Colonelul de justitie Ghe-orghe Oancea paraseste deziluzionat sistemul, du-pa 28 de ani de vechime ca procuror, din care 16 in cadrul Sectiei Parche-telor Militare (SPM). Oan-cea a acordat Jurnalului National primul interviu din cariera sa profesionala, in care denunta haosul din interiorul institutiei si arata cu degetul spre ministrul Justitiei.
Dupa 16 ani de trai in miezul activitatii din Sectia Parchetelor Militare (SPM) si 28 de ani de vechime ca procuror, colonelul de justitie Gheorghe Oancea paraseste, deziluzionat, sistemul. Aflat pe pragul dintre magistratura si avocatura, procurorul s-a hotarat sa acorde Jurnalului National primul interviu din cariera lui profesionala. Oancea denunta haosul din interiorul institutiei si arata cu degetul spre ministrul Justitiei pentru scoaterea sefilor "din joben". El anunta ca "vor sa fuga aproape toti din SPM". Jurnalul National: Domnule magistrat colonel Gheorghe Oancea, ati lucrat in cadrul Sectiei Parchetelor Militare vreme de 16 ani. V-au trecut multe dosare prin mana si ati avut mai multi sefi. Acum parasiti Procuratura. De ce?
Gheorghe Oancea: Simt nevoia sa incep sa-mi spun pasul, e o moda in ziua de azi. Pana acum am zis ca e o chestie de disciplina, de profesionalism, sa ne vedem de treaba fiecare, sa ne facem datoria, sa respectam reguli. M-am hotarat sa dau primul interviu din viata mea dupa ce am citit articolul publicat de dumneavoastra.
Sunteti pornit rau. Ce anume v-a suparat?
S-ar putea spune ca am fugit pentru ca se dau solutii de infirmare. Vreau ca lumea sa nu inteleaga ca eu sunt un fugar din sistem. Nu am fost timp de 28 de ani decat procuror. Am terminat facultatea intre primii zece din promotia mea. Am intrat in Parchet pe usa din fata si sa stiti ca ies tot pe usa din fata.
Fara falsa modestie?
Fara. Sunt mandru de ceea ce am facut eu in toata activitatea mea. Am lucrat in dosarele "Autobuzul", Jilava 21, Calea Lipovei, Cluj 89, generalul Milea, mita la politisti, dosare economice, de contrabanda. "Cine greseste plateste!", acesta a fost principiul meu de magistrat dupa care m-am ghidat. Sunt intre primii care am arestat pe cei din 21 decembrie, de la Directia a 6-a trimisi in judecata. N-am avut functii. Pe mine nu m-a placut nimeni, pentru ca
n-am suferit comandamentele, sunt o persoana mai dificila, un personaj neagreabil. Nu raspund la comenzi si n-am raspuns niciodata. In materie de justitie, cine raspunde la comenzi este un criminal.
Ce vreti sa spuneti?
Ce s-a intamplat aici, in Sectia Parchetelor Militare, din â90 pana in 2006 a fost pentru mine o enorma deziluzie.
De ce?
Cand am venit aici, am crezut ca vin in cea mai de elita componenta a sistemului judiciar. Cand colegi de-ai nostri cantau dupa melodii compuse de MApN si primeau functii si grade, eu stateam noptile la Cluj, Timisoara si faceam dosare ale Revolutiei. Primul general roman arestat pentru fapte grave comise la Revolutie, trimis in judecata, condamnat, a fost Rotariu, in dosarul supranumit Calea Lipovei. Eu l-am arestat. Si nu pe vorbe. Dosarul Cluj e tot dosarul facut de Oancea. Luni la rand am stat, dor-meam cu gandacii si tantarii la caminul militar si mancam oua prajite pe paine. Am audiat mii de oameni si nimeni nu m-a reclamat. Eram calificat dusmanul armatei romane. Se spunea despre mine ca am adus demnitatea armatei in mocirla, pentru ca imi faceam datoria. Cand am arestat generalii din dosarul "Calea Lipovei", m-a lungit ministrul Tinca la avansare cu opt luni.
