x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Una rosa, una rosa molto pericolosa!

Una rosa, una rosa molto pericolosa!

de Roxana Roseti    |    13 Ian 2008   •   00:00
Una rosa, una rosa molto pericolosa!
Sursa foto: Filippo Monteforte/

Celentano tocmai a împli­nit 70 de ani. Pare incre­dibil. Dar acesta este adevărul, şi multora dintre noi nu ne vine să credem că cel care cântă cu atâta dezinvoltură “una rosa pericolosa” a îmbătrânit!

Celentano tocmai a împli­nit 70 de ani. Pare incre­dibil. Dar acesta este adevărul, şi multora dintre noi nu ne vine să credem că cel care cântă cu atâta dezinvoltură “una rosa pericolosa” a îmbătrânit!

Rebel, haios, hotă­rât, un timbru al vocii special, un personaj. Apă­rător al unor cau­ze menite să stârnească polemică. A ieşit întotdeauna în evidenţă pentru că s-a născut neiubitor de tipare. Şi, fie vorba între noi, cine ar putea sau cine ar fi atât de nesăbuit încât să îl includă pe Celentano într-un tipar? Atâta vreme cât el re­prezintă un apreciat capitol din istoria cântecului italian, şi nu numai.

 

DRUMUL. S-a născut pe 6 ianuarie 1938 la Milano, într-o familie originară din regiunea Puglia din sudul Italiei. Adolescentul Celentano va renunţa la şcoală pentru a “exercita” diverse meserii, printre care se numără cea de... ceasornicar. La 18 mai 1957, tânărul rebel participă la primul festival italian de rock and roll, cu melodia “Ciao ti diro”, acompaniat de trupa sa, “Rocky Boys”. Festivalul va însemna un mare triumf pentru Celentano, acest lucru trasându-i, de fapt, drumul pe care avea să-l urmeze cu adevărat. Cei care s-au ocupat de biografia lui i-au împărţit cariera în mai multe “faze”. Prima fiind aceea a rock’n roll-ului. Stilul său nonconformist de a dansa a făcut să se nască un mit. Şi anume acela numit “del Molleggiato” (flexibil, ca pe arcuri). În 1966, presa italiană îl clasa drept “anticipator al tezelor eco­logiste” după ce lansează melodia “Il ragazzo della via Gluck”, strada din Milano, unde s-a născut. În 1970 câştigă premiul întâi la Sanremo cu melodia “Chi non lavora non fa l’amore”, în duet cu soţia sa, Claudia Mori. De altfel, în anii ’70 şi la începutul anilor ’80 devine rege al box office-ului italian, jucând în filme realizate cu buget mic. Unul dintre cel mai de succes filme în care a jucat este considerat şi acum de critică “Serafino” (1969). În anii ’80 se transformă în protagonist al comediei cinema­tografice şi debutează ca “tele-predicator” în emisiunea de televiziune, devenită legendară, “Fantastico 8”. Pe atunci, fiind deja cunoscut pentru reacţiile sale în forţă, i-a invitat pe telespectatori să-şi închidă televizoarele pentru cinci minute, în semn de manifest pentru pace în lume (în 1987, în timpul emisiunii “Fantastico”).

 

ORIGINAL. Cea mai originală dintre performanţele sale muzicale a realizat-o în faţa Papei Wojtyla, în 1997, la Bologna, în faţa a 500.000 de persoane şi transmise în direct de RAI: a improvizat un Marş tipic unui “Molleggiato” în jurul Suveranului Pontif.

Niciodată autoritatea nu a constituit pentru el o problemă. În 2005, Celentano a acuzat televi­ziunea italiană RAI de cenzură şi a întrerupt contactele cu şefii acesteia. “Nu voi reveni la RAI în aprilie 2005, şi asta pentru multă vreme, atîta timp cât RAI nu-mi va recunoaşte libertatea de exprimare pe care am avut-o întotdeauna. Conducătorii RAI îmi acordau libertate, dar trebuia să-i informez dinainte despre ce urma să fie difuzat în emisiuni”, a comentat pe atunci, ironic, Celentano, într-un comunicat de presă. Postul italian RAI uno era în negocieri cu Celentano pentru o serie de patru emisiuni speciale pentru 2005. Scandalul a fost pe primele pagini din toată presa italiană, iar criticile la adresa ameninţărilor la care este supus plura­lis­mul media în Italia s-au înmulţit. Până la ora actuală, cariera sa a înregistrat experienţe discografice importante şi apariţii la televiziune care s-au bucurat de un mare succes. Astfel, se poate spune că la împlinirea vârstei de 70 de ani Celentano rămâne... una rosa. Pericolosa!

 

 

Un poet mai interesant... netradus

“Non provocarmi mai/ non provocarmi mai/ o scoppia la guerra tra noi/ femminilità/ son d’accordo ma/ ma non marciarci sai/ non distruggere/ questo amore mai/ è tutto ciò/ che tu hai/ quanti brividi dai/ con quello sguardo provochi/ Tu accendi i fiammiferi che poi si spengono/ e il buio ritorna/ perché lo fai/ ci son pericoli/ che non si vedono/ non sono evidenti/ ti accorgi poi/ Tu sei una cosa/ pericolosa e preziosa/ dipinta di rosa/ che per il freddo non sboccia mai/ nemici noi è un dolore sai/ se giochi tu io non gioco più/ I fuochi divampano/ e accende il tuo fascino/ non sai rinunciare e allora vai/ Tu sei una cosa/ pericolosa e preziosa/ dipinta di rosa/ che per il freddo non sboccia mai/ nemici noi è un dolore sai/ se giochi tu io non gioco più/ I fuochi divampano/ e accende il tuo fascino/ non sai rinunciare e allora vai/oltre i limiti c’è l’ignoto sai pensaci bene/ o resti o vai/ pensaci bene/ o resti o vai/ o resti o vai.../ Tu sei una cosa pericolosa e preziosa/ dipinta di rosa/ che per il freddo non sboccia mai/ nemici noi è un dolore sai/ se giochi tu io non gioco più.” Versurile acestui cântec superb, de care probabil mulţi nu îşi mai aduc aminte, au fost compuse chiar de Celentano.


roxana.roseti@jurnalul.ro

 

 

×
Subiecte în articol: eveniment celentano rosa pericolosa