x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Trei insule, un numitor comun vinul de excelenţă

0
Autor: Tatiana Covor 28 Ian 2012 - 21:00
Trei insule, un numitor comun vinul de excelenţă
Vezi galeria foto


Greu de imaginat trei realitati atat de apropiate si totusi atat de diferite. Pante­lleria, cu agricultura sa eroica, Favignana, pescuit si – astazi – turism, Mozia, istorie si sare. Singura constanta – vinul. Primul gand cand am ajuns la Pantelleria a fost 'oamenii acestia scot vin din piatra seaca'. Da, dar piatra da vinului energia vulcanilor, arsita Soarelui inzeceste dulceata bobului, vantul racoreste ciorchinii si umezeste pamantul insetat. Conditiile naturale vitrege se transforma in tot atatea elemente pozitive care duc la ca­racterizarea vinului, ii confera elementul care astazi, cand industria trage produsele la xerox, lipseste din ce in ce mai mult: o personalitate marcata. Vinul sicilian se recunoaste. O sticla de 'Passito di Pantelleria' este un fel de ilustrata postala lichida in care se vede imaginea locului unde s-a nascut.

In Sicilia, cultivarea vitei are traditie si istorie veche. Pana nu demult insa, vinurile siciliene, considerate ca fiind prea tari, se foloseau mai ales pentru a 'taia' vinurile mai anemice de pe alte meleaguri, pentru a le adauga forta si culoare.
Astazi asistam la o schimbare spectaculoasa de strategie, care pune pe primul loc ca­litatea in locul cantitatii. Cui se datoreaza acest schimb de directie? Pe de o parte noile dispozitii UE, pe de alta parte, cred, unui schimb de mentalitate. Ge­ne­ratia proaspat sosita e scolita, umblata, stie ce se cere in lume si tine cu dintii sa 'reuseasca', sa imbuna­tateasca, sa diversifice, sa duca mult mai departe ceea ce ce au inceput tatii si bunicii. Oamenii de acum, la fel de indragostiti de pamantul lor ca si stramosii, trepideaza sa castige pariul pe care astazi il fac cu ei insisi.

In anul 2000, productia de vin a Siciliei, de pe cele 134.000 hectare cultivate cu vita-de-vie a fost de peste 7 milioane de hectolitri (nota: 1 hl = 100 l). In 2010, suprafata a scazut cu 18.000 hectare, iar productia cu 3 milioane de hectolitri. Secretul e cunoscut de toata lumea: in acest deceniu s-a introdus in Sicilia un element nou, cas­ti­ga­tor: cercetarea. S-au nascut astfel nenumarate vinuri cu nume cu iz de istorie si poezie, care – la categoriile lor – pot concura cu cele mai apreciate vinuri la nivel international. Multe dintre vinurile locale, fie ele albe sau rosii, intrunesc toate obligatiunile prevazute pentru a obtine apelativul 'DOC', 'Denominazione di Origine Controllata'. Acesta reprezinta o marca de garantie speciala in ceea ce priveste ca­litatea, autenticitatea si provenienta vinului.

Alt loc comun dicteaza ca Sicilia e pamant de barbati – femeile isi pun pe cap naframa neagra si se incuie in casa. As vrea sa vedeti componentele asociatiei 'Le donne del vino', doamnele vinului, proprietarese la fel de active si de pricepute ca sotii sau tatii lor. Sau, cine stie, poate chiar...
Demn de mentionat si faptul ca municipiul Trapani, care include insulele despre care vorbim, reprezinta cea mai extinsa zona cultivata cu vita-de-vie din Italia: cele peste 66.000 ha produc aproape 60% din toata cantitatea de vin a Siciliei.

Ideea fixa pe care o au producatorii pe care i-am intalnit este 'teritoriul' si tot ce se leaga de el. In aceasta optica, atentia lor se indreapta tot mai mult spre soiurile autohtone de vita: Grillo, Catarratto, Inzolia, Nero d’Avola si mai ales Zibibbo din care se face faimosul 'passito'.

Despre acest 'passito' se scria deja intr-un document din anul 200 i.Hr. ca despre 'nectarul zeilor': 'Se culegeau ciorchinii copti eliminand cu grija pe cei putregaiti sau stricati, se intindeau la Soare pe o rogojina avand grija sa fie protejati de roua acoperindu-i pe timpul noptii'. La fel si azi. De fapt insusi numele vinului ne spune cum se face: 'uva passa' inseamna 'stafida'. Dupa recolta soiului numit 'zibibbo' (Muscat de Alexandria) o parte din struguri se transforma in must si alta se pune la Soare, timp de doua saptamani, sa se stafi­deasca. Boabele uscate sunt desprinse, una cate una, de ciorchine, se strivesc la randul lor si sunt amestecate cu vinul obtinut din mustul fermentat. Fara adaos de alcool.

