x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Trenurile mortii

Trenurile mortii

12 Mar 2004   •   00:00

Criminalul razboi al terorismului impotriva Omenirii a lovit crunt. In trenurile care purtau spre Madrid mii de navetisti, bombele au explodat ieri-dimineata, transformand 11 martie in cea mai insangerata zi nu numai pentru Europa, dar si pentru romanii plecati in Spania dupa o bucata de paine.


ULTIMELE STIRI DE LA MADRID:
- - Tinerele romance ucise in atentatele de joi, de la Madrid, sunt Livia Bogdan, in varsta de 34 de ani si Paula Mihaela Seatcu, de 26 de ani.
- Spania va legaliza situatia familiilor de imigranti afectate de atentate
Lista romanilor raniti, inclusiv externari (vineri, 16:30)
Mesaje de la si pentru familie

65 de romani, victime la Madrid

Cel putin 192 de persoane ucise si peste 1.400 ranite, printre care si 65 de romani. Acesta este terifiantul bilant al unei serii de patru atentate comise ieri-dimineata asupra unor trenuri cu navetisti, in capitala Spaniei, Madrid.
MARINA CONSTANTINOIU
ANA ILIE

Aceste atentate, atribuite de autoritatile spaniole organizatiei separatiste basce ETA si comise cu numai trei zile inaintea alegerilor legislative, dar inca nerevendicate, sunt cele mai grave pe care le-a cunoscut Spania si Uniunea Europeana.

DEMENTA. Treisprezece bombe au explodat la ora 8:30 (ora Romaniei), vizand patru trenuri in trei gari din Madrid sau periferia capitalei Spaniei, dintre care sapte la gara centrala Atocha, din Madrid. Vagoanele erau pline cu muncitori, liceeni si studenti. Anchetatorii nu exclud posibilitatea ca anumite bombe sa fi fost plasate pe calea ferata sau peron, iar altele in trenuri. Un post de radio local vorbea de 200 de kilograme de explozibili.

SPECTACOLUL MORTII. La fata locului, imaginile erau de cosmar, un adevarat "spectacol al mortii": pe o suprafata imensa, fragmente de corpuri umane, sange, haine sfasiate si obiecte personale zaceau imprastiate, in timp ce oameni care au avut sansa de a supravietui, fiind doar raniti, alergau disperati printre cadavre. Ironia sortii: telefoanele mobile ale mortilor sunau incontinuu. Cel putin 65 de romani au fost raniti in atentatele de ieri, numele lor figurand pe listele oficiale.

ALARMA LA AMBASADA. Reprezentanta Romaniei la Madrid a organizat un comitet de criza. Toti angajatii au fost trimisi la spitalele unde fusesera dusi raniti, incercand sa ii descopere pe romanii care se aflau in tren la momentul exploziei. Ei au facut liste cu romanii care se aflau in cele trei trenuri de navetisti care faceau legatura intre o zona in care locuiau circa 15.000 de romani si capitala Madrid.

CONFUZIE. Fortele de securitate ale statului si Ministerul de Interne nu au nici un dubiu ca autorii atentatului sunt membri ai organizatiei teroriste ETA, mai ales ca explozibilul folosit in atacuri este dinamita, folosita in mod obisnuit de organizatia separatista basca. In timp ce televiziunile spaniole vorbeau ieri despre un "11 septembrie spaniol", liderul Batasuna, partidul radical basc interzis pentru legaturile sale cu ETA, a condamnat atentatele drept "actiuni orbesti" si a spus ca nici nu-i trece prin cap ca acestea ar putea fi opera ETA.

Cert este doar ca politia cauta ieri doua persoane vazute in mai multe randuri urcand si coborand din trenuri care circulau pe linia pe care s-au comis atentatele. In plus, ministrul de Interne, Angel Acebes, a anuntat ca o caseta cu versete din Coran, in araba, si sapte detonatoare au fost gasite intr-o camioneta furata la Alcala de Henares, in apropiere de Madrid, locul de plecare a trenurilor vizate.

Acebes a insinuat ca s-ar putea sa fie vorba totusi despre o intoxicare. Miercuri, fluturasi anonimi, scrisi in castiliana si basca, au fost gasiti pe strazile din San Sebastian (Tara basca spaniola), indemnand la lovirea "obiectivelor spaniole, la boicotarea cailor ferate" inainte de 14 martie, data legislativelor. Toate partidele politice si-au suspendat campania pentru legislativele de duminica, iar autoritatile au decretat trei zile de doliu.

O doctorita romanca s-a ocupat de raniti

Raluca Oancea, doctor de origine romana, era de garda la spital cand au inceput sa vina ranitii, transmite Antena 1. La ora 8 fara 10 minute, conducerea spitalului a intrat in alerta, a mobilizat toti medicii rezidenti in zona de triaj, au scos pe coridoare paturile, au mobilizat studentii care erau in practica in spital sa doneze sange. Primii raniti au ajuns in jur de ora 9, au venit intai cei mai putin raniti, in autobuze, apoi cei mai grav afectati. A vorbit cu alti medici romani care lucreaza in celelalte spitale din Madrid, in incercarea de a face o lista cu romanii care au fost adusi in camera de garda, dar inca nu poate confirma un numar final. Ranitii vin in stare de soc, le este greu sa vorbeasca, asa ca deocamdata nu se poate sti cu siguranta. Se pare ca la Spitalul "Doce de Octubre" se afla o romanca, Mihaela Popa, la terapie intensiva, in coma. Deocamdata, aceasta informatie nu o poate confirma. Spitalele madrilene nu vor avea nevoie de ajutor pentru ca s-au organizat foarte bine. La Spitalul "Gregorio Maranon" au fost adusi 250 de raniti, la "Doce de Octubre" - 150, la "Clinico" - 60, "La Paz" a primit 22 si mai sunt inca spitale in capitala carora nu le-au fost trimisi raniti. Este o situatie de calm, pentru ca socul a trecut, ramane de vazut cati din cei 198 de raniti pe care ii au la spital vor trece noaptea. (Ana Ilie)

