x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Un milion pe an costă mentenanța sistemului de vot din Plenul Camerei Deputaților

Un milion pe an costă mentenanța sistemului de vot din Plenul Camerei Deputaților

de Ion Alexandru    |    19 Mai 2021   •   07:01
Un milion pe an costă mentenanța sistemului de vot din Plenul Camerei Deputaților

În fiecare an, Camera Deputaților contractează servicii de mentenanță pentru sistemul instalat în sala de Plen care permite votul electronic, transmiterea audio-video a ședințelor și traducerea discuțiilor în opt limbi. Luna aceasta, valoarea service-ului contractat este de 132.000 de euro, iar prestatorul este una dintre companiile controlate de un fost partener de afaceri de-ai lui Sebastian Ghiță. Firma-mamă este cea care a livrat, în anul 2015, sistemul pentru Camera Deputaților și care, de asemenea, a livrat Senatului aparatura similară, în anul 2018.

 

Camera Deputaților a atribuit, la începutul acestei luni, contractul devenit, practic, anual, pentru servicii de mentenanță a sistemului  integrat de conferință, de vot electronic, de sonorizare, de traducere simultană, de comunicații audio-video și de date cu care este dotat plenul acestei Camere. Este vorba despre o afacere perfectată la data de 10 mai 2021, încheiată cu societatea SC Eltek Multimedia SRL, la o valoare de 535.836,35 de lei fără TVA, respectiv de 637.645,3 lei cu TVA inclusă (132.832,8 euro).

De la Oficiul Național al Registrului Comerțului, aflăm că SC Eltek Multimedia SRL este o companie care, până la sfârșitul anului trecut, avea patru asociați, dintre care o persoană juridică și trei persoane fizice. Este vorba despre SC Avitech Co SRL, despre Andi Iosif Segal, despre Andrei Dobrică și despre Viorel Dorel Biziru. În data de 4 februarie 2021 însă, Andrei Dobrică decide să cedeze toate părțile sociale deținute către un anume Mădălin Andrei Aniculesei, în urma acestor mișcări, SC Avitech Co SRL controlând 88% din capitalul social, iar fiecare dintre cele trei persoane fizice - câte patru procente. 

 

Trecut la Ploiești, în parteneriat cu Sebastian Ghiță

Ei, bine, acționarul majoritar al firmei contractate, săptămâna trecută, să se ocupe de service-ul sistemului de vot din Camera Deputaților, SC Avitech Co SRL, este, de asemenea conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, deținută, în proporții egale, de oamenii de afaceri Anton Gabriel Roescu și Traian Valentin Dogaru.

Primul dintre aceștia doi a fondat, în anul 2007, la Ploiești, compania SC 360 Revolution SRL, împreună cu fostul deputat PSD, client al Unității de Elită a DNA de la Ploiești, Sebastian Ghiță. Acesta din urmă controla 51% din societate, iar Anton Gabriel Roescu, 49 la sută. În 2011, fostul deputat PSD a decis să iasă din societate, cedându-i acțiunile unui anume Daniel Iulian Buduluș.

Interesant este faptul că pe site-ul companiei Eltek Multimedia SRL apar referințe cu privire la livrarea și montarea acestui sistem integrat de comunicații și de vot atât pentru Camera Deputaților, cât și pentru Senatul României.

 

În ce constă acest sistem și ce face el

De altfel, conform portalului SICAP (Sistemul Informatic Centralizat al Achizițiilor Publice), în 22 octombrie 2015, Camera Deputaților a achiziționat de la Avitech Co SRL sistemul integrat de conferință, vot electronic, sonorizare, traducere simultană, comunicații audio-video și de date pentru Sala de Plen, plătind, la acel moment, suma de 1.935.583,87 de lei fără TVA, adică 2,4 milioane lei cu tot cu TVA (533.360 de euro).

Atunci, a fost achiziționat și montat un sistem de vot deschis, dar care să aibă și funcțiunea de vot secret, în toate locurile din sală, cu excepția pupitrului central de operator, dar care să permită și accesul personalizat la sistemul de vot pe baza unui dispozitiv de tip chip-card. Acest sistem asigură posibilitatea votului simultan a 512 participanți activi, dintre care 460 în locurile sălii de ședințe, 48 în zona de prezidiu și patru la prezidiul central.

Audierea discuțiilor poate fi făcută din locurile pentru invitații speciali, din cele destinate stenografilor, secretariatului tehnic, pentru invitați, presă și public. Sistemul mai centralizează prezența electronică pentru toți participanții, prin intermediul consolei de vot, aceasta afișând informații centralizate alfanumerice și grafice. Discuțiile sunt traduse simultan pentru toți participanții, fie că aceștia se află la parter, la prezidiu, în loje, la balcon sau în centrul de presă, în opt limbi.

 

 

Senatul României a cumpărat aparatură similară de la același grup de firme

Service-ul contractat, în 1 mai 2021, de Camera Deputaților, este, practic, rata anuală plătită de instituție. Asta, deoarece aflăm, tot de pe portalul achizițiilor publice, faptul că, anul trecut, în 21 septembrie, a mai fost încheiat un contract în valoare de 910.869,38 de lei fără TVA, de data aceasta cu SC Avitech Co SRL, pentru același lucru. Acest contract a fost, practic, o majorare a altuia semnat în primăvară. 

De remarcat este că, în 25 septembrie 2019, tot SC Avitech Co SRL a mai primit un contract de 504.132,85 de lei fără TVA de la Camera Deputaților, pentru prestarea acelorași servicii. Asta, în condițiile în care, în 16 august 2017, Camera Deputaților a mai achiziționat un sistem audio-video pentru sala plenară, pe care a plătit 1.746.710 lei, furnizor fiind o altă companie, SC A.F. Marcotec București Consulting Engineering Marketing SRL.

Un an mai târziu, în 2018, și Senatul României achiziționează un sistem integrat de conferință, vot electronic și traducere simultană. Afacerea a fost perfectată în primăvară, a costat 1.220.559,62 de lei fără TVA, iar furnizorul este aceeași Avitech Co SRL. 

×