Zilele acestea, drumurile a milioane de oameni din toate colturile lumii au dus spre Roma, la Vatican. Oameni de toate varstele si religiile au venit sa-l vada,
pentru ultima oara, pe cel care a fost Papa Ioan Paul al II-lea.
|
Click pe imagine pentru a accesa galeria foto
|
"SUB ASEDIU". Roma
este acum orasul pelerinilor veniti sa-i aduca Papei
un ultim omagiu |
DRUMUL SPRE VATICAN. In avionul care ne-a dus pana la Roma, am intalnit cativa romani care au vrut sa fie in aceste zile la Vatican. Pentru a putea face aceasta calatorie, mult prea scumpa pentru buzunarele lor, unii mi-au marturisit ca au reusit sa-si gaseasca sponsori, niste oameni cu suflete largi, care au inteles dorinta fireasca a celor de langa ei si le-au oferit ajutorul de care aveau nevoie. Iar pentru ca au ajuns la Roma si se vor duce la Vatican, pelerinii se simt impacati ca-si pot indeplini aceasta datorie de crestini. "Am vrut foarte mult sa vin la Vatican pentru a-i aduce un ultim omagiu Sfantului Parinte, raspunzand binecuvantarii date de Prea Fericitul Parinte Teoctist, pastorul ortodocsilor, care si-a anuntat participarea la ceremonia de inmormantare a Papei Ioan Paul al II-lea. M-am intalnit cu Suveranul Pontif cand a fost in Romania, am primit cateva daruri minunate de la el. In calitate de crestin, nu puteam sa nu vin acum la Vatican", spune parintele Lucian Iliescu, de la parohia "Adormirea Maicii Domnului", din orasul Alexandria.
Este si el unul dintre pelerinii care nu si-ar fi putut realiza dorinta daca nu ar fi beneficiat de sprijinul financiar al unei persoane cu suflet mare. De la aeroport, aproape fiecare se indrepta spre Vatican. Mihail Miron venise in Italia cu fiica lui, Lucia, in varsta de 17 ani. Fata, desi de religie ortodoxa, a renuntat trei zile la scoala pentru ca si-a dorit mult sa vina la Papa. "Am vrut sa-i aducem un ultim omagiu unei personalitati care merita respectul lumii intregi", spune Mihail. Ar fi putut, desigur, sa priveasca la televizor funeraliile, dar "sa fii aici este o experienta care inseamna, fara indoiala, meditatie, este un exercitiu spiritual, de reculegere".
ZGRIBULITI. Sute de mii de pelerini au infruntat frigul si oboseala, pentru a-l putea saluta pe Papa pentru ultima oara
|
ORASUL PELERINILOR. "Roma piange e saluta il suo Papa" (n.r. - Roma plange si il saluta pe al sau Papa). Acesta este mesajul de pe mii de afise care impanzesc orasul. Strazile Romei sunt parca neincapatoare pentru miile de turisti veniti pentru a-l omagia pe Papa. Circulatia cu masina se face foarte greu, in multe zone accesul fiind interzis autovehiculelor. Cu toate ca exista mijloace de transport in comun care circula si noaptea, drumul cu acestea poate dura uneori chiar si o ora, pe o distanta de nici un kilometru. Strazile si bulevardele Romei au fost luate cu asalt de oameni de toate nationalitatile, iar foarte multi dintre ei sunt tineri. Am vazut grupuri de adolescenti cu chitari cutreierand strazile si cantand in memoria Suveranului Pontif. "Suntem de doua zile in Roma, am fost la Vatican, dar nu am reusit inca sa intram sa-l vedem pe Papa. Mai incercam. Stim ca Papei ii placeau aceste cantece, de aceea le cantam in memoria lui", spune Alberto, un tanar de 18 ani, venit din nordul Italiei.
Citește pe Antena3.ro
EFORTURI. Din cand in cand, medicii de la Crucea Rosie patrundeau prin multime si aduceau pe targa trupul vlaguit al vreunei femei. Dupa ce isi reveneau, credincioasele se intoarceau insa la locurile lor, pentru ca, spuneau ele, "nimic nu ma va face sa renunt sa-l vad inca o data pe Papa". Pe o alta targa a Crucii Rosii, o mama si-a lasat copilul de cativa ani sa doarma putin.
FUNERALII IN DIRECT
|
Cu prilejul funeraliilor Papei Ioan Paul al II-lea, astazi, pe intregul teritoriu al Romaniei, a fost decretata zi de doliu national. Daca primul canal al televiziunii publice, TVR 1 (in intervalul orar 11:00-14:00), si principalele posturi particulare, Antena 1 si Pro TV (in intervalul orar 11:00-13:00), transmit, in direct, ceremonia funerara, celelalte posturi si-au adaptat programele, renuntand la difuzarea unor comedii sau emisiuni de divertisment, prezente, initial, in grila. Demn de mentionat este faptul ca si canalul de televiziune prin cablu HBO, care, rareori, efectueaza modificari ale propriei grile, a operat cateva schimbari in program, determinate de caracterul solemn al zilei de astazi. Ca o dovada a personalitatii marcante a Papei Ioan Paul Al II-lea si a rolului important jucat de acesta in istoria contemporana, conducerea postului arab de televiziune Al-Jazeera a decis transmiterea in direct a inmormantarii. (Radu Popa)
|
TESTAMENT
|
Papa Ioan Paul al II-lea a intentionat sa demisioneze in 2000, s-a aflat ieri, dupa ce Vaticanul a dat publicitatii testamentul Papei. Potrivit documentului, acesta spunea ca a trait intr-un secol dificil, care tocmai se incheiase in 2000, si acel an l-a facut sa se gandeasca la demisie. "Sper ca Domnul ma va ajuta sa-mi dau seama pana cand trebuie sa continuu acest serviciu, in slujba caruia m-a chemat la 16 octombrie 1978, Ii cer sa ma cheme la momentul pe care El il va decide", spunea Ioan Paul al II-lea.
Testamentul este compus din file scrise la date diferite, in limba poloneza, dintre care prima este datata 6 martie 1979 si are opt pagini. Conform documentelui, in 1982, Papa scria ca si-ar fi dorit sa fie inmormantat in Polonia natala, dar a decis sa ii lase pe cardinali sa hotarasca locul inhumarii sale. Papa a cerut, in testament, ca notele sale personale sa fie arse, potrivit versiunii italiene a documentului, date publicitatii ieri. Suveranul Pontif indica in acest act ca nu lasa in urma nici un bun material. "Cat despre bunurile de folosinta cotidiana de care m-am servit, cer sa fie distribuite cum se va considera oportun", spune Papa. In acelasi document, Papa subliniaza ca, "gratie providentei divine, razboiul rece s-a incheiat fara un violent conflict nuclear". (Marina Constantinoiu) |
PRESEDINTI INGENUNCHEATI
|
Trei presedinti americani, intre care cel in exercitiu, au ingenuncheat, miercuri seara, in fata catafalcului Papei Ioan Paul al II-lea, in Bazilica San Pietro. Presedintele american, George W. Bush, a sosit la Roma miercuri seara, insotit de tatal sau, fostul presedinte George Bush, si de succesorul acestuia, Bill Clinton. Cei trei au ingenuncheat in fata catafalcului si s-au recules timp de cateva minute. Relatiile dintre prima administratie Bush si Vatican au fost incordate in 2003, din cauza deciziei lui George W. Bush de a interveni militar in Irak, initiativa ferm dezaprobata de Suveranul Pontif. (Marina Constantinoiu)
|
|
|