Prinsi pe picior gresit de Jurnalul National cu intal-nirile lor secrete, Tari-ceanu, Patriciu si Macovei se incurca in propriile minciuni si prostesc pe fata o tara intreaga. Cu ce scop? Ascunderea adevara-tului substrat al reuniunii de taina a troicii: un incul-pat, fie el si un mare industrias, isi poate discuta dosa-rul penal chiar in incinta Guvernului, cu seful Executi-vului si cu ministrul Justitiei. Autoritatile gasesc vinova-ta, ca alibi moral, o biata secretara, care, in mod ului-tor, ar fi omis sa-i comunice Monicai Macovei ca pre-mierul o cheama la o intalnire cu Dinu Patriciu. Princi-pal furnizor de minciuni, Calin Popescu Tariceanu, care dimineata spusese ca el a chemat-o pe sefa Justitiei la Palat, este dat in vileag de propriul purtator de cu-vant, care pune pe masa varianta secretarei neatente. Dupa doua zile halucinante, opinia publica asteapta in zadar adevarul despre scopul real al intalnirii celor trei.
O intalnire pe care premierul tarii si ministrul Justitiei o au cu un inculpat la cateva zile dupa retinerea lui de catre Parchet este devoalata de presa sapte luni dupa ce ea a avut loc. Prinsi cu pantalonii in vine, Tariceanu, Patriciu, Macovei se incurca de doua zile in minciuni. Cand a avut loc intalnirea, cine a convocat-o, ce s-a discutat. Din hatisul
minciunilor lor, un lucru este cert: un inculpat a fost primit la Guvern pentru a se plange de cum isi face justitia treaba in dosarul lui si si-a discutat cazul cu seful Executivului si cu ministrul Justitiei. Intalnirea a fost atat de inofensiva, incat cei doi oficiali au decis sa o tainuiasca.
Marti, 24 ianuarie, Jurnalul National dezvaluie ca in vara Palatul Victoria a fost locul de intalnire a prim-ministrului, brat la brat cu ministrul Justitiei, cu un inculpat. Nu o vizita de curtoazie, ci una in care s-a discutat chiar dosarul in care acesta este cercetat de catre Parchet. Inculpatul nu este unul oarecare. Este presedintele unuia din cei mai mari contributori la PIB-ul romanesc. Este insa si bun prieten cu premierul si coleg de partid cu aceasta. Iar discutia se poarta dupa ce inculpatul in cauza a fost retinut de catre Parchet si dupa ce acelasi premier il sunase pe procurorul.
VARIANTA 1. Premierul si ministrul Justitiei tac. Cel care sparge tacerea este Dinu Patriciu. Presedintele Rompetrol recunoaste ca a avut aceasta intalnire, dar "prin martie-aprilie, cam asa ceva". Cu ce ocazie? Uite asa ca sa discute "reforma justitiei". "In primul rand", intareste Patriciu. In al... doilea rand mai era pe agenda si tema "implicatiilor politico-economice ale investigatiei careia ii facem obiect noi, Rompetrolul". Cu alte cuvinte obiectul discutiei l-a facut dosarul aflat in lucru la Parchet. Ce a spus ministrul Justitiei in acest caz? Domnul Patriciu sustine ca doamna ministru l-a asigurat ca reforma justitiei va reglementa "in primul rand" materia apararii drepturilor omului "in aceste procese judiciare".
VARINTA 2. Abia in cursul serii, ministrul Justitiei se decide sa vorbeasca. Arunca mai intai buzduganul catre agentia de presa Mediafax careia "Ministerul" ii confirma ca ministrul a participat la discutie, dar doar pentru ca a fost convocata de premier. Nu a stiut nici continutul discutiei, nici cine mai participa la ea. Pe Patriciu l-a gasit acolo, spune ea. Intr-un comunicat de presa, Macovei dezvaluie insa un element extrem de important, confirmand informatia publicata de Jurnalul National, aceea ca intalnirea a avut loc dupa retinerea lui Patriciu si telefonul dat de Tariceanu la Parchet. Troica de la Guvern s-a petrecut deci in iunie, nu in martie-aprilie. Cu ce scop? Pentru ca Patriciu sa sustina ca "i s-au incalcat drepturile procedurale" si ca "in dosar sunt chesiuni economice complexe". Asadar, tot despre dosar au discutat. Discutia i s-a parut ministrului "inoportuna", dar nu s-a ridicat sa plece pentru ca este "un om politicos".
