x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Un accident musamalizat

Un accident musamalizat

17 Iun 2004   •   00:00

EVENIMENT

"Nimeni nu-i mai presus de lege" - sta scris in Constitutia Romaniei, la articolul 16. Nu ne propunem un tratat despre cum pot fi - si sunt - incalcate legile. Prezentam doar, in exclusivitate, o situatie relevanta in acest sens: la Baicoi a avut loc in noaptea de vineri spre sambata un accident de circulatie.
NINA MARCU

E drept, accidentul nu s-a soldat cu morti, dar a produs victime si stricaciuni. La volan se afla un pusti de 16 ani, varsta apropiata de cea a celorlalti ocupanti ai masinii. Drama este insa "rezolvata" de mama celui aflat la volan, venita la aproape o ora la locul faptei ca sa ia totul asupra ei. Evenimentul a fost trecut sub tacere, caci tatal vitreg al "soferului" este director la Schela Baicoi, simpatizant PSD si a sponsorizat serbarile prilejuite de Ziua Politiei.

De la discoteca, in gard

In noaptea de vineri spre sambata, tinerii din orasul prahovean Baicoi s-au strans la discoteca, la "Covrig". In multime, Mihnea Vlasceanu, de 17 ani, Razvan Ocheselu, tot in varsta de 17 ani, Alexandru Radavoi, 16 ani, Iulian Butaru, prieten de-al lor. Dupa cum afirma martorii, "cei patru au consumat bauturi alcoolice in cantitati insemnate, dar nu stiam ca sunt cu masina veniti la discoteca". Pe la ora 1:10, baietii au plecat. Li s-a alaturat inca un baiat de aceeasi varsta, necunoscut inca de martori. S-au urcat intr-un Opel Vectra, proprietatea mamei lui Radavoi, Elena Barboiu. La volan s-a asezat adolescentul de 16 ani, Alexandru Radavoi. Autoturismul a pornit in tromba. Cei care au fost de fata "baga mana in foc", afirmand ca avea cel putin 150 de kilometri pe ora. Masina ajunge pe Strada Unirii, la numarul 48. Aici, drumul e oarecum in curba si, nu lipsit de importanta, plin de eternele gropi ale Romaniei. Ce s-a intamplat cu siguranta nu se stie. Cert e ca masina a parasit soseaua, a intrat in gardul de beton al lui Paul Nistorescu, pe care l-a distrus in locul unde a fost izbitura, apoi s-a oprit in stalpul de alaturi. Vlasceanu, care era "pe scaunul mortului", ar fi iesit, conform martorilor, prin parbriz. Ceilalti s-au pricopsit si ei cu traumatisme si rani serioase, dupa cum reiese din inscrisurile de la Camera de garda a Spitalului de Urgenta Ploiesti, unde au ajuns trei din cei cinci ocupanti ai Opel-ului. Neurochirurgul Valeriu Zaharia i-a cusut, le-a pus copci, le-a facut o serie de investigatii medicale.

Martorii spun ca...

...izbitura din miez de noapte a fost atat de puternica, incat nu numai vecinii din imediata apropiere a locului accidentului au iesit speriati sa vada ce-i, ci si cei de pe strazile din vecinatate. "A fost o bufnitura teribila. Tipete nu au fost. Am iesit in strada, sa vedem ce s-a intamplat. Doi dintre cei cinci au fugit mancand pamantul. Unul dintre cei ramasi era ranit rau la cap. Am vrut sa anuntam politia, dar Radavoi ne-a spus ca vorbeste el cu mama lui si aranjeaza ea cu politia. La aproape o ora de la produ- cerea accidentului a venit si aceasta. Era proaspat aranjata, "cazuse sifonierul pe ea", nu avea nimic de-a face cu evenimentul. Dar a spus celor de fata ca ea a fost la volan. Numai ca noi iesisem afara de cand fusese izbitura. Culmea e ca politia a venit dupa ora trei si jumatate la locul faptei. Nu s-au luat declaratii, nici unul dintre martori nu a fost intrebat nimic, nu s-a luat alcoolemia tinerilor, nu s-a facut un proces-verbal. Cand unul dintre politisti a vrut sa scrie ceva, celalalt i-a spus: "Lasa, ma, nu mai scrie, ca a vorbit cu sefu’ si stie el despre ce e vorba". Si n-a mai consemnat nimic. A doua zi ne-au comunicat ca mama baiatului a fost la volan. Masina a fost luata de catre niste angajati de la schela, unde Barboiu, tatal vitreg al lui Radavoi, este director. Sau a fost. Plin de bani cum e, a sponsorizat toate serbarile Politiei, de ziua institutiei. Nimeni nu se baga pe el, mai ales ca e simpatizant sau membru PSD, si el, impreuna cu cei ca el, face legea. Bine ca ati venit acum, ca urmele deja au inceput sa se stearga. A incercat sa cumpere tacerea la multi dintre martorii din noaptea de vineri. Credem ca si pe Nistorescu l-a convins", spun martorii accidentului.

