Acte false la pachet, in regim de urgenţă. Asta au obţinut reporterii Jurnalului Naţional. Carte de identitate, certificat de naştere, permis de conducere, paşaport. Impecabil falsificate la preţul de 500 de euro bucata. Pe orice nume, pe orice adresă. Cu ajutorul "fantomelor" pot fi furate proprietăţi, pot fi contractate credite, pot fi devalizate conturi, infractori periculoşi pot cutreiera nestingheriţi Europa.
Identităţi la pachet, pe toate drumurile!
Nimic nu mai e in siguranţă, in Romănia. Şi asta nu de ieri sau de azi! Orice persoană care are ceva bani in buzunar poate să devină cine işi doreşte şi să aibă, realmente, tot ce visează. Chiar tot ce vrea!De exemplu, peste noapte, te poate chema Traian Băsescu, măine Tudor Chiuariu şi, de ce nu, in zile cu soţ, chiar Cristian David. Mai mult, poţi să ai tot ce au agonisit, timp de-un mandat, atăt preşedintele Romăniei, căt şi miniştrii de Justiţie sau de Interne. Tot ce trebuie să faci este să baţi la uşa potrivită! Atăta tot şi nimic mai mult!
Că Romănia este ţara tuturor posibilităţilor, asta o ştie toată lumea. Asta e şi concluzia reporterilor de la Jurnalul Naţional care, după mai bine de o lună de muncă, au reuşit să pătrundă pe o filieră de traficanţi de documente oficiale. In mai puţin de o săptămănă, folosind diverse fotografii, nume aleatorii şi adrese fictive, reporterii au reuşit să facă rost de o carte de identitate, un permis de conducere şi un certificat de naştere, toate documentele fiind intr-o stare perfectă de utilizare. Cert e că, dacă am mai fi avut răbdare incă o săptămănă, ne-am fi ales şi cu paşaport, perfect autentic, cu care ne-am fi putut face de cap, uşor şi frumos, prin Europa. Că doar nu om fi primii şi nici ultimii care am fi putut duce pe culmile disperării Interpolul. Ne-am mulţumit, in schimb, cu o procură, făcută pe sub pult, doar ca să putem vinde Hotel Continental, construcţie de 11 etaje şi emblema municipiului Timişoara. O nimica toată, ce mai!
VICTIMÃ... SIGURÃ.... Un singur lucru este sigur: filiera funcţionează din plin, in special pentru romănii care au avut ceva de impărţit cu legea, dincolo de graniţele Romăniei, in special in marile capitale ale Europei. Deci, nu e de mirare că, datorită unor breşe in sistem, o serie de cetăţeni oneşti, cărora li s-au furat identităţile, au avut de pătimit cu autorităţile din Spaţiul Schengen. Povestea merge mult mai departe decăt şi-ar inchipui oricine. Cu ajutorul acestor documente, in Romănia, o serie de persoane au fost lăsate sub cerul liber. De aici am pornit, de fapt, investigaţia jurnalistică. "Un prieten de-al meu a fost plecat trei săptămăni din Romănia. Cănd s-a intors, nu a mai avut casă, nu a mai avut terenuri, nu mai avea apartamentul de la bloc şi nici un leu in cont. Totul i-a fost văndut şi lichidat de o grupare mafiotă, pe baza unor documente de identitate falsificate. Practic, pe baza unor informaţii, toate datele din buletin au fost ale lui, doar că poza din actele folosite in tranzacţii a fost alta. A ajuns acasă şi a găsit yala schimbată şi alte persoane inăuntru. Preţul a fost bun, s-au dus la notar şi au perfectat actele", a povestit un personaj din lumea interlopă din Timişoara, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.