VARIANTA 3. Ultimul la vorbitor, cand ar fi trebuit sa fie primul, Calin Popescu Tariceanu lanseaza un comunicat semnat de Biroul de Presa al Guvernului prin care informeaza ca "in luna iunie" - undeva in cursul acestei luni - a avut o intalnire cu dl Dinu Patriciu in calitate de presedinte Rompetrol, la solicitarea acestuia. Surpriza. In acele momente, Dinu Patriciu era extrem de convins in declaratiile acordate posturilor de televiziunea ca intalnirea a avut loc la solicitarea prim-ministrului. La fel cum sustine si ca intrand in birou a gasit-o acolo pe Macovei, si nu invers.
Comunicatul Guvernului justifica "audienta" prin faptul ca Patriciu ameninta sa dea in judecata statul roman pentru ca drepturile sale si ale companiei sale au fost incalcate de autoritatile romane. Intrebata de Realitatea TV, Macovei declara: "Nu imi aduc aminte daca in aceasta intalnire s-a ridicat aceasta problema".
REVENIREA 1. Ieri dimineata, inainte de o noua audiere la Parchet, Dinu Patriciu isi cerceteaza mai bine trecutul destul de recent si afla ca intalnirea de la Guvern a avut loc intr-adevar in luna iunie. Cand iese de la Parchet marturiseste si ca intalnirii i s-a dat curs la solicitarea sa, si nu a premierului cum declarase anterior. Insista totodata ca a discutat cu ministeriabilii despre reforma justitiei, pentru ca reuniunea se petrecea "inainte de prezentarea in Parlament a pachetului de legi privind reforma in justitie".
"Dupa cateva momente a venit si ministrul Justitiei, Monica Macovei, si a fost o intalnire de informare, pentru ca este normal ca atunci cand este in litigiu o problema ce afecteaza interesele statului roman sa existe o asemenea discutie", a dezmintit Patriciu si declaratia sa de cu seara cum ca Macovei era deja acolo cand a ajuns el la Tariceanu.
Intalnirea a avut loc fiindca el solicitase o audienta premierului pentru a-l anunta in legatura cu o notificare facuta impotriva statului roman la Washington. "Am crezut ca este normal si politicos sa anunt acest lucru. In ziua respectiva (n.r. - cand a avut loc intalnirea la care a participat si ministrul Justitiei) am fost chemat de la cabinetul premierului si mi s-a spus ora la care sa ma duc", a sustinut Dinu Patriciu.
REVENIREA 2. Premierul Calin Popescu Tariceanu acorda in cursul diminetii un scurt interviu postului de Radio Guerilla, in care o face mincinoasa pe Monica Macovei. El sustine ca ministrul Justitiei stia de la el care era tema intalnirii si cu mult inainte de producerea ei. "Discutia care s-a derulat in prezenta ministrului Justitiei, care sigur ca fusese instiintata despre continutul discutiei de mine. Nu a fost pentru doamna Monica Macovei nici un fel de surpriza. Nu aveam de ce sa-i ascund acest lucru. Din contra, am avertizat-o dinainte. I-am spus de mai multa vreme ca ar fi util in contextul dat sa facem o intalnire si sa ascultam care este punctul de vedere al companiei", sustine Tariceanu. Cine a mintit? "Doamna Macovei am impresia ca... vrea sa lase impresia ca...", raspunde el.
REVENIREA 3. Guvernul Romaniei il face mincinos pe seful sau. Purtatorul de cuvant al insitutiei, Oana Marinescu, afirma intr-un briefing in jurul orei 14:00 ca nu Tariceanu a informat-o pe Macovei despre tema discutiei si celalalt invitat, ci a insarcinat cabinetul sau sa faca acest lucru. "Premierul a transmis personal cabinetului sa o invite pe doamna ministru la intalnirea cu dl Patriciu, considerand ca e bine ca doamna ministru sa afle direct de la directorul Rompetrol despre ce e vorba. De la cabinet informatia a plecat incompleta catre doamna ministru si s-a ajuns doar ca este invitata la premier", si-a contrazis Oana Marinescu seful, care sustinuse ca din timp a anuntat-o pe Macovei despre o intalnire cu Patriciu.
