x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ultimele falimente ale administratiei Oprisan

Ultimele falimente ale administratiei Oprisan

10 Sep 2004   •   00:00

SPECIAL

Sub administratia lui Marian Oprisan, SC ENET SA, societatea de termoficare a Focsaniului, cu unic actionar Consiliul Local, si SC Drumuri si Poduri Vrancea, cu unic actionar Consiliul Judetean, sunt in prag de faliment. Firma de reparat drumuri are de platit catre stat datorii de 60 de miliarde de lei si are de incasat de la Consiliul Judetean 81 de miliarde.
CIPRIAN BOBEICA - Focsani

ENET SA Focsani a instiintat acum o saptamana consilierii locali ca si-a depasit limita de indatorare si ca nu poate asigura caldura in municipiu, pentru iarna 2004-2005, daca nu se gasesc solutii pentru garantarea unui credit extern de 4 milioane de dolari. Consiliul de Administratie avertizeaza ca "asigurarea caldurii este o problema stringenta, iar iarna se apropie". Pentru ca ENET nu-si poate folosi patrimoniul ca sa garanteze imprumutul, "singura garantie posibila ar fi, eventual, a Consiliului Local Focsani, proprietarul societatii, constituita prin intermediul Primariei Focsani", se arata in situatia inaintata consilierilor. La nici o saptamana, declaratiile directorului se schimba la 180 de grade. Pentru ca in an electoral nici un motiv de ingrijorare nu trebuie sa ajunga la urechile focsanenilor, in hora intra si primarul Focsaniului, Decebal Bacinschi (PSD). "ENET nu are probleme, ci chiar inregistreaza profit din prestarile de servicii catre populatie", declara Bacinschi. Valter Popescu, directorul ENET, i se alatura: "Peste tot se lucreaza cu astfel de credite, mai ales ca societatea functioneaza in pierdere vara. Necesitatea angajarii unui credit vine si datorita faptului ca populatia plateste cu intarziere, la aceasta ora, 54% dintre focsaneni fiind cu plata la zi".

In conditiile in care, potrivit ENET, "numai 7% din unitatile bugetare sunt cu plata la zi", noul imprumut de 4.000.000 USD va impovara suplimentar tot populatia. Cele 4 milioane de dolari se adauga creantei de 5.593.355,71 USD transferata de Distrigaz catre AVAB, aflata in perioada de gratie.

LEGEA TACERII. ENET Focsani plateste un purtator de cuvant, tocmai pentru a-si demonstra modernizarea, transparenta si serviciul permanent in interesul cetatenilor. Laurentiu Ilie, purtatorul de cuvant al ENET, a invatat deja ca trebuie sa taca atunci cand interesul partidului o cere. L-am intrebat care este componenta Consiliului de Administratie al ENET. In prima faza a dat bir cu fugitii, intrand brusc "intr-o sedinta cu administratorii de bloc". Apoi ne-a spus ca "datele solicitate de dumneavoastra au fost publicate in Registrul Comertului si Monitorul Oficial". Am inregistrat o cerere pe Legea 544/2001, privind accesul la informatiile de interes public. Ne-a raspuns savant ca ENET, societate comerciala cu unic actionar Consiliul Local Focsani, nu se supune acestei legi, dar ca ne va da un raspuns in 30 de zile, pe Legea petitiilor. Am revenit ieri. "Optimizam solicitarea si raspundem in timp util", a adaugat purtatorul de cuvant.

DRUMURILE. Drumarii Consiliului Judetean Vrancea se zbat in datorii in timp ce "firmulitele" de partid inhata lucrarile publice. Consiliul Judetean este unic actionar la Societatea Comerciala Drumuri si Poduri SA Vrancea. Este, in acelasi timp, principalul beneficiar al propriei societati, aflata in acest moment in curs de evaluare pentru privatizare.

"Firma este generatoare de profit. Iarna nu asteptam sa ne zica cineva ca s-a blocat un drum sau ca s-a inzapezit un catun", spune directorul economic al ADP, Vasile Burloiu. Cu toate acestea, din aceste ierni, in care s-a consumat combustibil, materiale antiderapante, in care oamenii au trebuit platiti, provine situatia financiara dezastruoasa a firmei. Cele mai importante dintre active sunt sechestrate de Administratia Financiara, pentru neplata TVA din contractele executate, a contributiilor la somaj, asigurari de sanatate etc. "Toate aceste datorii au fost facute ca urmare a comenzilor Consiliului Judetean", spune Burloiu. Recent, finantistii au scos la vanzare sediul societatii. La primul termen nu s-a prezentat nimeni. Va continua licitatia? Burloiu ocoleste un raspuns clar.