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de aur. Proprietarul nu știa ce comoară are în casă
Citește pe Antena3.ro
Si de ce sunteti atat de deziluzionat?
Doamna, am facut dosarul Motorola, cazul Milea, impreuna cu procurorul Stanca. Dosare adevarate, frumoase, nu povesti ale asa-zisilor istorici, nu povesti ale politicienilor. Sunt date concrete, doamna! Sunt mandru ca cineva, in timp, va studia aceste dosare si va spune si ca s-a muncit cu dragoste si corectitudine, cu pasiune pentru profesie.
N-am urmarit altceva. Dl Voinea trebuie sa mai faca o facultate, sa mai dea un doctorat si sa mai fie vreo trei legislaturi sef ca sa poata sa-mi infirme mie vreun dosar. Eu nu m-am dat in stamba, am facut dosare muteste, Justitia nu se face la strada, se face pe probe, pe constiinta.
Ati depus cerere de trecere in rezerva. Ce veti face?
Ma pensionez si, daca nu am putut sa fac profesia, cel putin in ultimii ani, asa cum am crezut, sper sa ma duc sa fac o profesie adiacenta in conditii mai bune: avocatura. Sper.
De asta plecati, ca
n-ati putut profesa asa cum ati vrut?
Sigur! Si pentru haosul care exista actualmente in institutie. Exista haos dupa â97-â98. Pentru ca incompetenta, amatorismul, fariseismul au fost permanenta pregnanta care a dominat aceasta institutie. Spune generalul Voinea ca are 900 de dosare infirmate, pai, ii trebuie un an ca sa infirme 900. De ce din â97 si pana in 2001, cat a fost el sef, nu a facut decat doua dosare care-s neclare?
Care?
O parte din dosarul Sibiu si ceva pe la Timisoara, chestiuni neclarificate nici in ziua de azi in totalitate. Chiar asa guvernantii, politicienii, factorii de decizie sunt orbi?
La ce va referiti?
In â97, generalul Voinea a condus aceasta sectie, pana in 2001 a fost sef, de ce n-a infirmat atunci dosarele astea? Eu vorbesc obiectiv. Eu nu vreau nimic, eu plec. Sa se inteleaga clar, eu nu am nimic personal cu domnul Voinea. Nu am avut nici un fel de conflict, decat in cateva randuri, cand am vazut aventurismul judiciar in care se scalda. Ma cutremura usurinta cu care da verdicte, se pronunta. I s-a restituit dosarul Sibiu cu noua vicii de procedura elementare si el e doctor in procedura. Cand am vazut ce a retinut Curtea Suprema, nulitati absolute, i-am zis ca ne facem de ras, am tinut la institutia asta, doamna, nu innebunesti?!
Jobenul ministrului de Justitie
COLABORARE INTERNATIONALA. Procurorul roman a fost condus prin baza militara din Adnassiria de militari americani |
Dar ce fel de sefi
v-ar trebui?
Unul ca mine pentru a supravietui in aceasta institutie are nevoie de un sef cu ascendent, cu personalitate. Doamna ministru Monica Macovei scoate sefii din joben. Am intrebat-o personal: "Aveti un joben in care bagati mana si puneti cate unul in functie?"
Chiar asa ati intrebat? Si ce v-a raspuns ministrul?
S-a uitat la mine ca si curca-n lemne. Stiti cum se uita curca-n lemne? Asa, pierdutaâ¦
Cand ati vorbit cu ministrul Justitiei?
Cand ne-am dus toti sa fim intervievati in prezenta unui psiholog. Am ramas stupefiat. Auzi tu, cand eu sunt de zece ori mai psiholog dupa 28 de ani de ancheta. Pai, ma analizeaza ala pe mine? Eu am facut dosare de mita, de care nu are PNA de cand exista. Spaga de 100.000 de dolari cash, caz cu oameni care puteau fi morti, cu politistii, cu Beraru, cu pistoale pe gat, in cap. N-a stiut nici tandea, nici mandea. Au numarat cinci ore 100.000 de dolari cash. Am facut ancheta in Anglia, in Elvetia, in Irak, unde e teatru de razboi, nu poveste. Is singurul procuror militar care a mers acolo pentru cazul militarului sinucis.