DESPRE CE AU DISCUTAT?
|
Menite sa ne "abureasca" toate aceste mincinoase certitudini, retrase, resustinute, revenite, iar retrase, incearca sa ascunda in spatele unei intalniri cu caracter oficial in care sa se discute despre amenintarea ca statul roman sa fie dat in judecata si sa piarda 100 de milioane de euro adevaratul continut al discutiei. Daca dna ministru Macovei a fost chemata la inceputul lunii iunie la o discutie pe acest subiect, cum se face atunci ca Ministerul Justitiei a emis abia la 28 august recomandarea catre Guvern sa nu accepte solutionarea pe cale amiabila a plangerii Rompetrol. Si cum se face ca abia in sedinta de guvern din 8 decembrie Executivul ia o decizie in acest sens?
Ceea ce incearca sa ascunda de fapt premierul Tariceanu este tocmai faptul ca intalnirea nu a avut un caracter oficial, iar de discutat s-a discutat cazul investigat de Parchet. Inculpatul Patriciu a fost primit de prietenul premier sa se planga pentru cum il trateaza justitia pe el, cel mai mare contribuabil la PIB, iar dna ministru Macovei a fost chemata sa consemneze si sa ia masuri.
|
Discutii Basescu-Patriciu
|
TEMA. Dialogul Basescu - Patriciu s-a axat pe petrol |
ORA 15:15. Consilierul prezidential Adriana Saftoiu, purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, a precizat miercuri pentru Rompres ca discutiile pe care presedintele Traian Basescu le-a avut in toamna anului trecut cu reprezentantii companiilor petroliere s-au axat strict pe problema pretului carburantilor. Adriana Saftoiu a mentionat ca seful statului s-a intalnit in doua randuri, la 27 septembrie si la 4 octombrie, cu toti reprezentantii companiilor petroliere. Intalnirile au fost atat comune, cat si individuale, la solicitarea petrolistilor. Astfel, la 3 octombrie, dupa cum a spus Saftoiu, Traian Basescu s-a intalnit cu reprezentantii OMV, iar la 5 octombrie cu cei ai Rompetrol si, separat, cu RAFO. Omul de afaceri Dinu Patriciu a cerut o audienta la seful statului, iar la data de 11 noiembrie Administratia Prezidentiala l-a anuntat ca va primi un raspuns prin Departamentul de relatii cetatenesti al Presedintiei, motivand ca problema omului de afaceri tine de Consiliul Superior al Magistraturii.
ORA 15:25.Dinu Patriciu a declarat miercuri pentru Mediafax ca in toamna anului trecut a avut trei discutii cu presedintele Traian Basescu, ultima fiind intre patru ochi. "Am fost invitat la discutii cu presedintele de doua ori la inceputul lunii octombrie impreuna cu reprezentantii celorlalte companii petroliere. Ulterior, la cererea mea am mai avut o intalnire separata cu presedintele in cadrul careia am discutat despre conjunctura pietei petroliere in Romania si despre expansiunea in zona Marii Negre si a estului Europei a companiei Rompetrol", a precizat Patriciu, spunand ca astfel de intalniri separate cu presedintele au avut la acea vreme si reprezentantii celorlalte companii petroliere.
Tariceanu: "Am avertizat-o dinainte"
ORA 9:00. Premierul Calin Popescu Tariceanu a fost invitat la Radio Guerrilla.
Radio Guerrilla: Ce ne puteti spune despre intalnirea Macovei-Tariceanu-Patriciu?
Calin Popescu Tariceanu: A fost o intalnire solicitata de cea mai mare companie privata romaneasca care este totusi si cel mai mare contribuitor la bugetul de stat prin plata taxelor si impozitelor si atunci cand o astfel de situatie se iveste, cred ca eu, ca prim-ministru, si ministrul Justitiei, care este responsabil de modul cum functioneaza justitia in Romania, nu putem sa ramanem indiferenti. Tinand cont ca si eu, si doamna Macovei, cel putin asa cred, suntem preocupati de modul in care functioneaza justitia, este normal ca atunci cand o companie de talia aceasta are probleme sa fie ascultata.
S-au discutat lucruri nepotrivite la aceasta intalnire?
