x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Un print cu inima langa romani

Un print cu inima langa romani

26 Iul 2004   •   00:00

EDITIE DE COLECTIE

Descendentul unei familii nobile care i-a dat pe doi dintre domnitorii Moldovei, printul Dimitrie Sturdza este singurul roman prezent in topul elvetian al oamenilor de afaceri, averea sa fiind estimata la 130-140 de milioane de dolari. Din banii castigati din propria afacere a ajutat Romania, atunci cand a sa tara a avut mai mare nevoie.
IOHANNA ONACA

Om de afaceri de succes, dar si un mare campion de tenis, principele Dimitrie Sturdza are o inima de roman care a batut tot timpul pentru tara sa, oriunde s-ar fi aflat. Desi urmasul unei familii de domnitori, printul nu a apelat la averea parintilor, construindu-si afacerea singur, cu propriile resurse. Este proprietarul unei faimoase intreprinderi de cosmetice din Elvetia, cu fililale in peste 20 de tari. Din averea agonisita nu a pregetat sa ajute Romania in momentele grele care au urmat Revolutiei, trimitand in tara nenumarate transporturi cu cantitati impresionante de alimente, medicamente si imbracaminte pentru cei nevoiasi. Mereu cu gandul la patria sa, a ajutat Romania si pe plan economic, incercand sa trezeasca interesul oamenilor de afaceri din strainatate pentru a investi in tara sa.

DEPARTE DE PATRIE. Printul Dimitrie Sturdza s-a nascut la Iasi, pe 11 octombrie 1938. A plecat din tara la varsta de 10 ani, impreuna cu mama si cei doi frati, stabilindu-se in Norvegia. Date fiind conditiile istorice de atunci si descendenta familiei sale, tatal nu i-a putut urma. Intr-un amplu si foarte deschis dialog cu ziaristul Marius Popescu, daruit publicului in lucrarea "5 ani cu Dimitrie Sturdza", printul isi aduce aminte cu mahnire ca tatal sau a trebuit sa paraseasca Romania pe jos, parcurgand cu pasul peste 2.000 de kilometri pana la Salzburg, in Austria.

STUDII. Principele roman a urmat liceul in Norvergia, fiind unul dintre cei mai buni elevi. Cel mai mult l-au atras matematica si sportul, fiind insa indragostit si de literatura. Una dintre marile sale pasiuni, dobandita inca din copilarie, au fost sariturile pe schiuri, la 14 ani tanarul Sturdza aflandu-se printre primii zece saritori ai Norvegiei la juniori. Insa dragostea sa a ramas tenisul, sportul caruia i-a dedicat mai multi ani din viata. Dupa 1958, familia sa se stabileste in Franta, la Dieppe, pe o proprietate a familiei. Dupa 1960, Dimitrie Sturdza incepe studiile la departamentul de fizica atomica al Politehnicii din Lausanne-Elvetia. "Am trecut prin facultate cu o mare placere, desi era si este o facultate care cerea mult, foarte mult", marturiseste printul in dialogul cu ziaristul Marius Popescu. "In anul meu, de pilda, am inceput facultatea 50 de insi, buni, va rog sa ma credeti, nu intra oricine in facultatea noastra, si am ramas doar opt", isi aminteste printul.

A MUNCIT DE MIC. Chiar daca este membrul unei familii nobile, printul Dimitrie a fost invatat de mic sa aprecieze valoarea banului si a muncit din copilarie pentru a-si castiga banii de buzunar. "Desi parintii mei aveau o stare materiala buna, nu am primit niciodata, nici eu, nici fratii mei ceva mai mult decat orice copil dintr-o familie absolut obisnuita", isi aduce aminte principele roman. "Eu si fratele meu mijlociu, Gheorghe, am avut destule perioade in Norvegia cand mergeam de la ora 5:00 dimineata pana la ora 7:00 sa distribuim ziare ca sa castigam un ban al nostru", spune printul.

Nici in facultate nu s-a dat in laturi de la munca pentru a castiga un ban. Tanarul student Sturdza a muncit timp de aproape un an la o benzinarie, iar cu banii agonisiti si-a cumparat o masina.