"S-a oferit sa-mi dea bani"

Paul Nistorescu, proprietarul gardului distrus, ne-a declarat: "Eu am iesit mai tarziu un pic. Daca nu era stalpul, ma pomeneam cu ei in casa. In crucea noptii, cu magaoaia in casa... Primarul e vinovat, ca nu a reparat gropile. Bine ca n-au avut copiii aia nimic grav. Mie s-a oferit sa-mi dea bani. Dar eu am zis ca vreau doar sa-mi faca la loc, cum a fost, gardul. Si a si inceput, dupa cum se vede. Asa am si zis, daca e director tatal celui care a fost la volan, poate sa-mi faca gardul. Sa nu mai umblu eu dupa teava, ciment si scandura".

Politia n-a auzit de accident

Am intrebat la Politia din Baicoi cum stau lucrurile. Intai, ofiterul de serviciu, Nicolae Gheorghe, cum s-a prezentat, a spus: "Nici n-a fost accident. Trei tineri au intrat cu masina nr. PH-56-FOX intr-un gard. A rupt gardul si atat, nu au fost probleme". Apoi, inspectorul principal Trandafir a declarat suparat ca facem valuri: "Informatiile pe care le aveti sunt ale dvs. Eu nu stiu nimic de nici un accident. Nici nu am fost acolo, nici nu am auzit. Asta e tot ce va pot spune".

Elena Barboiu o tine pe a ei: "Eu am fost la volan"

Elena Barboiu, mama celui incriminat, ne-a declarat: "Eu am fost la volan. M-am dus dupa acte, ca le uitasem acasa. D-aia nu m-a vazut nimeni. Sotul meu e director si membru al unui partid, dar n-are nimic a face cu politica. Are dusmani, ca e cineva in Baicoi. In masina am fost doar eu si fiul meu. Ce stiu eu pe unde a umblat Vlasceanu la ora aia? Cu mine in masina nu a fost decat fiul meu. Am stat zece minute pe marginea santului sa-mi revin si nu m-a intrebat nimeni nimic. Ce, vecinii aia nu aveau altceva de facut la 1:30 decat sa stea cu coatele pe gard sa ma astepte pe mine sa trec pe acolo? Lumea e invidioasa si eu am un proces cu cineva si de aia s-a declansat tot. Si, pana la urma, cine sunteti dvs. sa va dau eu socoteala? Am facut explozie la cauciuc si de aia am avut accident, ca e si o groapa acolo".

INTREBARI

Totusi, sunt cateva intrebari la care politia ar trebui sa raspunda:
  • In Romania poate cineva sub 18 ani sa conduca o masina?
  • De ce nu s-a facut un test pentru a se depista o eventuala alcoolemie?
  • De ce au trecut doua ore pana ce a ajuns politia la locul faptei?
  • De ce nu s-au luat declaratii martorilor?
  • De ce IJP Prahova, care trimite pe buletinul informativ toate evenimentele, nu precizeaza nimic despre accidentul de la Baicoi? Nu cumva, asa cum spun oamenii, se incearca musamalizarea?
  • ×
    Subiecte în articol: eveniment masina politia volan