ANCHETA
Primarul comunei ilfovene Pantelimon, Petrus Campulungeanu, invarte dupa bunul plac si interes patrimoniul statului. Dupa ce a dat terenuri la consilieri si in curtile unitatilor militare sau in incineratorul comunei, edilul s-a apucat sa defriseze padurile, facand in asa fel incat preturile terenurilor sa explodeze.
Primarul din Pantelimon face trafic cu terenuri
Incalcand legea si bunul simt, primarul Pantelimonului dispune dupa bunul plac asupra terenurilor apartinand domeniului public. Daruieste hectare intregi consilierilor sai, defriseaza zeci de hectare de padure si, in ultima instanta, pleaca cu urna mobila prin localitate, dupa inchiderea alegerilor.
EDUARD PASCU, ION ALEXANDRU
Jurnalul National a dezvaluit nu o singura data ilegalitatile comise de autoritatile publice locale care taie si spanzura dupa bunul plac in zonele pe care le pastoresc. De cele mai multe ori, domeniul public, banul public si resursele naturale au fost si sunt gestionate in functie de interesele personale si de grup ale unui edil sau altul.
"Sa luam tot"
Citește pe Antena3.ro
Improprietarit intr-o unitate militara
In imediata vecinatate a viitorului penitenciar al Parchetului National Anticoruptie, se afla o unitate militara de tancuri. Povestea acestui teren incepe la 22 martie 1993, cand un cetatean pe nume Vasile Paduraru a primit in proprietate, conform Legii 18/1991 republicata, un hectar de teren delimitat prin tarlalele 22 si 73 in comuna Pantelimon. Opt ani mai tarziu, este modificat titlul de proprietate, deoarece parcela 740, tarla 73 fusese revendicata si castigata prin hotarare judecatoreasca.
Astfel ca, la 10.10.2001, Consiliul local al Comunei Pantelimon ii atribuie cetateanului Paduraru o suprafata de 3.000 de metri patrati, identificata in parcela 659, tarlaua 65. Suprinzator, aceasta suprafata se afla in incinta unei unitati militare de tancuri.
Da terenuri care nu-i apartin
O alta improprietarire suspecta este facuta de catre primarul Campulungeanu Petrus, cu sprijinul prefectului judetului Ilfov, Teodor Filipescu, care, in baza Legii 18/1991 republicata, ii pun in posesia unui teren apartinand MApN pe nimeni altul decat ginerele lui Filipescu, Alecu Ion, si pe un altul, George Nicu. Prin Protocolul M5 din 31.01.1994, incheiat intre Consiliul Local al Municipiului Bucuresti si MApN se decide ca structurile blocurilor C1 si C2 situate in comuna Pantelimon sa treaca in subordinea Armatei pentru realizarea de locuinte pentru cadrele militare. Ulterior, datorita programului de restructurare a Armatei, prin adresa nr. A86099/2004, MApN restituie terenul prin transfer catre Consiliul Local al Comunei Pantelimon. Ciudat, dar nu imposibil pentru Campulungeanu, terenul cu pricina apartinea la data punerii in posesie Consiliului Local al Municipiului Bucuresti, care l-a dat spre folosinta Ministerului Apararii Nationale, cu scopul construirii de locuinte pentru militari. Ulterior, Armata a anuntat ca exista un program de restructurare si ca nu mai are nevoie de aceste terenuri, restituindu-l prin transfer, in ianuarie a.c. Consiliului Local al Comunei Pantelimon.