CAMPION PE BANII LUI. Dupa ce si-a incheiat studiile, printul s-a dedicat timp de mai multi ani tenisului. Timp de doi ani si jumatate a facut tenis de performanta, castigand 32 de titluri nationale in echipa Elvetiei. A ajuns primul jucator al Elvetiei, participand la nenumarate meciuri in Cupa Davis, la zeci de turnee in intreaga lume, infruntand ehipe redutabile precum SUA sau Australia. Dupa doi ani si jumatate "de foc", dupa cum el insusi spune, ajunsese sa urce pe locul 32 al valorilor mondiale din lumea tenisului. Inima sa de roman nu l-a lasat insa sa joace intr-un meci impotriva tarii sale. Marea ambitie a printului a fost sa joace pe Wimbledon si sa faca publicul sa explodeze in aplauze, "sa arunce stadionul in aer", mai ales ca pe acest stadion jucasera si parintii lui. Si pe culmile gloriei, ca si in facultate, principele s-a straduit sa urce singur, platindu-si turneele si toate cele necesare din banii castigati de el. "Cum puteam eu, inginer in fizica atomica, sa cer, ca un pusti, bani tatalui meu sau mamei mele?", se intreba retoric printul, in dialogul cu Marius Popescu. Tanarul Sturdza investea banii din premii in turneele urmatoare.

CV

  • Varsta: 65 de ani
  • Data si locul nasterii: 11 octombrie 1938, Iasi.
  • Starea civila: Este casatorit, are doi copii
  • Studii: A urmat liceul in Norvegia si facultatea in Elvetia. A absolvit L’Ecole Politechnique Federale De Lausanne, sectia fizica atomica
  • Cariera: Campion de tenis in echipa Elvetiei, a castigat 32 de titluri nationale, jucand in peste 180 de meciuri si nenumarate turnee in Europa si America. In 1971 a infiintat compania de cosmetice Deesse. Dupa revolutie a adus in Romania sute de tone de ajutoare pentru nevoiasi, transporturi cu medicamente, imbracaminte, alimente si alte lucruri necesare populatiei si spitalelor. Este consul general onorific al Romaniei la Zurich.

    140 milioane de dolari

    La atat este estimata averea printului Sturdza. Printul este actionar la mai multe companii. Totodata, mai este coproprietarul unui club de tenis in Zurich.

    MUNCA

    "Bogatia mea, cata este ea, am facut-o cu mainile mele, cu creierul meu, cu munca mea. O munca pe care am depus-o cu convingerea ca nu-mi coboara, in nici un fel, conditia de fiu de print, cu ascendenti domnitori ai Moldovei, ca mi-o inalta! Mi-o innobileaza si mai mult!" - Dimitrie Sturdza, om de afaceri

    INSTRUIRE

    "Nu aveam o stiinta a pietei... Aveam, sa zicem, un bun simt al pietei. Nu mi-a fost deloc rusine sa ma reciclez, cum se spune in Romania, sa ma reciclez la materia marketingului. Am inceput sa frecventez niste cursuri intensive in aceasta specialitate" - Dimitrie Sturdza, om de afaceri >

    DE UNDE II VIN BANII

    Cea mai importanta afacere a sa este compania de cosmetice Deesse, una dintre cele mai mari companii de vanzari directe in domeniul cosmeticelor din intreaga lume. In 1971, Dimitrie Sturdza, impreuna cu asociata sa, Maya Wiedmann, au pus bazele companiei, cei doi pornind cu un capital de 50.000 de franci elvetieni. "Aveam doar o camera, doua birouri si doua scaune. In schimb, aveam 200 de proiecte", isi aminteste printul. Dupa incercari si lupte in valtoarea pietei, afacerea a devenit din ce in ce mai profitabila. Astazi, Deesse are peste 10.000 de parteneri in intreaga lume, inregistrand o cifra de afaceri de peste 300 milioane de dolari. Printul Sturdza este unul dintre administratorii Bancii Tiriac, avand totodata si o firma de constructii - Construct Dimitrie SRL. Printul a mai inregistrat la Registrul Comertului si o banca populara - Romgarcoop, potrivit Capital. Dimitrie Sturdza mai este actionar la compania Credex Plastpack, care a avut o cifra de afaceri de 300.000 de dolari in 2002.

    SUMAR - EDITIE DE COLECTIE

    Julius Popper a fost stapan in Tara de Foc

    Romania, mostenitoarea averii lui Emanuil Gojdu

    Un print cu inima langa romani

    Capitalistul socialist: Ion Tiriac

    Un pionier al industriei israeliene

    Si-a lasat averea Tunisiei

    Politicianul care n-a mancat salam cu soia

    Fratii Ofer, singurii romani in "Forbes"

    Omul care transforma gazul in bani gheata
  • ×