Industria "neagra" romaneasca din Peninsula Iberica a fost pusa la zid de autoritatile romano-spaniole. Jurnalul National va prezinta un interviu in exclusivitate cu unul dintre cei trei politisti romani care au luat parte la operatiunea "Braila" inche-iata cu arestarea a peste 200 de persoane.
Autoritatile romane, in colaborare cu cele spaniole, au declansat in octombrie 2005 operatiunea "Braila", care urmarea arestarea tuturor membrilor din "Clanul Tanase", inclusiv a lui Ion Clamparu. Politistii au arestat peste doua sute de persoane care faceau parte din aceasta grupare. Jurnalul National va prezinta un interviu in exclusivitate cu unul din cei trei ofiteri romani care au luat parte la operatiunea desfasurata in Spania.Jurnalul National: Cand a inceput schimbul de informatii cu autoritatile spaniole?
C.O.: In octombrie 2005 a inceput actiunea. Atunci au fost trimise rapoartele de eveniment facute de politia din diferite orase din Spania catre Unitatea Centrala de la Madrid. Autoritatile spaniole au o brigada specializata care se numeste Unitatea de Combatere a Retelelor de Imigratie si Falsificari (UCRIF). Brigada care se ocupa de romani este BCRI 2, Brigada de Combatere a Retelelor de Imigranti Romani. Dupa ce au primit astfel de note s-a ajuns la concluzia ca romanii erau coordonati de Iorgu Ionescu si Cosmos Tanase, din inchisoare. Actiunile lor au ajuns la un nivel de amploare atat de mare pentru Spania, incat a fost nevoie de aceasta colaborare.
De ce a fost nevoie ca autoritatile spaniole sa formeze o brigada speciala care sa se ocupe de romani?
A fost nevoie de aceasta brigada, deoarece se estimeaza ca in Spania se afla legal aproximativ 300.000 de romani. Dar ilegal sunt de trei ori mai multi. O brigada asemanatoare exista si pentru marocani.
Care era misiunea ta in Spania?
In Spania am fost plecati trei ofiteri. Rolul meu in aceasta operatiune a fost dublu. Trebuia sa ii sprijin pe spanioli, sa ii ajut cu informatii despre operatiunea care se desfasura in tara. Tineam legatura cu colegii mei din tara si comunicam in timp real datele. In al doilea rand trebuia sa strang probe care sa dovedeasca ca hotii s-au ocupat de traficul de persoane.
Ati participat la vreo descindere impreuna cu politia spaniola?
Mare parte din activitatile desfasurate de banda noua era cu carduri. Membrii gruparii erau in legatura cu retele de hoti de buzunare. Falsificau documentele pe identitatea cardurilor. O alta modalitate era sa instaleze dispozitive pe bancomat si sa stocheze informatia pe dispozitivul respectiv. Devalizau contul pana cand era blocat sau nu mai erau bani in el. Am participat la o operatiune in Spania pe falsificare de carduri, pe langa Madrid. Am fost opt politisti cu trei masini. La spanioli, la orice descindere nu se intra fara cartus pe teava, fiindca politistul nu stie ce il asteapta in spatele usii. Acolo e ceva normal ca infractorii sa detina arma, chiar daca e ilegal. In urma descinderii am confiscat un laptop, un cititor de carduri, documente de identitate false si blancuri de carti de credit pe care urmau sa le scrie.
Ce diferenta este intre descinderile facute aici si cele din Spania?
Judecatorul "taie si spanzura" acolo. La descindere nu se filmeaza, nu se fotografiaza. Acolo, daca politia are dovezi, sta si trei zile la audieri. La ei, perioada de retinere administrativa este de 72 de ore, iar mandatul de arestare este pe 6 luni. Aici trebuie sa anunti procurorul. Procurorul il anunta pe judecator si tot asa. Se pierde foarte mult timp in Romania cu hartiile.
Comuna din România unde cresc pietrele, la propriu: Ce sunt trovanții și cum arată locul spectaculos vizitat anual de mii de turiști
Citește pe Antena3.ro
LEGATURI. Tentaculele mafiei romanesti din Peninsula Iberica au fost taiate. Toate drumurile duc spre "locotenentii" lui Ion Clamparu
|
Cosmos Tanase isi conducea "afacerile" din inchisoarea Valdemoro. Avea complici?
