x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Urgenta zero

Urgenta zero

de Dorian Cobuz    |    22 Oct 2005   •   00:00
Urgenta zero

Este doar o chestiune de cateva zile pana cand intreaga populatie din Delta Dunarii va fi vaccinata impotriva gripei umane, asigura autoritatile. Preventia antivirala in judetul Tulcea a devenit o prioritate nationala, iar populatia nu are motive de ingrijorare, suntem asigurati.

Avertismentul reprezentantului delegatiei Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Guenael Rodrier, potrivit caruia trebuie sa ne asteptam la identificarea altor focare in Delta Dunarii in perioada urmatoare, a fost luat in serios de catre autoritatile romane. Perioada de migratie a pasarilor nu a inceput inca si de aceea riscul planeaza in aceasta zona a tarii. De aceea, prima masura de prevenire a raspandirii virusului intre oameni luata de autoritatile judetene a fost vaccinarea antigripala. "Riscul pentru oameni este doar o coinfectie virala, si de aceea campania de vaccinare este importanta", ne-a specificat dr. Adriana Elena Argetoianu, directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Tulcea.

PRESIUNE. In cabinetul medicului de familie Rita Ion-Eremia, de pe strada Pacii din Tulcea este aglomeratie. O data in plus, pentru ca pacientii cu boli cronice au venit sa-si faca vaccinul antigripal gratuit. Pe o banca, o femeie in varsta 60 de ani stranuta zgomotos si povesteste ca a facut gripa din cauza unui vaccin. "Cand am auzit de aviara asta, am fugit si mi-am cumparat repede vaccin", povesteste pacienta. "Si mai rau am facut, ca acum am gripa... Ma doare aici in piept... Am dat 260.000 pe vaccin si acum mai trebuie sa dau 400.000 pe medicamente. Si s-a dus pensia", se plange femeia, dupa care face un semn cu mana a paguba.

In timp ce tanara si blonda asistenta ii face vaccinul unui barbat de 65 de ani, medicul ne explica ca abia a primit 350 de vaccinuri, dupa ce chiar DSP-ul ii solicitase o situatie cu pacientii peste 65 de ani sau suferinzi de boli cronice, iar dumneaei raportase un necesar de peste 500 de doze. "E panica asta in oameni. Toata ziua ne intreaba de vaccinuri sau spun ca ei vor sa le faca si contra cost", ne spune Rita Ion-Eremia. Pacientii o preseaza, panicati din cauza lipsei de vaccinuri din farmacii, dar medicul nu poate face altceva decat sa-si puna speranta ca Directia ii va furniza si restul de doze necesare. "Eu una nici macar nu am vrut sa cred ca aceste informatii sunt reale... Ca poate ajunge la noi o astfel de epidemie", se minuneaza medicul.

TRIST. Pasarile Deltei, motiv de spaima

FARA PANICA! Seful DSP indeamna insa la calm. Directia a distribuit pana acum 45.000 de doze si a realizat vaccinarea integral in localitatile identificate ca focar - Ceamurlia de Jos, Maliuc, C.A. Rosetti - , dar si in localitatile din aria de suraveghere, de 10 kilometri, in fiecare caz in parte. Imediat ce ministerul va finaliza licitatia nationala pentru vaccinuri, judetul Tulcea va fi principalul beneficiar al acestora, si, dupa cum ne asigura dr. Argetoianu, este doar o chestiune de cateva zile pana cand intreaga Delta va fi vaccinata impotriva gripei umane. Masura va impiedica izbucnirea unei epidemii de gripa de sezon, care sa se suprapuna cu cea a pasarilor. De asemenea, cetatenii in ale caror curti au fost gasite pasari moarte au primit si Tamiflu, ca si medicii si tehnicienii care au participat la strangerea zburatoarelor. Pe stoc mai exista 6.000 de tablete, disponibile in caz de identificare a unui alt focar. "Populatia sa isi pastreze calmul. Respectarea normelor de igiena, impiedicarea contactului dintre pasarile salbatice si cele domestice si nici un fel de contact cu pasarile moarte sunt masuri suficiente si la indemana oricui pentru a evita contactarea virusului", precizeaza dr. Adriana Elena Argetoianu.

VITAL
"Riscul pentru oameni este doar o coinfectie virala si de aceea campania de vaccinare este importanta" - dr. Adriana Elena Argetoianu directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Tulcea

INTERES
"Toata ziua ne intreaba de vaccinuri sau spun ca ei vor sa le fac si contra cost" - Rita Ion-Eremia asistenta medicala

×
Subiecte în articol: eveniment