x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Tradiţii de nuntă pe mapamond

Tradiţii de nuntă pe mapamond

de Anca Aldea    |    11 Noi 2011   •   21:00
Tradiţii de nuntă pe mapamond

Cand se hotarasc sa faca primul pas, cuplurile incep sa afle, de multe ori cu stupoare, ca au de indeplinit o sumedenie de ritualuri care mai de care mai neobisnuite. In Africa, dar nu numai, miresele isi picteaza bratele cu motive florale, in unele parti ale Europei, incaleca matura si zburda fericite pe strazi, in Romania danseaza gaina, iar in Africa de Sud, traditia spune ca miresele si mirii trebuie sa poarte, la nunta, incaltari sport, iar pe corp pene si piei de animale. Cate bordeie, atatea obiceie, spun batranii.

Tinerele care ajung in pragul maritisului in India si carora parintii le-au hotarat deja soarta isi acopera bratele cu simboluri traditionale, denumite 'menhdi'. Sunt desene temporare, realizate din henna, o planta specifica nu doar Indiei. Unele etnii, tiganii de exemplu, practica asa-numitul dans al maturii, o traditie care dateaza din perioada sclavagismului. In China, fetele care urmeaza sa-si uneasca destinul cu alesul visurilor au de alergat, nu gluma. Ele trebuie sa-si pregateasca trei rochii pentru marele eveniment – una rosie brodata si cambrata, una alba si larga, ca a unei printese, si una din culoarea preferata a miresei, eleganta, eventual de seara. La inceputul ceremoniei de casatorie in sanul unei familii zulu, mi­reasa poarta o rochie alba simpla. Cand nunta este in toi, tanara, care a devenit femeie casatorita in acea zi, isi schimba vesmantul modern intr-o tinuta traditionala pestrita, formata din fusta trecuta de genunchi, o bluza din piele de animal si ac­ce­sorii din pene, fildes, oase s.a. Familia mirelui din tribul zulu va sacrifica o vaca, iar mireasa va pune in stomacul animalului o gramajoara de banuti pentru a fi acceptata de rudele barbatului iubit.

La nuntile evreiesti, chiar la finalul lor, mirii obisnuiesc sa farame un pahar cu pantoful. Istoricii spun ca acest obicei simbolizeaza distrugerea Templului Ierusalim, in anul 70 d.Hr. Altii sunt de parere ca ritualul sugereaza faptul ca in orice distractie trebuie sa existe o masura, scrie LiveScience. In familiile conservatoare din Rusia, tinerii care vor sa se casatoreasca trebuie sa le ofere viitorilor socri mici cadouri, raspunsuri la ghicitori, bani sau chiar sa le danseze la comanda. Abia dupa ce parintii fetei sunt impresionati de prestatia flacaului, viitoarea mireasa isi poate intalni iubitul.

In timp ce la noi se fura mireasa, la pakistanezi se fura... pantofii mirelului. Ca sa-i recupereze, proaspatul insuratel trebuie sa plateasca rascumpararea care i se cere de catre hoti. De fapt, hoate, care sunt cele mai bune prietene ale miresei.

×
Subiecte în articol: special jurnalul de duminică