N-am retinut ca cineva sa fi invocat asa ceva. Firma Rompetrol, care facea si face obiectul unei investigatii din partea justitiei, a trebuit sa ne anunte pe o cale foarte politicoasa ca considera ca trebuie sa faca apel la instante juridice care sunt in afara statului roman, ca doreste sa faca plangere la Tribunalul International de la Washington, ca doreste sa ceara daune si, sigur, avand in vedere aceste lucruri, mi
s-a parut normal ca atat eu, cat si ministrul de Justitie sa ascultam. Ulterior, firma a inaintat aceasta notificare Guvernului Romaniei. Guvernul Romaniei a luat-o in seama si desigur ca decizia care a fost luata in data de 8 decembrie la nivelul Guvernului este aceea de a declansa procedurile, de a ne apara interesele. Ma refer la statul roman. Cu alte cuvinte, vreau sa demonstrez ca acei care vor sa insinueze ca este o chestiune de prietenie intre premier si omul de afaceri Dinu Patriciu n-au decat sa faca aceste speculatii, dar pozitia oficiala a Guvernului dovedeste cum inteleg sa tratez astfel de situatii din perspectiva intereselor Guvernului pe care il conduc.
Deci Guvernul Tariceanu a decis ca isi va apara cauza si interesele in fata lui Dinu Patriciu la Tribunalul Internationalâ¦
Absolut. Absolut. Aceasta este pozitia Guvernului, dar vreau sa subliniez un lucru. Plangerea trebuia ascultata, tinand cont de faptul ca ei au reclamat o serie de deficiente procedurale in ceea ce priveste investigatiile asupra companiei si, avand in vedere experientele numeroase si neplacute cu justitia romana in urma carora numerosi romani merg sa isi caute dreptatea la Strasbourg, la CEDO, unde Romania pierde procesele pe banda din cauza modului cum sunt luate hotararile in justitia romaneasca, sigur ca eu am considerat ca trebuie sa ascultam cu toata atentia aceste plangeri formulate de compania Rompetrol. In rest, nu a fost nimic important in discutia care
s-a derulat in prezenta ministrului Justitiei, care sigur ca fusese instiintata despre continutul discutiei care urmeaza, de mine. Nu a fost pentru doamna Monica Macovei nici un fel de surpriza.
Deci doamna Monica Macovei stia ca o sa se intalneasca cu dl Dinu Patriciuâ¦
Nu aveam de ce sa-i ascund acest lucru. Din contra, am avertizat-o dinainte. I-am spus de mai multa vreme ca ar fi util in contextul dat sa facem o intalnire si sa ascultam care este punctul de vedere al companiei.
Cineva a mintit?
Nu stiu⦠Doamna Macovei am impresia ca⦠vrea sa lase impresia ca⦠Poate⦠Stiti ce se intampla, nu cred ca exista categorii in Romania de care trebuie sa ne ferim. Poate daca am putea, sa spun asa, si un lepros daca ar fi cerut o intalnire nu cred ca ar fi fost normal ca autoritatile sa spuna "a, nu, nu stam de vorba". Cand cea mai mare companie romaneasca solicita un astfel de lucru, nu cred ca ministrul Justitiei ar trebui sa spuna "ar fi bine sa nu vorbim". Nu. Cred ca obligatia autoritatilor este sa-si asculte cetatenii, sa dialogheze cu contribuabilii, mai ales cand este vorba de cel mai mare. (...)
TAPUL ISPASITOR
|
ORA 14: Purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, a facut o declaratie de presa in care sustine ca vinovatul inadvertentelor dintre declaratiile premierului si ministrului Justitiei este un angajat al Cabinetului premierului:
"Nu a fost o intalnire intre cetatenii Calin Popescu Tariceanu si Dinu Patriciu, asa cum se speculeaza in mod rauvoitor. (...) Aceasta intalnire, tocmai pentru ca a fost doar o intalnire de informare, nu a avut nici un fel de consecinte practice. (...) In ultimele ore s-a desfasurat o verificare interna si rezultatul este ca atat primul-ministru, cat si ministrul Justitiei spun adevarul in ceea ce priveste cine si cum a fost invitat la aceasta intalnire. Primul-ministru a transmis personalului de la Cabinet sa o invite pe doamna ministru Monica Macovei la intalnirea cu domnul Dinu Patriciu, considerand ca este bine ca ministrul sa afle direct de la directorul companiei care este punctul sau de vedere. In schimb, de la cabinet informatia a plecat incompleta catre ministrul Justitiei si a ajuns doar mesajul ca este invitata la Cabinet fara sa i se transmita in ce mod. Asadar, premierul stia exact ceea ce a solicitat si ce a decis, si ministrul Justitiei a primit o alta informatie".