ACŢIUNI COORDONATE. Practic, nimic nu mai e sigur in Romănia. Nici măcar o proprietate. De exemplu, să spunem că unui infractor ii cade cu tronc o vilă frumoasă. După adresă, scoate o carte funciară ca să vadă numele proprietarului şi cu o minimă relaţie in răndul autorităţilor statului află datele de identificare personală ale victimei. Pasul următor, confecţionează o carte de identitate cu numele proprietarul vilei, dar cu o altă fotografie. Ulterior, aşteaptă momentul oportun, găseşte clientul, ii face un tur de vilă şi o vinde, in faţă notarului, la un preţ de piaţă mediu, ca să nu bată la ochi. Evident, notarul nu are de unde să ştie că cel care vinde nu este proprietarul real al stabilimentului, atăta timp căt datele sale de identificare personală corespund. In plus, notarul nu este expert grafolog ca să sesizeze vreo neregulă in actul de identitate. Evident, cumpărătorul nu ştie cu cine are de a face, astfel incăt este unul de bună credinţă. Nici măcar nu poate fi evacuat, ca atare păgubitului nu-i mai rămăne decăt să se indrepte impotriva infractorului care l-a deposedat de imobil şi să recupereze de la acesta dauna. Prinde orbul, scoate-i ochii! Şi exemple sunt multe, chiar şi la IJP Timiş, in care oameni inşelaţi au sesizat modul fraudulos in care au fost deposedaţi de bunuri.
ATAC INFORMATIC. Bătălia mare cu identităţi false se dă, in schimb, pe conturile bancare. Cel mai simplu e să scoţi banii din contul cuiva. Partea frumoasă e că nu-ti trebuie decăt un buletin pe numele victimei, cu care să te duci la un ghişeu bancar, evident din altă localitate decăt cea de domiciliu a victimei. Asta pentru că se presupune că te-ar putea recunoaşte ofiţerul de cont. "Nu demult, cu circa trei săptămăni in urmă, un om de afaceri a văndut un teren şi a făcut la noi un depozit de aproximativ 300.000 euro. După trei zile, cineva i-a scos banii de la o filiala de-a noastră. Din fericire, doar jumătate, intrucăt banca nu avea lichidităţi, iar impostorul nu anunţase cu o zi inainte faptul că doreşte să retragă o asemena sumă", spune un director de bancă din Timşoara. Evident, pe lăngă acest fenomen bancar mai există unul, care e deja un sport naţional: credite de nevoi personale, pănă in 10.000 euro, pe identităţi false! Aici nu ai nevoie decăt de un buletin, un act de la ITM, care să ateste că eşti angajat şi că eşti cu taxele la zi. Simplu ca bună ziua! Numai la nivel de Timiş, anul acesta au fost inregistrate peste 100 de situaţii de acest gen.
PROCURI NOTARIALE. Pentru că totul se poate cumpăra in Romănia, nu a fost nevoie de mare lucru să obţinem şi o procură. O ditamai procură, autentică, cu timbru şi ştampilă in relief, care să ne imputernicească să vindem Hotelul Continental din Timişoara. Evident, nu am făcut-o, dar am fi putut lejer să o facem doar ca să testăm vigilenţa autorităţilor. Atunci, inchipuiţi-vă, de exemplu, căt de uşor se pot scoate copiii din ţară: un buletin pe numele unui părinte, o procură semnată de mamă, un paşaport pentru copil! Atăt şi nimic mai mult! Şi costă, all inclusive, doar 500 euro bucata. O nimica toată! Cert e că prin cap ne-au trecut multe. Am fi vrut să ieşim din Romănia, să furăm o găină in Ungaria, să o umplem de droguri şi să ne intoarcem in ţară. Dar nici pe asta nu am făcut-o. Pariu că am fi reuşit şi asta?
Problemă
Surse poliţieneşti ne-au atras atenţia asupra altui aspect. In mod normal, de anul acesta ar fi trebuit să intre pe piaţă paşapoartele biometrice, doar că licitaţia pentru ele s-a amănat pentru inceputul anului viitor. La fiecare convocare pe care au avut-o la nivel de ţară, mai mulţi şefi de servicii au ridicat următoarea problemă: nu e indicat să investeşti in paşapoarte biometrice, care au multe elemente de siguranţă, atăta timp căt carţile de identitate, care stau la baza intocmirii unui paşaport, sunt uşor de falsificat şi nu au decăt două elemente de siguranţă. Pănă şi Republica Moldova are buletine cu amprentă digitală, iar noi, care suntem in UE, nu avem. In plus, cu o carte de identitate falsă poţi să circuli in tot spaţiul UE.
Citește pe Antena3.ro