Marturiile cutremuratoare ale romanilor aflati in trenurile mortii

Vasile Raileanu, la doua vagoane de moarte

Vasile Raileanu este unul dintre supravietuitorii atentatelor din gara Atocha. Se afla in primul vagon al unuia dintre trenurile aruncate in aer. Bomba s-a declansat undeva la mijloc, in vagonul 3 sau 4. S-a auzit o bubuitura si a crezut ca este vorba despre o coliziune cu un alt tren sau un cutremur, dar nici nu i-a trecut prin cap ca este vorba de un atentat. Geamurile vagonului unde se afla au fost sparte de suflul exploziei. Isi aminteste foarte vag, dar nu mai stie pe unde a iesit din tren si ce a facut dupa aceea. Este o ruta foarte folosita de romani, care luau trenul chiar din suburbia Madridului in care locuiau. Nici acum nu poate sa creada ca a fost un atentat. Parintilor ramasi in Romania nu a vrut sa le spuna ce i s-a intamplat, ca sa nu ii sperie. In orice caz, o sa ramana cu o superstitie fata de data de 11, pentru ca a observat ca teroristii prefera sa dea atentate in aceste zile, daca ne gandim la 11 septembrie 2001 in SUA. (Ana Ilie)

Marian Berbecaru, grav ranit

Marian Berbecaru, barbatul in varsta de 46 de ani care se afla de doar cateva zile in Spania, pentru a se angaja in constructii, a fost grav ranit in atentatele din gara Atocha si doctorii au trebuit sa ii amputeze piciorul. Familia lasata in urma in Romania este foarte saraca si nu poate sa mearga la el sa il vada. Pentru ca Marian provine din comuna teleormaneana Peretu, de unde majoritatea barbatilor au plecat in Spania pentru a munci in constructii, prietenii au promis familiei sa isi sune cunostintele, rudele, care se afla in Spania, sa mearga la spital la Marian pentru a afla mai multe amanunte despre starea lui si sa-i tina la curent. Cei ramasi acasa sunt foarte speriati pentru Marian, nu stiu prea multe despre atentate, nu inteleg ce se intampla, nu inteleg cum tocmai Marian a avut ghinionul acesta. Ei spun ca baiatul lor este un om foarte bun si cu frica lui Dumnezeu. (Ana Ilie)

"E secret total cu decedatii"

  • Jurnalul National: Domnule consul, a explodat vreo bomba intr-un vagon in care erau foarte multi romani?

    Consulul Nicu Stan: Nu erau numai romani in zona in care calatoreau romanii. Pana acum nu avem identificat nici un mort. Nici autoritatile nu au dat nici un nume. E secret total cu decedatii. S-a facut interventie la viceprefectul de la Madrid si au zis ca nu au voie sa dea. Am vorbit la seful de politie pe care il cunosc personal si mi-a zis ca nu poate sa ma ajute. Sunt 179 de morti, zic ei, plus sase saci de resturi umane. Toti sunt dusi intr-un loc, familiile care nu isi gasesc cunoscutii si rudele se duc acolo, dar noi nu putem patrunde nicicum.

  • In ce gara erau cei mai multi romani?

    Trenul care a fost in gara Santa Eugenia venea dinspre Guadalajara, Alcala de Henares unde sunt romanii, dar nu aici au fost cele mai multe victime. Cele mai multe au fost in gara centrala Atocha.

Consulul roman la Madrid, Nicu Stan, a declarat aseara pentru Jurnalul National ca nu are date despre posibile victime din randul romanilor. Aproximativ 27.000 de romani traiesc in Madrid, mare parte la periferiile capitalei spaniole.!Ana Ilie)

Celula de criza la ambasada

Ministerul de Externe de la Bucuresti a creat o celula de criza pentru a gestiona situatia romanilor raniti si, eventual, a celor morti in sangeroasele atacuri de ieri de la Madrid. "Am trimis spre Madrid un angajat al sectiei consulare din minister si trei persoane de la consulatul din Barcelona. La Madrid, 12 angajati ai ambasadei se ocupa deja de evenimente", ne-a declarat purtatorul de cuvant al MAE, Cosmin Dobran. Posibilitatea ca printre morti sa existe si romani este destul de mare, supravietuitorii marturisind ca multi muncitori romani obisnuiau sa faca naveta pe traseele vizate ieri de atentate. (Lavinia Tudoran)

IMPORTANT

Au fost deschise urmatoarele linii telefonice:

021-231.93.55
0034 91 350 44 36
0034 91 359 78 95
la care pot suna in orice moment cei care au rude sau apropiati in zona Madridului. !

×
Subiecte în articol: eveniment romani madrid raniti