Agricultura pe beton
Un alt abuz comis de primarul Pantelimonului are stransa legatura cu niste terenuri aflate in incinta fostului incinerator de gunoi al comunei. Sfidand legile biologiei, primarul le face cadou consilierilor Voicu Caju, Mihai Lauratu si Dumitru Ionel un teren in suprafata de 8.750 mp pe tarlaua 34, parcelele 304/2, 304/3 si 314, toate acestea intrand (dupa parerea lui Campulungeanu) in categoria terenurilor arabile. Culmea, dar aceste terenuri sunt betonate si fac parte din fostul incinerator al comunei. Cu toate ca legea stipuleaza clar in ce conditii un teren trece din proprietatea domeniului public in proprietate privata (adica prin hotarare de Guvern), primarul a atribuit "agricultorilor" de vaza ai comunei un teren din care noii proprietari pot sa scoata grau din ciment. Si aceasta tranzactie a fost facuta prin vanzare de actiuni, in sensul ca un cetatean care revendicase o suprafata de teren la Moara Domneasca a aflat ca nu poate obtine pamant acolo, astfel ca, in compensatie, i s-au dat 8.750 mp la... gunoi. Ca si in cazul terenului apartinand Armatei, suprafata din incinerator a fost luata prin actiuni de catre cei trei consilieri locali.
Au taiat o padure ca sa ajunga la un copac
Terenurile agricole reprezinta doar o mica parte din ingineriile lui Campulungeanu. In momentul de fata, un metru patrat de teren intravilan in judetul Ilfov valoreaza intre 50 si 100 de euro. Specialistii spun ca, intr-un viitor nu prea indepartat, valoarea terenurilor in zona se va dubla. Primarul, sensibil din fire la auzul acestor vesti, a trecut la fapte. Mai exact la defrisari de paduri de stejar. Cum-necum, angajatii primariei au fost pusi sa defriseze 1,5 hectare de padure situate pe DN3, la kilometrul 15 Bucuresti-Constanta. Pentru ca dusmanii de clasa sa nu observe afacerea, taietorii de copaci au lasat la marginea soselei o liziera de arbusti, camufland astfel "macelul" care se desfasura in spatele ei. Dupa ce copacii au fost culcati la pamant, constiinciosi, lucratorii primariei au trecut la dezradacinarea cioturilor ramase. Apoi, toti bustenii au fost facuti cadou tiganilor, care au plecat cu lemn de stejar tanar din belsug, incarcat in carute. Asta nu este singura defrisare. Peste drum, catre lacul Lebada, angajatii primariei au defrisat o alta padure de stejar, motivul fiind de-a dreptul incredibil. Trebuia taiat un copac bolnav, insa nu aveau cum sa ajunga la el din pricina copacilor sanatosi. Dupa indelungi inginerii, primarul Campulungeanu Petrus a reusit sa-si insuseasca si o suprafata de stuf de pe Lacul Cernica.
Mica Venetie
Dupa fiecare ploaie adevarata, te poti plimba lejer cu barca prin centrul comunei. Unii localnici fac haz de necaz si ies la pescuit pe ulite. Acelasi primar Petrus Campulungeanu a dat dispozitie ca toate strazile comunei sa fie "pavate" cu pietris folosit la terasamentele de cale ferata. Piatra de rau care a pavat zeci de ani strazile a fost scoasa si aruncata la groapa de gunoi. Acelasi lucru s-a intamplat si cu bordurile trotuarelor. Aceste borduri au fost inlocuite cu unele ce costa, potrivit unor surse din cadrul Primariei Pantelimon, aproximativ 800.000 de lei bucata.
