x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Tunul lui Becali

Tunul lui Becali

de Iulia Barbu    |    21 Iun 2006   •   00:00
Tunul lui Becali

Un nou tun imobiliar in Baneasa "marca" Becali. Latifundiarul a cum-parat drepturile litigioase ale unor proprietari cu 7 milioane de euro si asteapta validarea pentru 27 de hectare. In plus, omul de afaceri negociaza si cumpararea creantei unitatii pomicole. Odata stapan pe creanta, nimic nu il va opri pe Becali sa devina proprietarul celor 70 de hectare si sa isi adauge in cont 700 de milioane de euro.

Tunul de un miliard de euro din Baneasa si-a gasit unul dintre beneficiari. Gigi Becali a confirmat ca este pe punctul de a obtine 27 de hectare in zona de nord a Capitalei. Cererea lui Becali "a prins verde" la toate institutiile statului. Acestea nu au observat insa dosarul de retrocedare formulat de Academia de Stiinte Agricole si Silvice (ASAS), care a mostenit de la Institutul de Cercetari Agronomic 40 de hectare in Baneasa.

Jurnalul National a publicat in repetate randuri itele afacerii de un miliard de euro in Baneasa. Statiunile de cercetare erau la acea vreme sub presiunea investitorilor imobiliari care au simtit imediat valoarea terenului din Baneasa. In zona, un metru patrat de teren poate ajunge si la suma de 1.000 de euro. La scurt timp s-au confirmat insa supozitiile Jurnalului National: Gigi Becali este interesat de terenul celor doua institute de cercetare de pe Bulevardul Ion Ionescu de la Brad. In numele cumpararii unor drepturi litigioase, latifundiarul din Pipera este pe punctul de a primi validarea pentru 27 de hectare in zona de nord a Capitalei. Terenul pe care Becali il vizeaza se gaseste in administrarea ADS-ului si cuprinde atat zona Statiunii de Cercetare si Dezvoltare pentru Pomicultura Baneasa, precum si pe cea a Institutului de Cercetare pentru Protectia Plantelor Bucuresti.

AFACERE CU IZ. Cumpararea drepturilor litigioase este metoda cea mai simpla pentru a intra in posesia unor adevarate bogatii imobiliare. Becali sustine ca a cumparat drepturile litigioase ale unui fost detinut politic cu sapte milioane de euro. Acesta a avut teren in zona celor doua unitati de cercetare. Pe de alta parte, directorul Institutului de Cercetare pentru Protectia Plantelor Bucuresti a afirmat ca nu pot exista proprietari pentru terenul unitatii pe care o conduce. "Aici se gaseau grajdurile regale si alte constructii care serveau administratiei necesare. Nu are cine sa vina si sa imi ceara mie terenul, nu are cum sa dovedeasca ca a avut aici din moment ce ele au apartinut casei regale", sustine Horia Iliescu.

INTRARE REGALA, PENTRU BECALI. Pentru terenul pe care latifundiarul vrea sa il obtina exista insa si o alta cerere de retrocedare pe Legea 247. Aceasta a fost formulata de Academia de Stiinte Agricole si Silvice (ASAS). "Noi suntem mostenitorii fostului Institut de Cercetari Agronomice (ICAR). Acesta a obtinut titlul de proprietate pentru 40 de hectare inca din anul 1927. Atunci a fost data o lege speciala prin care ICAR-ul intra in posesia terenul bine delimitat din nordul Capitalei. Acum, acest teren se gaseste pe locul in care Statiunea Pomicola isi are sediul. Nu inteleg de ce li se da unor persoane fizice, pe cand dosarul nostru a fost depus la Primaria Sectorului 1 inca din luna noiembrie a anului trecut", sustine Alexandru Tianu, inginer in cadrul ASAS. Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1, a confirmat insa numai prezenta dosarului de retrocedare al lui Becali. "Actele au ajuns vineri la Primaria de sector si urmeaza sa se decida validarea dreptului de proprietate in zona statiunilor de Cercetare. Este un dosar greoi, care a aparut peste noapte si in care eu, personal, nu am incredere. Dar nu este de competenta mea sa analizez corectitudinea actelor depuse", sustine Chiliman. Primarul Sectorului 1 nu stia insa nimic despre existenta celuilalt dosar - cererea de retrocedare pentru ASAS. "Daca exista doua cereri de retrocedare pe acelasi amplasament, eu le fac dosar penal. Vom verifica la sange fiecare dosar, ca sa eliminam orice fel de dubii. Daca si in proportie de 10% se suprapun, atunci inseamna ca una din expertize e nula. Eu nu voi da decat pe acte corecte", a adaugat Chiliman. Jurnalul National a aflat insa ca exista si cea de-a doua cerere. Ea a fost inregistrata cu numarul 43.272, la data de 18.11.2005. In loc de dosar penal, Primaria a facut insa altceva - a emis un raspuns catre ASAS, la data de 22.03.2006. La cinci luni de la depunerea cererii de retrocedare, Primaria isi aminteste de cererea ASAS-ului si comunica faptul ca actele depuse nu sunt complete. La nici o luna, conducerea ASAS completeaza dosarul si il trimite inapoi Primariei Sectorului 1. De atunci, nici un raspuns. Pe adresele institutiei nu vin decat cereri prin care se solicita valoarea neamortizata a plantatiei. Asta pentru ca terenul va pleca catre persoane fizice si nu catre cei in drept. Daca cererea de retrocedare a ASAS-ului nu ar fi trecut neobservata, Pomicola ar fi primit acum dreptul de proprietate pentru cele 40 de hectare si si-ar fi salvat macar jumatate din patrimoniul pe care il detine.

DECIZIE
"Daca exista doua cereri de retrocedare pe acelasi amplasament, eu le fac dosar penal. Vom verifica la sange fiecare dosar, ca sa eliminam orice fel de dubii" - Andrei Chiliman, primar Sector 1

300

milioane de euro vor intra deocamdata in contul lui Becali

PRESIUNI LA POMICOLA
Problema unitatii Pomicole nu se opreste numai la retrocedarea celor aproximativ 40 de hectare de pamant. O societate privata a pus sechestru pe bunurile statiunii. SC Florom Prodimpex SRL este in proces cu ADS-ul pentru a obtine plantatia unitatii de cercetare. Societatea a cumparat creanta de la Bankoop, unde in urma cu opt ani Pomicola a facut un imprumut. Creanta a ajuns la suma de 41 de miliarde de lei. Se pare ca latifundiarul din Pipera a deschis si portita Florom pentru a-si asigura castigul. Avocatul Florom a confirmat ca este in negocieri cu Gigi Becali (foto), caruia urmareste sa ii vanda creanta. Prin cumpararea acesteia, Becali va intra in posesia intregului patrimoniu pomicol - 70 de hectare. In Baneasa, un metru patrat de teren valoreaza 1.000 de euro. Astfel, averea lui Becali se va completa cu 700 de milioane de euro! Incredibil!

UITE-L, NU-I
Jurnalul National a incercat in numeroase randuri sa obtina raspunsul lui Becali in legatura cu interesul pentru zona de nord a Capitalei. L-am contactat telefonic pe Catalin Ciubota, unul dintre avocatii lui Becali. Am vrut sa aflam daca latifundiarul din Pipera este interesat de situatia terenului de la Pomicola. "Raspunsul domnului Becali a fost foarte clar. Nu exista nici un fel de interes pentru terenul unitatii din Baneasa", a precizat Ciubota. La scurt timp, Becali a declarat in presa ca a cumparat drepturile litigioase pentru terenul din nordul Capitalei.
×