x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Trei sferturi dintre romani au incredere in UE

Trei sferturi dintre romani au incredere in UE

05 Apr 2004   •   00:00

Un sondaj CURS arata ca, desi 48% dintre romani vor ca alt partid sa conduca tara, PSD ar culege totusi 42% din voturi, ca Mircea Geoana este personalitatea in care romanii au cea mai mare incredere si ca informatiile politice din Jurnalul National sunt cele mai citite.

Sondajul dat ieri publicitatii a fost realizat in perioada 20-27 martie, la comanda ziarului Adevarul. Potrivit rezultatelor CURS, 48% dintre romani doresc ca alt partid sa conduca tara, in timp ce 33% vor sa ramana la putere acelasi partid. La capitolul optiuni politice, 42% dintre repondenti au raspuns ca, daca duminica viitoare ar fi alegeri parlamentare, ar vota PSD, 29% Alianta PNL-PD, 14% PRM, 6% UDMR si 4% PUR. Daca ar fi alegeri locale, 40% dintre romani ar vota PSD, 19% PNL, 13% PRM, 11% PD, 6% UDMR si 5% PUR. Daca ar fi alegeri pentru Presedintie, Adrian Nastase ar obtine 41% din voturi, Theodor Stolojan 30%, C.V. Tudor 14%, iar Lia Roberts 6%. Cat priveste increderea, 45% dintre intervievati au spus ca au foarte multa incredere in ministrul de Externe, Mircea Geoana, 43% in premierul Adrian Nastase si tot 43% in presedintele Ion Iliescu. Urmatorii clasati sunt: liderul PNL Theodor Stolojan (39%), liderul PD Traian Basescu (30%), deputatul PNL Mona Musca (30%), liderul PRM C.V. Tudor (19%), deputatul PD Emil Boc, (14%) si presedintele umanist Dan Voiculescu (10%).

Premierul nu a combatut coruptia

32% dintre repondenti au spus ca PSD ar reusi imbunatatirea situatiei economice, iar 24% cred ca Alianta PNL-PD ar reusi sa faca acest lucru. 11% crediteaza PRM cu acesta capacitate, iar 3% Partidul Umanist, in timp ce 14% spun ca nici un partid nu va putea imbunatati situatia economica. Daca PSD va castiga alegerile, 10% cred ca situatia se va imbunatati mult, 29% ca se va imbunatati putin, 35% ca nu va fi nici o diferenta, iar 18% ca se va inrautati. Daca alegerile vor fi castigate de Alianta PNL-PD, 11% cred ca situatia se va imbunatati mult, 29% ca se va imbunatati putin, 23% ca nu se va schimba nimic, iar 16% ca se va inrautati. Cat priveste viitorul presedinte, 33% cred ca cel mai bun presedinte al Romaniei ar fi Adrian Nastase, 25% ca acesta ar fi Theodor Stolojan, 12% il crediteaza pe Mircea Geoana, iar 11% pe Corneliu Vadim Tudor. Activitatea lui Adrian Nastase a fost si ea analizata de CURS. 29% dintre romani spun ca premierul nu si-a tinut promisiunile, 41% ca nu a imbunatatit nivelul de viata, 51% ca nu a imbunatatit sistemul de sanatate, 32% ca nu a sprijinit familiile cu venituri mici si 55% ca nu a redus coruptia. In schimb, 40% cred ca luat masurile necesare pentru integrarea europeana.

Despre integrare

De altfel, 53% dintre romani cred ca Guvernul este preocupat de relatiile externe ale Romaniei, in special cu UE, in timp ce numai 18% cred ca Executivul este preocupat de situatia interna din tara. Romanii au mare incredere in Uniunea Europeana, 75% declarand ca acest organism vrea mai degraba binele Romaniei, in timp ce numai 8% cred ca aceasta vrea raul tarii noastre.
Monica Iordache


Jurnalul National, in topul preferintelor

Sondajul evidentiaza si sursele din care romanii isi culeg informatiile politice. Jurnalul National se afla in top, 10% dintre romani declarand ca se informeaza asupra evenimentelor politice din acest cotidian. Cu acelasi procent figureaza si cotidianul Adevarul, urmat de Evenimentul zilei - cu 9% si Libertatea - 8%. 43% dintre romani spun insa ca nu citesc nici un ziar. La capitolul televiziuni, situatia sta altfel doar 4% dintre romani spunand ca nu urmaresc stirile tv. In clasamentul televiziunilor, postul public TV Romania se afla pe primul loc, 28% dintre romani urmarindu-i jurnalele de stiri. Primul loc la audienta este datorat insa detinerii de emitatoare care asigura acoperirea totala a tarii in ceea ce priveste receptionarea programelor TV Romania. 27% urmaresc stirile Antenei 1, tot 27% pe cele de la Pro TV, 8% Realitatea TV, iar 2% Prima TV.

×
Subiecte în articol: cred eveniment romani