x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Uniţi în cuget şi-n alegeri

Uniţi în cuget şi-n alegeri

de Cristinel C. Popa    |    24 Ian 2008   •   00:00
Uniţi în cuget şi-n alegeri

IAŞI - An electoral, deci potop cu politicieni la manifestările dedicate zilei de 24 ianuarie
Pupat Piaţa... Unirii, lângă bulevardul Independenţei din Iaşi. Prezenţi? Majoritatea politicienilor importanţi ai României. A 149-a omagiere a importantului eveniment de la 1859 a început în capitala Moldovei mai devreme ca niciodată.
Cuza Vodă, domnul tuturor românilor


IAŞI - An electoral, deci potop cu politicieni la manifestările dedicate zilei de 24 ianuarie
Pupat Piaţa... Unirii, lângă bulevardul Independenţei din Iaşi. Prezenţi? Majoritatea politicienilor importanţi ai României. A 149-a omagiere a importantului eveniment de la 1859 a început în capitala Moldovei mai devreme ca niciodată.


Este prima oară în ultimii ani când de Ziua Unirii evenimentele sărbătoreşti se întind pe parcursul mai multor zile. Spectacole, defilări, depuneri de coroane, muzici de fanfară şi onoruri militare, toate sfârşite în pas electoral, cu tradiţionala Horă a Unirii jucată de politicieni şi oameni de rând în buricul capitalei Moldovei. Primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, remarca faptul că reprezentanţi de vârf ai tuturor instituţiilor statului sunt prezenţi la aceste manifestări.


Teoretic, manifestările au debutat marţi, dar pregătirile au început cu mult înainte. S-au cheltuit 100.000 de euro, iar autorităţile vor ca totul să fie cât mai bine organizat. Au început cu spălatul străzilor şi vor sfârşi cu parada politicienilor. Şi asta pentru că, de această dată, la fel ca şi în alţi ani electorali, Iaşiul va găzdui, preţ de cel puţin o zi, pe cei mai de seamă oameni politici ai României. Totul se întâmplă în locurile pline de istorie, pe urmele autorilor Unirii, lângă statuia proaspăt curăţată a domnitorului Alexandru Ioan Cuza.


CURÅŢENIE. Ca întotdeauna, primul pregătit pentru eveniment a fost Alexandru Ioan Cuza, a cărui statuie din Piaţa Unirii a fost îndelung curăţată. Angajaţii Primăriei nu au uitat nici de mozaicul de curând inaugurat, lustruit, din zonă, iar celebrele covoraşe verzi care-i împiedicau pe ieşeni să alunece pe pavimentul umed au fost scoase, pentru că erau destul de murdare. Au fost curăţate şi treptele pasajului subteran, şi el aflat în Piaţa Unirii, numai că interiorul de la subsol n-a beneficiat de acelaşi tratament. Şi, ca zelul să fie încununat de succes, au fost spălate şi străzile, chiar dacă afară ploua binişor. Ieşenii nu s-au arătat prea deranjaţi de pregătiri, pentru că s-au obişnuit cu ele din anii precedenţi. Doar ceva mai supăraţi au fost şoferii, pentru că repetiţia de ieri i-a împiedicat să circule pe una dintre cele mai aglomerate şi semaforizate artere ale oraşului: Bulevardul Ştefan cel Mare. A fost oprită din când în când circulaţia, dar puţini au protestat, înjurături în colţul gurii, câte un taximetrist a mârâit pe geam pe ici, pe colo.


