Invitat sâmbătă la Băile Tuşnad la seminarul cu tematica "Europa Centrală - Centrul Europei?", organizat în cadrul taberei studenţeşti "Tusványos 21", preşedintele Traian Băsescu a vorbit în termeni foarte generali despre autonomie, evitând astfel huiduielile celor câteva sute de maghiari care s-au adunat să îl asculte.
Şi asta după ce vicepreşedintele Parlamentului European, Tökes Laszlo, declarase joi seară, la Universitatea de Vară "Tusvanyos", că, dacă o microregiune precum Kosovo şi-a dobândit autonomia, acelaşi lucru ar fi posibil şi în Ţinutul Secuiesc. "Trebuie să ieşim în stradă dacă este nevoie. Dacă trebuie, secuimea are nevoie de un model de tip catalan, dar în acel moment nu veţi mai fi la guvernare (UDMR - n.r.), pentru că am manifesta împotriva voastră", a afirmat Tökes. Reluând ideea modelului catalan avansată de Tökes, preşedintele executiv al Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, Toro T. Tibor, a afirmat că nu crede că în Transilvania se poate iniţia o manifestare de asemenea amploare, dar s-ar mulţumi dacă la Miercurea Ciuc s-ar aduna 100.000 de oameni care să ceară autonomia Ţinutului Secuiesc.Declaraţiile radicalilor maghiari ar fi rămas simple declaraţii repetate în fiecare vară cu aceeaşi ocazie dacă Traian Băsescu, în calitatea sa de şef al statului, nu s-ar fi dus să le gireze personal. Şi mai mult, să le mulţumească personal radicalilor, şi, excepţional, însuşi premierului ungar, Viktor Orban, prezent şi el la Tuşnad, pentru că l-au ajutat să câştige alegerile din noiembrie anul trecut. "75% dintre maghiari au votat pentru mine şi vă mulţumesc că m-aţi ajutat", a spus Băsescu. Din dreapta sa, Laszlo Tökes i-a mulţumit şi el lui Traian Băsescu "pentru sprijinul important" dat în alegerea sa ca vicepreşedinte al Parlamentului European.
Felicitându-l apoi pe Traian Băsescu pentru înfiinţarea comisiei prezidenţiale de modificarea Constituţiei", Tökes l-a anunţat pe şeful statului român că "asigurarea independenţei şi autonomiei pentru regiunea slavă de sud a Europei, concretizată în Planul Aktissaari prin care Kosovo a devenit independent, iar sârbilor li s-a asigurat autonomia, trebuie să existe şi pentru noi, maghiarii din România". "Vrem o autonomie cât mai mare, până când nu vom fi rezolvat problemele comunităţilor maghiare din Europa nu va fi linişte şi pace!", a mai adăugat Tökes, care i-a propus apoi lui Băsescu şi "un troc": "Noi am scos castanele fierbinţi din foc pentru dumneavoastră, când v-am sprijinit împotriva adversarilor dumneavoastră, aşa că acum haideţi să ne fiţi recunoscător şi să ne daţi autonomia!".
Miza "trocului" despre care vorbea Tökes ar fi legată, din partea lui Traian Băsescu, de asigurarea unui nou sprijin pentru a se salva de suspendarea din funcţie sau pentru moţiunea de cenzură care va fi votată în Parlament în septembrie, fără voturile maghiarilor, regimul său neputând să supravieţuiască în faţa acţiunilor Opoziţiei. De partea cealaltă, este vorba despre reorganizarea administrativ-teritorială a României, cerută de Traian Băsescu în martie anul acesta şi pe care Guvernul ar intenţiona să o adopte în această toamnă. Reorganizarea administrativ-teritorială vizează desfiinţarea actualelor judeţe şi înfiinţarea unor regiuni de dezvoltare.
Or, proiectul maghiarilor, moderaţi de la UDMR sau radicali ca Tökes sau Toro Tibor, ţinteşte formarea unei unităţi administrativ-teritoriale de sine stătătoare, formată din actualele judeţe Harghita, Covasna şi Mureş. Fostul deputat Toro Tibor, unul dintre liderii Consiliului Naţional al Maghiarilor, a declarat sâmbătă seară, în emisiunea "Q&A" la Antena 3, că Regiunea de dezvoltare Ţinutul Secuiesc, rezultată prin unirea judeţelor Mureş, Harghita şi Covasna, pe criterii etnice, având în vedere că reunesc o populaţie majoritară "cu aceeaşi limbă şi cultură", "va fi o regiune cu autonomie, cu statut special".