Transparenta, la instanta
La interviu ati fost intrebat cate rechizitorii aveti?
Cand i-am prezentat ministrului Monica Macovei rechizitoriile mele⦠am cele mai multe si cei mai multi arestati din â90 la zi. Pai, cu doua luni inainte de interviu am trimis in judecata trei ofiteri de SRI. Ati auzit ceva? Nici
n-o sa auziti.
Dar transparenta, dreptul cetateanului de a fi informat â¦
Spectacol nu fac. Dupa ce se duce la instanta, se mai poate spune ceva. Daca voiam sa fac spectacol, faceam. Toti care s-au plimbat pe la Voinea au batut cararile la noi aici. Noi stim la milimetru ce s-a intamplat la Revolutie.
Si ce s-a intamplat?
O revolta populara pe fondul nemultumirilor care ajunsesera la apogeu si care a degenerat in rasturnarea puterii politice. Care mare poveste, ce secretele lui peste prajit? Is satul, stiu fiecare amanunt.
Politicieni impusi pe tupeu
Atunci stiti care a fost implicarea politicienilor care au devenit ulterior personalitati?
Au fost scosi din joben, pe tupeu, pe obraznicie.
Ce vreti sa spuneti, cine i-a scos?
Nu stiu doamna, fara nume.
Vreti sa spuneti ca cei cu functii importante au fost scosi din joben, dar nu i-a scos nimeni?
Impersonal. Au iesit. S-a intamplat pe oportunism, curaj, tupeu. Si s-au asezat in fruntea tarii. Romania a fost condusa de armata in primii doi-trei ani de la Revolutie, â91, â92, chiar â93. Obligatoriu. Singura institutie care a ramas in picioare in â90 a fost armata si toata lumea s-a agatat de ea. Iar Stanculescu nu stiu daca e constient.
Anchetele in dosarele Revolutieiâ¦
Ce se intampla acum este un haos, o lipsa de profesionalism, o mintire perpetua a cetatenilor.
Sunt acuzatii foarte grave. De ce ar fi o min-tire perpetua si cu ce scop?
Cu scopul de a ne erija in mari justitiari, de a ne aseza in niste functii, de a ne acoperi frustrarile. Senzatia mea este (si a altor colegi) ca dl gen. Voinea are niste frustrari pe fondul participarii la procesul lui Ceausescu si incearca sa-si apropie opinia publica, asociatiile de revolutionari, care sunt la curent cu ce se intampla in dosare.
Dar victimele si rudele lor nu au dreptul sa stie ?
Chiar daca esti victima, nu trebuie sa te tina la curent.
La cine v-ati referit cand ati vorbit de erijarea in mari justitiari?
La magistrati. Nu ma pricep la politica, nu am relatii in lumea politica.
Pana la urma de asta parasiti sistemul?
Plec pentru ca-s dezgustat. Nu mai exista demnitate, prestanta, profesionalism. Au ramas doctorii. SPM se va transforma poate intr-un dispensar. Daca cineva ma contesta, doresc sa ne adunam la o masa mare de consiliu, si sa punem pe aceasta ce a facut fiecare in ultimii 15 ani.
Ce credeti ca va iesi?
Eu voi fi in continuare un personaj fericit ca am reusit sa-mi fac datoria pentru salariul pe care l-am primit. Eu nu am rebuturi profesionale, doamna! Plecam dezgustati eu si ceilalti trei colegi. Iar in luna urmatoare mai pleaca inca alti trei si-ar mai vrea sa plece multi, dar nu indeplinesc conditiile de vechime. Plec din cauza haosului.