Ochii sunt primii care se bu­cura in fata unui pahar de 'passito': nuantele calde de aur vechi si apus de Soare au umbre de chihlimbar. Are un parfum pa­trunzator care te face sa gandesti la sfarsit de vara si fructe coapte, iar gustul sau e cald, dulce si catifelat. Servit la tem­peratura de 10-12°, acom­pan­iaza perfect deserturile, dar si unele branzeturi sau foie gras. Ca si vinurile mai alcoolice, poate fi servit ca aperitiv sau, de unul singur, ca excelent vin de meditatie.

Printre multele vinuri locale, fiecare cu propriul caracter si destinatie, un caz special este cel al vinului numit Marsala care, fireste, are si el legenda sa. In 1773, John Woodhouse, ne­­gu­tator din Liverpool, a fost blo­cat de o furtuna in timp ce na­viga de-a lungul coastei siciliene si silit sa se opreasca la Marsala. La masa i s-a oferit vi­nul pe care taranii il des­chi­deau la ocazii mari si care a placut atat de mult ne­gustorului englez incat a vrut sa-si ia si cu el acasa. Ca sa nu se al­­te­reze gustul in timpul cala­toriei, a hotarat insa sa adauge ceva alcool. Inca nu stia ca, in felul acesta, tocmai inventase un vin care avea sa depaseasca spatiul si timpul: Marsala, care si in ziua de azi furnizeaza piv­nitele de la Buckingham Palace.

Vinul italian rivalizeaza cu cele mai bune vinuri din lume, acest lucru se stie. Dar, pentru papilele cunoscatorilor, multe dintre vinurile siciliene re­pre­zinta adevarate si nebanuite surprize.

Citeşte mai multe despre:   special

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Mircea Barzuca, omul care are grijă de moștenirea lăsată de marea artistă Margareta Sterian: ”Nepăsarea, imensa nepăsare a autorităților, a făcut ca operele ei să rămână nevăzute”

Mircea Barzuca, omul care are grijă de moștenirea lăsată de marea artistă Margareta Sterian:  ”Nepăsarea, imensa nepăsare a autorităților, a făcut ca operele ei să rămână nevăzute”
Galerie Foto Margareta Sterian, una dintre marile artiste date de România secolului trecut, are un destin copiat la indigo cu al altor oameni de cultură: operele îi sunt apreciate mai mult în străinate decât acasă....

Pentru evitarea gastritelor, mai puţine mezeluri și conserve

Pentru evitarea gastritelor, mai puţine mezeluri și conserve
Auzeai pe buzele multor oameni tânguirea: „Mă doare, mă supără stomacul, am gastrită”! Cu implementarea investigaţiei endoscopice, cu acea cameră video, s-au limpezit multe diagnostice în bolile digestive....

Legea carantinei pune instanțele într-o situație ingrată: dau drumul pe stradă la infectați sau țin arestate medical persoane sănătoase

Legea carantinei pune instanțele într-o situație ingrată: dau drumul pe stradă la infectați sau țin arestate medical persoane sănătoase
Galerie Foto Internarea cu forța, în unitățile sanitare sau în locațiile afiliate acestor unități medicale, prevăzute în noua lege privind carantina și izolarea, mult lăudată de Guvern și de președinte, încalcă...

Situația măștilor pentru nevoiași va fi tranșată de instanță la 10 zile după expirarea celei de-a treia lună de stare de alertă

Situația măștilor pentru nevoiași va fi tranșată de instanță la 10 zile după expirarea celei de-a treia lună de stare de alertă
Achiziția pe care Ministerul Sănătății este obligat să o facă, prin lege, privind măștile ce trebuie să fie puse, gratuit, la dispoziția categoriilor vulnerabile din punct de vedere fianciar, va fi tranșată...

Cei cu gută trebuie să evite carnea roşie, tânără, organele și mezelurile

Cei cu gută trebuie să evite carnea roşie, tânără, organele și mezelurile
Există boli care atacă articulaţiile degetelor, cum sunt poliartrita reumatoidă, dar şi guta. Celebra artistă Edith Piaf avea degetele atât de deformate, strâmbe ca nişte vreascuri, încât strângea în palmă...