Sa fie oare reteta clasica a "licitatiei la al treilea termen", unde cumpara cine da mai mult? Baza materiala de la Drumuri si Poduri Vrancea face cu ochiul multor firme private, concurente, din domeniul constructiilor. Potrivit directorului economic, Consiliul Judetean avea de platit, la 1 iunie 2004, 81 de miliarde de lei catre Drumuri si Poduri. In acelasi timp, datoriile firmei se ridica la 60 de miliarde. Mai mult, din cele 60 de miliarde, doar 30% sunt datorii, iar restul penalitati si dobanzi. Societatea nu poate participa la licitatiile pentru pietruiri sau asfaltari de drumuri si trebuie sa se multumeasca cu lucrul in subantrepriza. Lucrarile finantate generos de bugetul public raman astfel la dispozitia firmelor de partid. Drumarii Consiliului Judetean spun ca inteleg dificultatile financiare ale institutiei care ii patroneaza. Insa specialistii societatii someaza, in timp ce altii fac bani frumosi.

OPRISAN: "LUCRURILE SUNT CLARE". "Este o societate comerciala, in curs de privatizare, care in acest moment are o problema financiara. De-a lungul timpului, acolo au fost erori de management, o structura prea incarcata de personal. Eu sunt adeptul privatizarii inca din 2002. Acesta este viitorul european", spune Marian Oprisan. Seful Consiliului Judetean nu pare ingrijorat de posibilitatea ca Drumuri si Poduri sa intre in faliment. "Sunt lucruri cat se poate de clare. Pana la sfarsitul anului vor primi cel putin 50 de miliarde de lei", spune Oprisan.

In 2002, Drumuri si Poduri Vrancea a achizitionat, in leasing, un autoturism marca Audia A6, prin importatorul Porche Romania. Rata lunara s-a ridicat la 34 milioane de lei. Masina, cu care a circulat in cea mai mare parte Marian Oprisan, este destinata inspectarii lucrarilor de reabilitare a drumurilor din Vrancea. Astfel, Drumuri si Poduri i-a cumparat masina lui Oprisan, ca sa inspecteze lucrarile facute de concurenta.

PUBLICITATE PENTRU ZIARUL LUI OPRISAN. In asteptarea banilor de la CJ, SC Drumuri si Poduri s-a deschis catre alti clienti: lucrari executate in gospodarii particulare, vanzari de materiale catre 25 de firme care actioneaza in domeniu. Pentru asta a trebuit sa investeasca in publicitate. Factura pe 2004 este pana la acest moment, potrivit lui Burloiu, de 800 de milioane de lei, achitati catre Monitorul de Vrancea. Apropiat liderului PSD Marian Oprisan, ziarul a avut in campania electorala pentru alegerile locale doar materiale publicitare de la PSD. "Oamenii presedintelui" castiga astfel pe toate fronturile.

CE ASCUNDE?

"Datele solicitate de dumneavoastra, in speta componenta Consiliului de Administratie al ENET, au fost publicate in Registrul Comertului si Monitorul Oficial. (…) ENET, societate comerciala cu unic actionar Consiliul Local Focsani, nu se supune Legii 544/2001" - Laurentiu Ilie, purtator de cuvant al ENET

CONSILIUL DE ADMINISTRATIE

La 19.08.2004, data ultimei actualizari la Registrul Comertului, componenta CA al ENET era urmatoarea:

1. BOBOC TUDORITA RODICA

2. DODU IONELA. Consilier judetean PSD, Ionela Dodu a candidat recent in alegerile preliminare din organizatia Vrancea. A adunat doar 1.670 de voturi, cu care se situeaza pe locul patru la Senat, neeligibil.

3. MANDRU V. VASILE-FLORIN. Fost consilier local PSD, fost partener de afaceri al primarului (PSD) Decebal Bacinschi.

4. POPESCU VALTER, inginer, director.

5. RADOVICI CONSTANTIN DAN. Fost viceprimar PSD al Focsaniului, fost presedinte al Organizatiei PSD Focsani. I-a vandut un teren si un imobil mamei presedintelui PSD, Marian Oprisan, in comuna Bolotesti.

Auditor la ENET este SC EXPERTINA SRL Focsani, reprezentata de Grosu Tinca, sotia sefului IPJ Vrancea, comisarul-sef Silviu Crin Grosu.

"INTERVENTII"

Purtator de grija a tot ce misca prin judetul pe care il pastoreste, Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean Vrancea si al filialei PSD, este si el pe faza in problema sensibila a caldurii si devine, acum o luna, protagonistul unui episod mai mult decat hilar. De comun acord cu primarul din Focsani, Decebal Bacinschi, directorul Valter Popescu a anuntat ca in perioada 16-31 august va avea loc revizia tehnica anuala la ENET. Oprisan le da celor doi "la loc comanda" si decide sa schimbe intervalul in care are loc revizia. Noua perioada este 1-15 octombrie, fiindca asa a vrut seful judetului. De a carui recomandare nu se putea sa nu se tina cont. Ultimii patru ani au consemnat numeroase declaratii publice ale lui Oprisan, care "a intervenit" la Ministerul Industriilor si la Distrigaz, pentru ca apa calda si caldura focsanenilor sa nu fie taiate din cauza datoriilor. Mult invocatul sprijin ministerial nu elimina insa datoriile istorice. Dupa alegerile locale, o data cu frictiunile interne din partidul de guvernamant, Oprisan declara ca Dan Ioan Popescu ar trebui sa-si dea demisia de la conducerea PSD Bucuresti si ca Distrigaz adaposteste "un cuib de democrati".
×