x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Unde poţi să găseşti informaţii utile

Unde poţi să găseşti informaţii utile

de Catalin Pruteanu    |    04 Iul 2008   •   00:00
Unde poţi să găseşti informaţii utile

Înainte de a depunde dosarul la o facultate, e bine să cunoaşteţi cît mai multe informaţii: locuri de cazare, dotări, subiecte din anii trecuţi, note obţinute la examene.

Înainte de a depunde dosarul la o facultate, e bine să cunoaşteţi cît mai multe informaţii: locuri de cazare, dotări, subiecte din anii trecuţi, note obţinute la examene.

 
Mai întîi trebuie să aflaţi cîte locuri sînt disponibile pentru specializarea. Sunaţi la secretariatul facultăţii pentru a afla detaliile care vă interesează. E bine să ştiţi care este programul zilnic de înscriere şi programul de lucru al casieriei unde trebuie plătită taxa. De multe ori, numerele de telefon ale secretariatelor sînt greu de prins, dar marea majoritate a universităţilor afişează pe site-ul propriu numărul de locuri subvenţionate de la buget şi cu taxă. De pe paginile proprii de internet ale facultăţilor se pot descărca broşuri, se pot afla actele necesare pentru dosarul de înscriere şi perioadele în care se fac acestea.

 
FORUM. Pagina de internet a Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (www.edu.ro) este un loc din care se pot afla multe informaţii, inclusiv lista universităţilor acreditate sau autorizate, cifra de şcolarizare aprobată pentru acest an, burse în România şi în străinătate. Deşi unele secţiuni nu au mai fost actualizate de multă vreme, iar meniul de navigare lasă de dorit, site-ul are un forum interesant în care puteţi discuta cu alţi candidaţi. Forumul cuprinde dezbateri cu privire la alegerea dintre o universitate particulară şi una de stat, locurile subvenţionate de la buget, locurile în căminele universităţilor, dar şi “competenţa” profesorilor.

 
DISCUŢII. Pe topicurile dedicate diverselor facultăţi se pot găsi subiecte de admitere şi de licenţă din anii anteriori, precum şi rezolvările acestora. Se schimbă link-uri, impresii, se fac pronosticuri, se dau sfaturi şi se formează prietenii ca între viitori colegi. “Sfatul meu e să nu daţi la Facultatea de Automatică şi Calculatoare pentru că aici dau toţi colegii voştri şi pentru că sînteţi deştepţi şi asta e o facultate bună. Veniţi aici doar dacă vă doriţi cu adevărat!!! Şi vă spun asta sincer, nu pentru a scădea concurenţa”, îşi dă cu părerea un forumist. “Mă gîndeam cam de un an să urmez Academia de Poliţie, dar mi-am rupt mîna în aprilie şi o să mai fac o operaţie prin noiembrie... Ce am zis eu, că e un «semn» de la Dumnezeu să nu dau la Poliţie, şi aşa cred că o să fac...”, mărturiseşte altcineva. “Aş vrea să aflu dacă pentru Facultatea de Farmacie trebuie multă fizică. Intenţionez să dau la Facultatea de Farmacie, dar cu fizica nu le am deloc”, se interesează un tînăr. “Offff... eu mă rog la Dumnezeu să intru... nu contează cum şi unde... adică mă refer la buget/taxa... Evident că ideal ar fi la buget... dar eu îmi doresc atît de mult să fac asta, încît aş rămîne şi la buget (chiar dacă nu fac parte dintr-o familie prea bogată, ai mei mi-au promis că, dacă asta îmi doresc, vor face sacrificii să mă ţină)”, oftează o viitoare studentă.

Unii se interesează de proporţia dintre fetele şi băieţii care intră la anumite facultăţi (aşa aflăm că la “Automatică şi Informatică aplicată” sînt cel mult 10% fete), iar alţii vor să afle metode intensive de învăţat sau de copiat.

 

Site-uri

La adresa www.listafacultati.ro pot fi găsite informaţii diverse despre instituţiile de învăţămînt superior de stat sau particulare, despre mastere, studii postuniversitare, MBA, cursuri, doctorate şi burse. Un site asemănător este www.admiterefacultate.ro, unde se pot căuta facultăţi pe specializări şi judeţe. Ambele adrese au ştiri despre admitere şi învăţămînt superior, sondaje şi forumuri în care se pot schimba impresii despre

examene, cazări şi evenimente din domeniul educaţiei. Un alt site cu informaţii diverse despre viaţa de student şi perioadele de admiterea în facultate este www.studentie.ro.

 

Resurse

Informaţii despre burse şi proceduri de obţinere, acte pentru dosarul de aplicare pot fi aflate de pe pagina de internet a Centrului Naţional pentru Burse de Studii în Străinătate (www.roburse.ro). Despre burse universitare în Europa se pot afla detalii la adresa www.europeana.ro/burse/Burse.htm, la www.burseguvern.ro, www.postuniversitar.ro şi www.onlinestudent.ro. Şi în paginile de internet ale universităţilor şi asociaţiilor studenţeşti se găsesc informaţii utile cu privire la condiţiile de eligibilitate pentru diverse categorii de burse interne şi posibilităţi de perfecţionare în străinătate.

×
Subiecte în articol: informaţii ediţie specială