x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Turism - Statiunile din Delta Dunarii

Turism - Statiunile din Delta Dunarii

de Alexandru Nastase    |    25 Aug 2005   •   00:00
Turism - Statiunile din Delta Dunarii

Turismul reprezinta rezolvarea problemelor vietii economice din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii.

Turismul reprezinta in opinia specialistilor rezolvarea problemelor vietii economice din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. Astfel, studiile arata ca pescuitul, cresterea animalelor si exploatarea stufului vor fi abandonate in favoarea agroturismului. In ultimii ani, in turismul din Delta Dunarii au investit in special concesionarii, dar si numarul pensiunilor a crescut foarte mult.

Turismul se practica in Delta Dunarii de mai bine de jumatate de secol, dar a inflorit in perioada anilor ’70 -’80. Frumusetile Deltei i-au atras nu numai pe impatimitii dupa pescuit, dar mai ales pe iubitorii de natura, turisti in cautare de liniste si armonie, traditii populare si viata lipsita de griji, in mijlocul naturii. La inceput, pana sa inceapa amenajarea unor ministatiuni, turistii trageau la sateni dupa ce ajungeau pe balta cu pasagerul si se cazau la pescari. Multi din cei care obisnuiau sa vina vara la pescuit in Rezervatie au ajuns sa-si cumpere case in satele Deltei. Nu putine sunt cazurile in care oamenii chiar s-au stabilit in Delta, retragandu-se in mijlocul naturii dupa ce au iesit la pensie. Obiceiul inca se mai practica. Si astazi mii de turisti sosesc la Tulcea, se urca in primul vapor, coboara in primul sat si petrec doua saptamani fara telefon mobil, televizor sau Internet. Exista insa si locuri in care exista toate facilitatile. Delta Dunarii a fost vedeta anului 2004 in ceea ce priveste turismul, inregistrand cea mai mare crestere a circulatiei turistice, de 45% fata de 2003.

SI DELTA, SI MARE. In topul preferintelor turistilor se afla Sulina (singurul oras din Delta Dunarii) si Sfantu Gheorghe. Apropierea marii si nisipul foarte fin al plajei (filtrat de apele Dunarii) fac uitata distanta foarte mare fata de Tulcea si faptul ca dureaza pana la 7 ore sa ajungi acolo. Pensiunile turistice sunt, insa, din ce in ce mai multe. In Sulina, puncte de atractie reprezinta fostul Palat al Comisiunii Europene, bisericile grecesti, cimitirul scufundat, portul, farul sau castelul de apa, in vreme ce Sfantu este cautat in perioada festivalurilor care se organizeaza acolo.

PESCUIT SPORTIV. Pentru impatimitii de peste si pescuit, Delta Dunarii este locul perfect pentru petrecerea vacantelor. Cei care isi doresc confort sporit, ambarcatiuni rapide si scule de pescuit performante pot gasi ceea ce cauta la pensiunile si vilele de la Matita, in apropierea complexului de lacuri Matita-Merhei sau la Periprava, ultimul sat romanesc pe care bratul Chilia al Dunarii il spala in drumul spre mare. Pescarii sportivi amatori se pot caza insa la pensiunile agroturistice care au impanzit efectiv Delta in ultimii ani: la Partizani, Gorgova sau Crisan, pe bratul Sulina, Nufaru, Mahmudia sau Dunavatu de Jos, pe bratul Sfantu Gheorghe sau la Chilia Veche, pe bratul Chilia. Recent, langa Jurilovca a fost inaugurat complexul turistic de la Lunca, unde doua hoteluri si-au deschis portile si isi asteapta turistii. Multi dintre cei care nu au mai gasit locuri la Gura Portitei au preferat sa se cazeze in Lunca.

TRECUT. Gura Portitei asa cum arata in anii ‘90

GURA PORTITEI. Chiar daca nu se afla in Delta propriu-zisa, ci doar in Rezervatie, Gura Portitei este de cateva zeci de ani unul dintre cele mai cautate locuri. La inceput, locul a fost alternativa la Vama Veche, turistii iubitori de liniste la malul marii. In ultimii ani, pe langa cei care isi petrec vacanta in cort, la Portita pot veni si turisti mai pretentiosi cu rigorile confortului. Acestia se pot caza la complexul turistic construit in ultimii ani, dar si la vilele de patru si cinci stele dotate cu aer conditionat, apa calda si televiziune prin satelit. Totusi, in fiecare an, kilometri intregi de plaja se umplu cu corturi, multi fiind de parere ca acest tip de turism se potriveste cel mai bine cu linistea si izolarea statiunii de pe cordonului litoral, dintre complexul Razim-Sinoe si Marea Neagra. La Gura Portitei se poate ajunge cel mai usor cu vaporul, de la Jurilovca. La debarcader exista o parcare pazita, iar drumul cu vaporul pe lacul Sinoe dureaza intre 50 de minute si o ora.

UZLINA - O DESTINATIE PROMITATOARE
Complexul de la Uzlina (foto), de pe bratul Sfantu Gheorghe, unul dintre cele mai cautate din Delta Dunarii, este dotat cu patru sali de conferinte, doua saune, doua terenuri multifunctionale (unde se poate juca tenis, volei, handbal si baschet), teren de badminton, are 10 biciclete de teren, 10 cai, ambarcatiuni pentru plimbari, pescuit si schi nautic si poate asigura, la cererea clientilor, plimbari cu elicopterul. Proprietarul complexului, Cornel Gaina, a construit primul hotel la Uzlina in 1994, iar in 1998 a facut un imprumut la banca, bani cu care s-a realizat in cativa ani "Cormoranul".

Articol realizat cu sprijinul Fundatiei Delta Verde
×
Subiecte în articol: special dunării delta delta dunării