Salarii de pomana in Parchet
V-ati deplasat mult pentru anchete, in tara, in strainatate...
Am fost folosit ca o carpa de spalat vase!
Cum adica?
La tot ce era mai murdar, mai spectaculos, eu eram trimis, pentru ca n-am cerut nici grade, nici functii.
Ca o pedeapsa sau ca o recompensa?
Ma trimiteau, pentru ca stiau ca nu sunt influentabil, ca nu ascult de comandamente, ca nu ma intereseaza calitatea persoanelor cercetate, ca-s militari sau civili.
Vreti sa spuneti ca erati singurul din toata sectia neinfluentabil?
Eu nu pot sa afirm asa ceva, dar daca Voinea vorbeste de dosare ce trebuie infirmate are partial dreptate, in sensul ca foarte multi oameni
si-au primit salariile de pomana, nejustificat.
Va referiti la colegi procurori din SPM?
Sigur. Iar pentru mine acest lucru este rusinos.
Dupa parerea dumneavoastra, cei care au primit salariile de pomana pleaca sau raman?
Din pacate, acestia raman. Asta e si durerea mea. Voi privi dintr-un coltisor ce se intampla cu aceasta institutie cu o strangere de inima. Toti suntem de inlocuit, dar la acest nivel, la atata experienta, la atata buna-credinta, constiinta, este mai greu sa formezi oameni.
Vazand cate rechizitorii si arestari aveti, cum de sunteti lasat sa plecati? Nu vi s-a propus nimic?
S-a auzit in vreo doua randuri ca eram si eu in discutie pentru o functie. Se rugau astia pe holuri sa nu ma puna, ca stiau ca-i atarn precum carligele pe sarma de rufe. Probabil ca nu am fost intre cei din joben, nu gasesc nici o explicatie. Modul in care ministrul alege oamenii in functie este peste puterea mea de intelegere. M-am straduit sa patrund criteriile si nu am reusit.
Vreti sa spuneti ca dintre criteriile ministrului Monica Macovei lipseste cel al profesionalismului?
E parerea mea.
Credeti ca este un ministru bun al Justitiei?
Nnn⦠Refuz sa comentez, pentru ca eu o cunosc foarte bine. Intamplarea face. Am fost martor la o scena, in strainatate, pentru care am rosit. In 1997, dar nu vreau sa spun.
"Aventurieri judiciari"
Sunteti frustrat ca nu ati fost numit?
Nu sunt frustrat pentru ca nu am primit vreo functie. Dar criteriile⦠Sa-l luam de exemplu pe procurorul Vasile Doana, propus de ministru pentru functia de sef al SPM. Impresia mea este: 1, este lipsit de experienta, 2, si de foarte profund profesionalism. In al treilea rand, face din ancheta un spectacol. Dovada stau reclamatiile multiple facute la adresa dumnealui. Toti de aici l-am cercetat pe dl Doana.
La ce concluzie ati ajuns daca l-ati anchetat?
Ca este un aventurier judiciar.
Ati folosit expresia si in referirile la generalul Voinea. Ce intelegeti mai exact prin asta?
Pai, sunt cuplu. Au lucrat impreuna. Sunt oameni care fac justitie dupa carti de aventuri si dupa filme de actiune. Ca sa stiti.
Despre reforma
Cum apreciati reforma justitiei?
Traim in haos. Se incearca implementarea unor principii de drept vest-europene si americane care nu fac altceva decat sa bulverseze. Sistemul nostru era cristalizat, serios. Trebuia doar periate prevederile vizavi de proprietate si libertatile cetatenesti, nu sa vin eu cu principiul american de nevinovatie. Is niste nebuni, doamna! Magistratii care m-ar auzi ar bate din palme. Cele doua aspecte trebuia periate si aveam justitie in Romania, nu ce-i acum: Patriciu du-l, ia-l. Astea sunt nemultumirile mele.