Lăsat în coada listei de vorbitori, Băsescu nu i-a dat mari speranţe lui Tökes. "Europa Centrală este o regiune care se consolidează, iar reconcilierea româno-maghiară este unul dintre pilonii acestei regiuni. În mod indiscutabil, ceea ce au reuşit popoarele şi politicienii celor două ţări este cel mai mare succes al nostru în ultimii 20 de ani. O reconciliere care ne permite să privim viitorul cu încredere şi care trebuie să fie baza evoluţiei relaţiilor dintre cele două popoare, dintre majorităţile şi minorităţile celor două state", a spus Băsescu. El a adăugat că "noi, românii, şi eu în mod deosebit, ca şef de stat, în ultimii cinci ani şi jumătate am învăţat să mă raportez cu relativitate la geografie, pentru că am considerat şi am înţeles că nu o regiune sau alta este importantă, ci extrem de important este echilibrul din interiorul unei regiuni şi echilibrul dintre o regiune şi o altă regiune. (...) Importanţa unei regiuni este dată, în primul rând, de capacitatea ei de a aduce plusvaloare continentului pe care se află sau lumii".
Şeful statului le-a transmis mesaje cu subînţeles liderilor maghiari: "Nu pot însă să fiu incorect, să vă spun că am altă viziune decât cea pe care am susţinut-o întotdeauna: autonomie egală pentru toţi cetăţenii români, indiferent de etnie". Băsescu a catalogat drept o mare eroare credinţa că se poate construi "o regiune a Europei Centrale bazată pe geografie, bazată tot timpul pe elementele neplăcute din istoria regiunii, pe etnie, pe diferenţele confesionale".
PSD şi PNL cer PDL să-i retragă sprijinul politic lui Tökes
Reprezentanţii PNL şi PSD din Parlamentul European (PE) cer retragerea sprijinului politic al europarlamentarilor PDL pentru Laszlo Tökes, vicepreşedintele PE. Europarlamentarul PSD Corina Creţu a anunţat deja că va cere la toamnă ca Laszlo Tökes să fie retras din funcţia de vicepreşedinte al PE, menţionând că acesta s-a bucurat de sprijinul "ticălos" al PDL. "Instigările la acţiuni de stradă pentru obţinerea autonomiei etnice, lansate de Laszlo Tökes, reprezintă un atac direct la adresa suveranităţii şi a integrităţii naţionale. Condamn cu toată fermitatea această nouă escaladare a discursului separatist al extremiştilor maghiari şi cer autorităţilor române şi instituţiilor abilitate să intervină, măcar acum, în ceasul al 12-lea, pentru apărarea unităţii naţionale şi respectarea Constituţiei", spune Corina Creţu.
Ea adaugă că ieşirea pu-blică a lui Laszlo Tökes la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad confirmă temerile celor care s-au opus alegerii sale ca vicepreşedinte al Parlamentului European, poziţie pe care s-a grăbit să o folosească "pentru propagarea aceluiaşi mesaj extremist, separatist şi şovin, îndreptat împotriva valorilor europene". "Românii trebuie să ştie că această alegere a fost posibilă numai cu sprijinul ticălos al PDL, care se face vinovat, împreună cu Traian Băsescu, nu numai de ruinarea economiei naţionale şi de dezastrul social din ţară, ci şi de alimentarea radicalismului maghiar şi trădarea interesului naţional în folos propriu", susţine Creţu. Purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, a declarat că propunerea lui Laszlo Tökes privind autonomia Ţinutului Secuiesc este ilegală şi neconstituţională, iar PNL aşteaptă ca PDL să anunţe retragerea sprijinului politic din cadrul grupului popularilor europeni pentru europarlamentarul român.
"Ne opunem ferm la orice fel de depăşire a cadrului constituţional. Nu am primit nici până acum răspuns, iar în acest context răspunsul devine necesar, din partea europarlamentarilor PDL şi a conducerii PDL care ar trebui să ne explice vehemenţa cu care l-au susţinut pe domnul Laszlo Tökes din partea familiei politice din care aparţin (PPE - n.r.) pentru funcţia de vicepreşedinte al PE", a arătat Voicu. Întrebat dacă PNL se aştepta ca PDL să ia atitudine faţă de declaraţiile vicepreşedintelui PE, Laszlo Tökes, privind autonomia Ţinutului Secuiesc, purtătorul de cuvânt al PNL a răspuns că şi-ar dori să aibă o declaraţie a PDL. "Mi-aş dori foarte mult ca aceste declaraţii să fie urmate şi de o retragere a sprijinului politic din cadrul PPE pentru domnul Tökes, în calitate de vicepreşedinte al PE. Atunci cred că PDL ar putea să demonstreze că susţinerea pentru Laszlo Tökes a fost o eroare politică", a adăugat Voicu.
Europarlamentarul PDL Cristian Preda a scris pe blogul său că "orice apropiere între Kosovo, Catalonia şi Transilvania contrazice chiar decizia Curţii de la Haga". "E păcat că Laszlo Tökes nu a citit respectiva decizie înainte de a chema secuimea în stradă", a spus eurodeputatul PDL, care de altfel a votat pentru alegerea lui Laszlo Tökes ca vicepreşedinte al PE. UNPR, partener de guvernare cu PDL, a reacţionat vehement, calificând acţiunile europarlamentarului Laszlo Tökes drept o "proliferare a unor manifestări radicale, iredentiste sau extremiste, care pot afecta drepturile şi libertăţile cetăţenilor, coeziunea socială sau relaţiile interetnice".
● Monica Iordache Apostol