Arestarea medicală a președintelui CJ Giurgiu, desființată de judecători. Instanța consideră carantinarea acestuia nelegală și netemeinică

Arestarea medicală a președintelui CJ Giurgiu, desființată de judecători. Instanța consideră carantinarea acestuia nelegală și netemeinică
Galerie Foto Motivare devastatoare a Judecătoriei Giurgiu împotriva măsurilor instituite de Direcția de Sănătate Publică Giurgiu împotriva președintelui Consiliului Județean Marian Mina. Acesta a fost plasat, pur și simplu...

Guvernul a prins „soldurile”: își cumpără măști la jumătate de preț față de cele pentru persoanele vulnerabile

Guvernul a prins „soldurile”: își cumpără măști la jumătate de preț față de cele pentru persoanele vulnerabile
Galerie Foto Membrii Palatului Victoria și-au asigurat stocurile necesare de măști de protecție facială, pentru două luni, de la o companie pe care premierul Ludovic Orban a vizitat-o la debutul stării de alertă și care,...

Judecătorii eliberează primii pacienți „arestați” în spitale

Judecătorii eliberează primii pacienți „arestați” în spitale
Galerie Foto Cel puțin trei judecătorii, din trei județe diferite, au dispus punerea în libertate a persoanelor carantinate ilegal, prin decizii ale Direcției de Sănătate Publică, motivarea hotărârilor instanțelor fiind...

După scoaterea vezicii biliare, omul poate mânca orice

După scoaterea vezicii biliare, omul poate mânca orice
Galerie Foto Mulţi oameni şi-au găsit un vinovat de serviciu pentru neplăcerile digestive: bila. Care este adevărul despre vezica biliară ne explică profesor doctor Nicolae Iordache, de la Spitalul „Sfântul...

Gheorghe Smeoreanu, autorul romanului „Regele și regina sistemului solar”: „Niciodată omenirea nu a citit cărți, a citit doar elita omenirii”

Gheorghe Smeoreanu, autorul romanului „Regele și regina sistemului solar”: „Niciodată omenirea nu a citit cărți, a citit doar elita omenirii”
Galerie Foto La începuturile democrației, scriitorul Gheorghe Smeoreanu devenea primul patron al unui ziar privat din România - Curierul de Vâlcea. De fel plimbăreț, ajuns în cele mai exotice locuri ale lumii, acesta își...

Casa de Cultură a Sindicatelor din Suceava, preluată ilegal, scoasă la mezat la fel de ilegal

Casa de Cultură a Sindicatelor din Suceava, preluată ilegal, scoasă la mezat la fel de ilegal
Exploatată zeci de ani de sindicatele apărute după 1990, Casa de Cultură a Sindicatelor din Suceava a fost lăsată în paragină. În loc să spună ce au făcut cu banii obţinuţi din activităţile desfăşurate...

Cel mai mare sector din București, filmat pentru serviciile secrete

Cel mai mare sector din București, filmat pentru serviciile secrete
Galerie Foto În toamna anului 2017, când, la nivelul societății românești, exista o dispută aprinsă cu privire la neconstituționalitatea protocoalelor de cooperare încheiate, în 2009 și 2016, de Parchetul General, DNA...

Campania de „pîrjolire” a turismului românesc

Campania de „pîrjolire” a turismului românesc
Secretarul de stat pentru Turism, Emil-Răzvan Pîrjol, a reușit, în timp record, să distrugă tot ce s-a făcut bine în ultimii ani pentru industria ospitalității. În timp ce Pîrjol se filmează pe șalupă,...

Lovitură de la justiție pentru Binomul Coldea-Kovesi, în dosarul în care este judecat soțul șefei DIICOT

Lovitură de la justiție pentru Binomul Coldea-Kovesi, în dosarul în care este judecat soțul șefei DIICOT
Galerie Foto Toate probele obținute de DNA, în 2015 și 2016, în baza colaborării fructuoase cu Serviciul Român de Informații, în dosarul “Carpatica”, în care, pe lângă Angela Toncescu, a fost trimis în judecată și...

Dublu exclusă din magistratură, Camelia Bogdan și-a făcut pierduți 245.000 de euro

Dublu exclusă din magistratură, Camelia Bogdan și-a făcut pierduți 245.000 de euro
Galerie Foto Grupul de Investigații Politice dezvăluie că, din conturile judecătoarei Camelia Bogdan, exclusă de două ori din magistratură, au dispărut, pur și simplu, 200.000 de euro. “Jurnalul” a descoperit, însă, c
Serviciul de email marketing furnizat de