Scuza Oanei Marinescu este aceeasi pe care a furnizat-o Jurnalului National si anul trecut, cand Guvernul a adoptat pe sestache Ordonanta de modificare a Legii referendumului, care ar fi deschis portita pentru anticipate. Abia dupa publicarea OUG, Marinescu a anuntat adoptarea acesteia dand vina pe numarul mic al angajatilor de la Biroul de presa. (Aniela Nine)
|
Un nou episod al telenovelei "Ba nu, ba da"
ORA 15:00. Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a insistat asupra faptului ca nu a stiut ca Dinu Patriciu va participa la intalnirea cu premierul si a precizat ca aceea a fost singura discutie pe care a avut-o cu cei doi. "Nu stiu ce isi aminteste domnul Tariceanu, dar eu repet ca nu am fost informata despre prezenta domnului Patriciu la acea intalnire la care am fost convocata la cabinetul premierului. Si, pentru ca am auzit alegatii ca ar mai fi avut loc o intalnire in noiembrie, in mod categoric eu nu m-am mai intalnit - in aceasta formatie sau alta data - cu domnul Patriciu. Nu a mai existat o intalnire, in noiembrie, cu mine", arata ministrul Justitiei, intr-o declaratie de presa. Ministrul Macovei a mai spus ca memoria poate juca feste, dar ca ei, in cazul de fata, nu i se intampla asa ceva. Potrivit ministrului, discutia a durat cateva minute, timp in care Patriciu a adus in discutie chestiuni financiare complexe. Macovei spune ca i-a sugerat presedintelui Rompetrol sa faca plangere, potrivit legii, catre institutiile abilitate si ca, ulterior, a primit de la firma de avocati Salans o cerere de intelegere amiabila. Ministerul Justitiei a comunicat insa ca acest pact nu poate fi incheiat, intrucat ar reprezenta o antepronuntare, cat timp procesul (dosarele lui Patriciu - n.r.) nu s-a finalizat. Macovei a mai aratat ca, in cursul acestei intalniri, nu au fost discutate legile reformei in justitie, nefiind locul, momentul ori persoanele potrivite, mai ales ca aceste proiecte de acte normative au fost discutate si analizate public.
ORA 15:30. Dinu Patriciu a declarat pentru Mediafax ca la intalnirea pe care a avut-o cu primul-ministru si ministrul Justitiei, la Guvern, s-a discutat despre timpul in care se va realiza reforma justitiei si despre implicatiile politico-economice ale investigatiei asupra Rompetrol. Patriciu a precizat ca intalnirea a durat mai putin de o jumatate de ora si ca aceasta a avut loc urmare a cererii pe care el o adresase premierului Tariceanu pentru a purta o discutie. "Intalnirea cu premierul si cu ministrul Justitiei a avut loc ca la inceputul lunii iunie, inainte de prezentarea in Parlament a pachetului de legi privind reforma in justitie. Cu ceva timp inainte de acea intalnire eu i-am adresat premierului o cerere de a discuta inainte cu cateva zile de a depune la Ministerul Finantelor o notificare in care subliniam ca Rompetrol solicita arbitraj international", a explicat Patriciu. El a mai spus ca, la cateva zile dupa ce i-a cerut o intrevedere lui Tariceanu, premierul l-a primit la discutii. "Dupa cateva momente a venit si ministrul Justitiei, Monica Macovei, si a fost o intalnire de informare, pentru ca este normal ca atunci cand este in litigiu o problema ce afecteaza interesele statului roman sa existe o asemenea discutie", a subliniat Patriciu.
NORMAL. Omul de afaceri a declarat ca i s-a parut "normala" prezenta Monicai Macovei la intalnirea sa cu premierul si ca au discutat despre reforma in justitie, mentionand ca era in interesul Rompetrol ca ancheta asupra acestei companii sa se desfasoare intr-un cadru echitabil. "S-a discutat si despre timpul in care se va realiza reforma in justitie, precum si despre implicatiile politico-economice ale investigatiei asupra companiei Rompetrol. Nu a fost vorba nici o clipa la modul concret despre modul de desfasurare a respectivei investigatii", a mai spus Dinu Patriciu.