ACUZATIE"Doamna ministru Monica Macovei scoate sefii din joben. Am intrebat-o personal: «Aveti un joben in care bagati mana si puneti cate unul in functie?». S-a uitat la mine ca si curca-n lemne! Stiti cum se uita curca-n lemne? Asa, pierdutaâ¦" - Gheorghe Oancea, colonel magistrat SPM
STANCA: "NU FUG!"
|
Procurorul militar Gheorghe Stanca este si el unul dintre cei care si-au depus cereri de trecere in rezerva, alaturi de colegii Gheorghe Oancea, Gheorghe Cornescu si Marius Budu (Parchetul Curtii Militare de Apel). Acestia "s-au pensionat", dupa cum v-am informat miercuri, citandu-l pe adjunctul SPM, generalul Dan Voinea, care se referea la resursa umana insuficienta de care dispune institutia, in conditiile in care pe rolul sectiei exista foarte mult dosare. 900 au fost redeschise prin infirmarea solutiilor de neincepere a urmaririi penale dispuse in dosare privind tot atatea victime ale revolutiei din decembrie 1989. In articolul intitulat "Anchete reluate - Generalul Voinea rastoarna arhivele SPM" am dezvaluit si motivul acestor redeschideri de dosare. Potrivit generalului Voinea, in multe dintre aceste dosare s-a facut "un simulacru de ancheta". Chestiunea pusa in discutie a fost ca picatura care a umplut paharul. Domnul Oancea s-a hotarat
sa-si spuna pasul intr-un interviu. Domnul Stanca a tinut sa faca doar o scurta precizare: "Ghilimelele de la acel «s-au pensionat» m-au durut. Pentru ca eu nu fug de raspundere, de munca, nici de angajamente, dar cred ca dupa 33 de ani de procuratura, in care am acumulat boli profesionale, am si eu dreptul sa plec, sa am putina liniste. Sa vina altii mai tineri, sa confirme prin fapte pretentiile pe care le emit".
|
VOINEA
|
Generalul Dan Voinea, adjunctul Sectiei Parchetelor Militare, era plecat ieri la Brasov, pentru audierea unor victime din decembrie â89. El a refuzat sa comenteze afirmatiile lansate de Gheorghe Oancea. "Nu intru in polemici cu pensionarii. Eu am de facut ancheta, de terminat niste dosare, ca oamenii vor sa stie adevarul." Singura precizare ne-a facut-o cu referire la redeschiderea dosarelor Revolutiei: "Nu le-am redeschis cand am fost sef, pentru ca ele nu erau la SPM, ci la Parchetul Militar Teritorial, arhivate, 900 de victime. Au venit plangeri ale oamenilor, au fost proteste. Acum, le-am cerut si le-am redeschis. Ati vazut cum aratau. Simulacru de ancheta".
|
DOANA
|
"Daca domnul Oancea spune ca facem justitie dupa filme de actiune, eu ii spun ca «viata bate filmul». Am fost anchetat, pentru ca am nemultumit diverse persoane pe care eu le-am cercetat. Dl Oancea m-a anchetat si a dispus neinceperea urmaririi penale fata de mine, pentru ca nu se confirma. Spre deosebire de alti procurori militari care-s de 15 ani in concediu, procurorul Doana, chiar «aventurier» fiind, este cel care in 2003 a trimis in judecata jumatate din inculpatii PNA. Acesta e singurul criteriu de apreciere a muncii, nu referirile rautacioase", a reactionat procurorul Doana, candidat la sefia SPM, respins de CSM si de presedintele tarii.
|
ZID RUPT
|
Dezlegarea la vorba a colonelului magistrat Gheorghe Oancea s-a petrecut ca urmare a publicarii unui material de presa in Jurnalul National. Articolul este cel care a spart autoimpusul zid al tacerii cu care s-a inconjurat procurorul militar Gheorghe Oancea in ultimii 28 de ani. Suparat pentru modul in care merg lucrurile la Sectia Parchetelor Militare "de 16 ani incoace", magistratul propune o evaluare a muncii lui si a colegilor lui, cu cartile pe masa.
|