De mii de ani, măslinul impune respect, naşte ritualuri, simbolizează pacea şi întreţine sănătatea oamenilor cu seva fructelor sale.
De origine din Asia Mică, măslinul a fost adus în bazinul mediteranean acum aproximativ 6.000 de ani. Egiptenii îl foloseau în ceremoniile funerare şi în ritualurile de purificare. Fenicienii au început să-l planteze în Grecia, apoi măslinul s-a răspândit în bazinul mediteranean o dată cu invazia romană.
Uleiul de măsline a fost folosit iniţial drept combustibil pentru iluminat. Mai apoi, s-a impus ca leac băbesc pentru diverse afecţiuni. În timp, seva măslinelor a ajuns să fie folosită din ce în ce mai mult în alimentaţie. Uleiul de măsline a fost substanţă magică, sursă de bogăţie şi putere, simbol al longevităţii, fertilităţii şi al înţelepciunii, aurul verde al zeilor, regilor şi reginelor înainte de a deveni un produs obişnuit în rândul popoarelor mediteraneene...
SEVĂ NOBILĂ. Dincolo de legende, se ştie că uleiul de măsline este unul din puţinele alimente sănătoase care ne-au rămas pe Pământ. O lingură de ulei conţine 120 de calorii, 14 grame de grăsime şi 0 colesterol. Seva pură a măslinelor este superioară celorlalte uleiuri vegetale prin gust, elemente nutritive şi integritate (nu este procesată şi rafinată). Peste 100 de soiuri de măsline sunt cultivate în lumea largă, fiecare având caracteristicile ei unice. Numeroase sortimente de uleiuri "extra virgin" selecţionate, în ediţie limitată, se găsesc acum şi în Bucureşti, în magazinul boutique Oliviers & Co din Piaţa Dorobanţi. Pe lângă "aurul verde", aici găsiţi şi sosuri, dulciuri şi cosmetice pe bază de ulei de măsline, 100% organice.
Citește pe Antena3.ro