CUMETRIE PENTRU PRIMARIE
Pentru a acoperi aceste afaceri si pentru a continua ceea ce a inceput, Petrus Campulungeanu a candidat pentru un nou mandat la Primarie. Dupa primul tur, Campulungeanu impreuna cu un contracandidat au intrat in turul 2. Mai multi membrii ai comisiilor electorale ale sectiilor de votare din comuna reclama ca in primul tur, votul a fost fraudat. Ei vin in sprijinul afirmatiilor chiar cu marturii, intocmind totodata o plangere catre Biroul Electoral de Circumscriptie 25 Ilfov. Semnatarii arata ca in Articolul 85 din Legea 67/2004 se precizeaza : "Dupa incheierea votarii, presedintele biroului electoral al sectiei de votare procedeaza la anularea buletinelor de vot neintrebuintate si, dupa verificarea sigiliilor, la deschiderea urnelor. (...) Deschiderea urnelor se face numai in prezenta membrilor biroului si, dupa caz, a persoanelor care au dreptul sa asiste la votare". La Articolul 76, aliniatul 5 se face referire la aceste persoane: "In afara membrilor biroului electoral al sectiei de votare, candidatii, persoanele acreditate potrivit legii si ziaristii, nimeni nu poate stationa in locurile publice din zona de votare". Semnatarii sustin, in plangerea respectiva, ca "in mod eronat, a fost interpretat textul legii de catre primarul Campulungeanu Petrus, precum si a presedintilor de comisie si a organelor de paza, acestia nepermitand asistarea la desigilarea urnelor de vot precum si la numararea voturilor candidatilor de pe listele electorale din partea partidelor. Acestia (primarul si presedintii sectiilor - n.r.) au dispus evacuarea lor in forta". Actuala administratie locala are alergie la membrii altor partide decat ai celui care guverneaza comuna. Astfel, in Pantelimon exista cel putin 44 de persoane care nu au putut beneficia de dreptul legal prin Constitutie de a vota, din simplul motiv ca autoritatea locala a refuzat sa le elibereze actele de identitate "datorita faptului ca nu au platit taxele si impozitele la timp". Interesant este ca toate aceste persoane fac parte din partide aflate in opozitie. Ciudat este si faptul ca, in duminica primului tur de scrutin al alegerilor locale, la ora 21:10, o urna mobila a plecat dintr-o sectie de votare sa adune, asa cum era si normal, voturile de la cei aflati in imposibilitatea de a se deplasa. Normal, dar numai inainte de ora 21:00, cand sectiile de votare se inchid. Ei bine, buclucasa urna s-a intors in jurul orei 22:30, iar inspectorul principal Ion Camenic, comandantul Postului de Politie Pantelimon a sesizat acest lucru, replicand: "Drumurile grele, domâle!" Desi si acest lucru a fost sesizat Biroului Electoral de Circumscriptie, presedintele a trecut cu vederea peste acest fapt. Comuna Pantelimon nu este chiar asa de mare. In total, aici sunt 13.000 de persoane cu drept de vot. Nici candidatii nu sunt putini, insa pe liste apar nume care sunt rude cu alte nume sau care vor deveni rude (prin casatorie-incuscrire) cu unii dintre candidati.
Campulungeanu il ia pe NU in brate
Contactat prin telefon, primarul Campulungeanu Petrus neaga absolut toate acuzatiile care i se aduc. Spre exemplu, in legatura cu terenul de 3.000 mp, atribuit cetateanului Paduraru Vasile in incinta unitatii militare de tancuri, edilul comunei Pantelimon sustine ca s-a facut o eroare cadastrala care trebuie reparata. Adica, de-abia dupa ce a dat acest teren, primarul a aflat ca nu este al sau. In ceea ce priveste terenurile pe care se afla blocurile C1 si C2 ale MApN, primarul sustine ca sunt terenuri care au apartinut cetatenilor care au fost reimproprietariti. Aceasta declaratie vine in contradictie cu punctul de vedere al Ministerului Apararii Nationale. Din adresa Armatei reiese clar ca aceste suprafete apartineau initial Consiliului Local al Municipiului Bucuresti, care le-a dat spre folosinta MApN, iar de-abia in 2004, Armata a renuntat la ele, restituindu-le prin transfer Consiliului Local al Comunei Pantelimon. Despre suprafata de 8.750 mp din incinta fostului incinerator comunal, Campulungeanu declara: "Acela a fost terenul CAP-ului. Cum, este betonat? Asta e. Daca n-am mai avut de unde sa dam terenuri agricole, am dat si noi pe unde am mai gasit". In fine, si acuzatiile privind fraudarea votului in primul tur de scrutin de duminica, 6 iunie, sunt negate de primarul Campulungeanu. Acesta sustine, pe de o parte, ca nici o persoana care avea dreptul legal de a participa la desigilarea urnelor si la numaratoarea voturilor nu a fost data afara din sectiile de votare, ci ca au plecat ele de bunavoie. In ceea ce priveste urna mobila plecata din Sectia 6 de votare la ora 21:10 si intoarsa la 22:30, primarul Pantelimonului spune ca toate acele voturi au fost anulate. Chiar si asa, este ilegal ca o urna mobila sa nu se afle in sectia de vot dupa ora 21:00.