x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Un nou scandal în educație, generat de Ministerul Sănătății

Un nou scandal în educație, generat de Ministerul Sănătății

de Diana Scarlat    |    17 Sep 2021   •   07:10
Un nou scandal în educație, generat de Ministerul Sănătății

În prima săptămână de școală din sistemul preuniversitar se revoltă deja cadrele didactice. Sindicatele din învățământ anunță că vor da statul în judecată pentru decizia de a le cere cadrelor didactice să se testeze pe banii lor, dacă nu s-au vaccinat. În timp ce sindicatele acuză guvernul că nu a fost capabil să vaccineze peste 70% din populația României, unii profesori se plâng de obligativitatea vaccinului sau a testării din banii lor, motivând că au probleme de sănătate care ar putea să le agraveze anumite afecțiuni, dar nu s-a ținut cont de cazurile particulare, atunci când s-a impus vaccinarea în masă. Nici ieșirea acestora din sistemul de învățământ nu e o soluție, pentru că în multe locuri din țară n-ar mai funcționa școlile, în lipsa înlocuitorilor.

 

Cele două federații sindicale din învățământul preuniversitar, FSLI și FSE Spiru Haret, acuză Guvernul pentru lipsa unei strategii în cazul vaccinării cadrelor didactice. „Dacă Guvernul își respecta obiectivul și, prin campaniile publice, determina 70% din populația României să se vaccineze, ajungeam la imunizarea de masă, iar astăzi nu mai eram sub amenințarea acestui val 4. Eșecul guvernanților nu trebuie decontat de angajații din învățământ. Având în vedere cele prezentate mai sus și ținând cont că peste 60% (193.430 de persoane) dintre angajații din învățământ s-au vaccinat deja, considerăm că orice act normativ prin care se vrea introducerea testării cu plată este atât ilegal, cât și imoral”, declară, împreună, președinții celor două federații sindicale, Simion Hăncescu (FSLI) și Marius Nistor (FSE Spiru Haret). Deși sindicaliștii aduc acuzații în legătură cu rata vaccinării, în ultimele trei luni au fost mai mulți statisticieni care au arătat că raportarea numărului de vaccinați la totalul populației, așa cum apare în documentele electorale, este eronat, iar numărul real de persoane vaccinabile din România este mult mai mic decât cel luat în calcul. Încă din luna iunie, unii statisticieni au început să facă demonstrații prin care arată că, de fapt, ar fi peste 70% din populația adultă vaccinată, iar restul sunt persoane de peste 70 de ani, care locuiesc în zone izolate din țară, care nici nu călătoresc, nici nu intră în contact cu cineva din afara comunității. De altfel, România are peste 85% din suprafață în mediul rural, iar multe dintre satele românești sunt izolate și locuite de o populație îmbătrânită. Dacă s-ar lua în calcul această realitate și s-ar scădea din numărul total de votanți românii care nu locuiesc în țară, ar reieși că nu prea se mai vaccinează românii, după ce deja populația din România s-a vaccinat. Dincolo de această realitate românească, valul 4 al pandemiei, care a fost anunțat oficial din luna aprilie (când se spunea că se va declanșa în luna octombrie), pare la fel în toate celelalte țări, indiferent de rata vaccinării.

 

România rurală este majoritară și fără profesori

Chiar dacă acuzațiile la adresa guvernului nu se susțin pentru eșecul campaniei de vaccinare, totuși, sindicatele arată o realitate cruntă a sistemului de învățământ preuniversitaar din România. Pe lângă faptul că profesorii care nu s-au vaccinat nu sunt neapărat „conspiraționiști”, ci declară că au probleme de sănătate care nu le permit vaccinarea, o eventuală ieșire din sistem a acestora ar lăsa efectiv școlile goale în peste 40% din localitățile din mediul rural, unde este foarte greu să fie găsiți profesori, chiar și „pe timp de pace”. Anul acesta s-a calculat un deficit de peste 10.000 de cadre didactice, mai ales în mediul rural. Au fost ani în care deficitul a atins 19.000. Peste 6.000 de profesori sunt pensionari care vor să mai predea la școli, iar aproape 5.000 sunt necalificați – situația fiind aproximativ aceeași în fiecare an, în ultimul deceniu. Chiar dacă ar susține concursuri pentru ocuparea posturilor de profesori încă 3.500 de persoane – posturi deblocate de Ministerul Educației –, nu s-ar putea acoperi deficitul, mai ales în școlile izolate, din mediul rural. 

 

Probleme juridice în decizia Guvernului

 

Dincolo și de acest aspect al imposibilității de înlocuire a cadrelor didactice care ar putea pleca din sistem, problemele juridice ale deciziei de vaccinare sau testare obligatorie pe banii proprii sunt mai multe. „Testarea obligatorie a salariaților din învățământ pe banii lor este ilegală! Înainte să aplice o astfel de măsură, prin care să oblige angajații din învățământ care nu s-au vaccinat împotriva COVID 19 să-și plătească testele, domnul prim-ministru ar trebui să lectureze Codul Muncii, care, la art. 175, alin. (4) prevede că: «Măsurile privind securitatea și sănătatea în muncă nu pot să determine, în niciun caz, obligații financiare pentru salariați». Ținând cont de acest articol, și nu numai, orice sumă pentru asigurarea sănătății angajatului la locul de muncă trebuie asigurată de angajator”, spun federațiile sindicale. Mai mult, în luna iunie, o instanță de judecată de la Cluj a pronunțat o sentință definitivă împotriva vaccinării sau testării obligatorii pentru a avea acces la spectacole sau în alte spații publice. Autoritățile au atacat la Înalta Curte de Casație și Justiție decizia Curții de Apel Cluj de anulare a unor prevederi din Hotărârea de Guvern care prevede, printre altele, condiționarea participării la diferite evenimente de vaccinare, de trecerea prin boală sau de prezentarea unui test COVID negativ. Sentința instanței din Cluj spune, în esență, că metodologia existentă acum este una care îi discriminează pe cei care nu se vaccinează, fiind valabilă și în cazul școlilor și al altor instituții, nu doar în cazul evenimentelor. Și o instanță de la Suceava a dat o decizie similară, chiar luna aceasta. Tribunalul Suceava a anulat în parte hotărârea Senatului Universităţii „Ştefan cel Mare”, care îi obliga pe studenţi să prezinte dovada vaccinării sau rezultatul unui test PCR negativ ori adeverinţa că au trecut prin boală, la cazarea în cămine. USV a fost chemată în instanţă de un student. Condiţiile anti-COVID adoptate de Universitatea din Suceava pentru cazarea studenţilor în cămine au fost aprobate şi de alte instituţii de învățământ universitar din ţară, iar o astfel de decizie a unei instanțe de judecată poate fi dată în toate celelalte cazuri, dacă se aplică practică unitară.  

 

Profesorii nu vor fi concediați dacă nu se vaccinează, dar banii pe care ar trebui să-i plătească pentru testarea periodică ar putea depăși valoarea salariilor lor. Așa că mulți ar dori să iasă din sistem. Astfel s-ar închide mai ales școlile din mediul rural, unde deja nu sunt suficiente cadre didactice.

×