Cosmos a beneficiat in inchisoare de complicitatea unui ofiter. Acesta i-a introdus in penitenciar cu ajutorul unei cutii de conserve un telefon mobil. In urma operatiunii a fost retinut si acel ofiter. Cei care coordonau din puscarie aveau oameni care lucrau pentru ei si-si cereau "Taxa de smecheri" (n.r. - aceasta "taxa" este perceputa pentru a asigura protectia romanilor de alte grupari). La clanul Cosmos era o industrie intreaga. Ei au ajuns la stadiul in care primeau bani, dar nu mai stiau nici ei de unde le vin acei bani.
Clanul Tanase facea trafic de persoane in Spania. Ce se intampla mai departe cu fetele care au fost traficate si au depus marturie?
Fetele care depun marturie intr-un proces primesc rezidenta pe teritoriul Spaniei si drept de munca pentru un an sau doi. Prostituatele de meserie nu declara niciodata politiei ca au "peste". Sunt multe tari care nu au o lege speciala pe traficul de persoane.
Cum ati stabilit legatura dintre aceasta grupare si Ion Clamparu?
Spun spaniolii ca gruparea Clamparu, care a fost mai mult sau mai putin dezmembrata, in 2004 a lasat un gol. Pe locul acestora s-a ridicat gruparea Tanase. Ionescu Iorgu era asociat cu Clamparu. La locuinta lui Cosmos au fost gasite tichete de bagaje cu data de 27 decembrie 2005 pe ruta Paris-Madrid. Datorita acestor legaturi, s-a putut trage concluzia ca si Ion Clamparu isi lua bani de aici.
Aveati informatii ca in una din cele 51 de locuinte perchezitionate se putea afla si Ion Clamparu?
Nu aveam informatii, dar am luat in calcul situatia in care il gasim acolo. Fiecare politist care a participat la operatiune avea fotografii si un set de amprente ale lui Ion Clamparu, deoarece acesta are foarte multe identitati. De exemplu, Cosmos Tanase, alias Mimoran Iordache, folosea sase identitati.
Cine a mai cazut in "plasa" acestei actiuni?
Au cazut in plasa acestei operatiuni si romani care munceau, dar aveau viza de sedere expirata. Acestia subinchiriau camere de la diversi membri ai gruparii. Chiria perceputa de acestia le acoperea si lor cheltuielile de cazare.
Audieri cu probleme
Ce avocati ii apara pe membrii gruparii Tanase?
Avocatul lui Cosmos este Carlos Obaida. Acelasi avocat spaniol pe care l-au avut si Clamparii. Cand a auzit ca suntem politisti romani i-a invatat sa ne reclame, iar judecatorul nu ne-a mai permis sa vorbim cu ei. Politistii spanioli au vazut ca nu i-am abuzat, dar, daca asa a spus judecatorul, asa a ramas.
Ati intampinat dificultati si in audierea altor persoane implicate?
Un caz aparte il prezinta unul dintre personajele arestate din "Clanul Tanase". Aceasta si-a declarat date de identitate false. Din datele pe care le-a declarat ea, reiesea ca este minora. Cand au auzit judecatorii ca este minora nimeni nu a mai avut dreptul sa se atinga de ea. "Minora" trebuia mai intai sa treaca pe la consiliere si psiholog. Erau foarte putine sanse sa ramana arestata. Atunci am luat legatura cu colegii mei din tara si am incercat sa-i aflam identitatea reala. De trei ori am pus-o sa scrie numele parintilor ei si datele personale. De fiecare data le-a scris gresit si asta mi-a dat de banuit. Colegii din tara au cautat-o in Romania dupa amprente si poza. Am avut noroc ca, in urma cu doua zile, inainte de a fi arestata, a dat un telefon pe fix in tara. Colegii au verificat adresa si mi-au trimis datele reale si poze din care a reiesit ca nu era minora. Politistii spanioli au fost foarte multumiti de colaborarea.