Vatican au fost incordate in 2003, din cauza deciziei lui George W. Bush de a interveni militar in Irak, initiativa ferm dezaprobata de Suveranul Pontif. (Marina Constantinoiu)

    SECURITATE
    Intreaga Roma este vegheata de mii de oameni de ordine adusi din toata Italia. Peste tot misuna "carabinierii" (corp de armata), angajati ai politiei municipale, politiei de stat si ai garzii de finante din Roma. Aceeasi paza este asigurata si la Vatican. "Este prima data cand au fost mobilizati atatia oameni de ordine pentru ca totul sa se desfasoare fara incidente", ne-a spus un angajat al politiei. Pentru ca toata suflarea din Roma va dori sa ajunga azi la Vatican, la funeraliile Papei, oficialitatile italiene au instalat in toate pietele principale ale orasului, ecrane uriase, pe care oamenii vor putea urmari ceremonia.


    GRIPAT
    Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Teoctist, nu va mai participa la funeraliile Papei Ioan Paul al ll-lea din cauza unei stari gripale, a anuntat Patriarhia Romana. Pretuind insemnatatea momentului, Patriarhul Teoctist i-a desemnat pe Mitropolitul Daniel al Moldovei si Bucovinei, pe Mitropolitul Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Romane pentru Europa Occidentala si Meridionala, pe Episcopul vicar patriarhal Ciprian Campineanul si pe Episcopul vicar al Mitropoliei Ortodoxe Romane pentru Europa Occidentala si Meridionala Siluan sa prezinte la Vatican un mesaj de compasiune cu Biserica Romano-Catolica.
    ×