SPP-IŞTI LA POST. Odată curăţenia finalizată, a început sărbătoarea, care încă de marţi a atras la Iaşi şi primii agenţi ai Serviciului de Pază şi Protecţie. Inconfundabili, aceştia puteau fi zăriţi în număr mare în zona centrală a oraşului, în care se află, în apropiere una de alta, Piaţa Unirii, Primăria, Prefectura şi Hotelul Europa, unde va poposi şeful statului. Ceilalţi urmau să fie cazaţi la Hotelul Traian sau Astoria, unde se spune că au primit un meniu special, bine controlat de oamenii din umbră. Tot ieri, ca şi marţi, ieşenii au avut parte şi de primele manifestări. Acestea au avut denumiri pentru locaţiile de desfăşurare legate de evenimentul de la 24 ianuarie: cupa "Moş Ion Roată" la bowling, patinaj, tenis de masă şi tir cu puşca, o paradă stradală şi un spectacol folcloric desfăşurat în Piaţa Voievozilor din cartierul Alexandru cel Bun. Nu au lipsit clovnii, statuile gigant, fachiri şi renumite fanfare în rândurile ieşenilor, cum este cea de la Chetriş, dar şi formaţia de muzică populară a Regiei Autonome de Transport Public. Ieşenii, sosiţi cu mic, cu mare, unii chiar şi din alte cartiere, s-au bucurat de muzica oferită gratis. Copiii s-au zbenguit după-amiaza pe gheaţa vopsită în culorile naţionale a unui patinoar amenajat în campusul studenţesc "Tudor Vladimirescu". La spectacolele amenajate în cartiere, oamenii se bucurau, unii zămbeau fericiţi la apariţia pe scenă a artiştilor, alţii strigau entuziasmaţi la fiecare bis al vreunui solist. Pe platoul muzicii, amenajat către orele serii în Piaţa Voievozilor din cartierul Alexandru cel Bun, câţiva ieşeni din asistenţă, mânaţi de un lent suflu bahic, au încins ad-hoc o mică horă.


Acord de înfrăţire cu Chişinău

24 ianuarie îi reuneşte la Iaşi pe mai mulţi politicieni din diferite partide, care îi vor sta alături în Piaţa Unirii preşedintelui Traian Băsescu. Vor fi prezenţi la sărbătoare pentru a ţine discursuri şi a se prinde în Hora Unirii premierul Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, miniştrii Varujan Vosganian, Paul Păcuraru, Cristian Adomniţei, Adrian Iorgulescu. PSD va fi reprezentat de liderii Ion Iliescu şi Mircea Geoană, iar PRM, de Corneliu Vadim Tudor. Nu va lipsi nici participarea oficialităţilor la un Te Deum oficiat la Mănăstirea "Trei Ierarhi" de către patriarhul Daniel. Sărbătoarea va fi încheiată, cel puţin în ceea ce-i priveşte pe demnitari, cu semnarea unui acord de înfrăţire a Chişinăului cu Iaşiul, capitala Republicii Moldova fiind reprezentată în capitala Moldovei de primarul din Chişinău, Dorin Chirtoacă. Pentru restul ieşenilor, 24 ianuarie mai aduce concerte cu renumiţi interpreţi de muzică populară şi uşoară, proiecţii de filme istorice, dar şi redeschiderea Muzeului Unirii. De asemenea, a fost reînviată şi atmosfera de acum 149 de ani. Au fost tipăriţi fluturaşi şi s-a arătat publicului Curierul de Iaşi, scris în limbajul specific al vremii.


Vine Hollender

Primarul Gheorghe Nichita era încăntat ieri la prânz că directorul Operei din Viena, Ioan Holender, a acceptat invitaţia de a fi prezent la manifestări de ziua Uniirii. Astăzi, programul va consta în tot felul de festivităţi, începând cu defilarea a 10 plutoane de militari pe muzica Fanfarei Militare de la Bucureşti şi cuvântările invitaţilor, ale preşedintelui, premierului, oficialităţilor locale, şi terminând cu spectacole şi focuri de artificii. Sunt invitaţi să concerteze Nicolae Furdui Iancu & formaţia Crai Nou, Laura Lavric, Elisabeta Turcu, dar şi Zdob şi Zdub.


Program

Evenimentele de astăzi de la Iaşi debutează în Piaţa Unirii cu un moment festiv şi cu obişnuitele discursuri ale oficialităţilor între orele 11:00 şi 12:00. Defilarea va dura doar 15 minute, de la ora 12:00, şi va cuprinde militari din Bacău, jandarmi şi pompieri. La ora 12:30 se va deschide oficial Muzeul Unirii, iar la 13:30, Al.I. Cuza va fi omagiat printr-un Te Deum la mormântul său de la Trei Ierarhi. După o serie de conferinţe, sărbătoarea se va încheia cu ceremonialul retragerii cu torţe a soldaţilor, o paradă de costume de epocă şi focuri de artificii.
Cititi si
Cuza Vodă, domnul tuturor românilor de Rodica Mandache

×
Subiecte în articol: special piata piata unirii unirii