x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ursul brun, protejat de UE, vânat în România

Ursul brun, protejat de UE, vânat în România

de Elena Stan    |    20 Apr 2012   •   09:44
Ursul brun, protejat de UE, vânat în România

In acte Romania are cei mai multi ursi bruni din Europa, padurile noastre gazduind circa 6.500 de exemplare dintr-un total de 14.000 la nivelul intregii regiuni. Ursul este o specie protejata in Uniunea Europeana, fiind inclus pe "lista rosie" a speciilor de animale pe care de disparitie. Cum in Romania orice este posibil, in fiecare an autoritatile elibereaza autorizatie pentru vanatoarea a circa 350 de exemplare de urs brun. Un adevarat macel in urma caruia administratorii fondurilor cinegetice scot bani buni. Situatia este cu atat mai dramatica cu cat cei 6.500 de ursi pe care ii declaram ar fi in realitate mult mai putini.

Numaratoare in functie de interese
"Suntem singura tara din Europa care inainteaza cifre exacte. Ideea este ca atunci cand faci niste afirmatii de genul acesta ar trebui sa ai in spate niste studii stiintifice, care sa le sustina, ceea ce la noi nu exista. In functie de interesele din zona respectiva, iti ies la numaratoare mai multi sau mai putini ursi. Toata lumea contesta metodologia de numarat ursi de la noi din tara. Exista posibilitatea ca acelasi urs sa fie numarat de mai multe ori deoarece ursul nu sta pe loc, el se deplaseaza. Romania are cea mai mare densitate de ursi din Europa, iar pentru a gasi metodologia perfecta pentru a-i numara ar trebui facute eforturi financiare foarte mari, ceea ce nu este posibil acum", ne-a declarat Silviu Chiriac, consilier APM Vrancea.

"Multi dintre administratorii fondurilor cinegetice au interesul sa declare mai multi ursi astfel incat numarul exemplarelor ce pot fi recoltate sa fie mai mare. In fiecare an, sunt recoltate in jur de 350 de exemplare, indiferent daca fac rau sau nu. Este interesul lor deoarece incaseaza bani frumosi din taxele de vanatoare", ne-a declarat Cristi Pap, coordonator program Coridoare ecologice si carnivore mari din cadrul WWF.


Avem multi ursi pe foaie
Chiar daca nu s-a facut o inventariere oficiala a exemplarelor de urs care traiesc in padurile patriei, cercetatorii estimeaza ca in tara noastra traiesc in jur de 6.500 de ursi bruni, ceea ce, pentru unii, este cu mult peste cifra optima. "In prezent, in Romania estimam ca exista intre 5.500 si 6.500 de exemplare de urs brun. Cifra optima pentru Romania este in jur de 4.000 de exemplare", ne-a declarat Ovidiu Ionescu, cercetator al Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice (ICAS). O dovada clara ca cifrele sunt umflate o constituie si centralizarea datelor de pe site-ul Ministerului Mediului si Padurilor, realizata de cei de la WWF. "Potrivit centralizarii datelor de pe site-ul Ministerului Mediului la noi in tara traiesc peste 8.400 de ursi. Daca aceasta cifra ar fi reala ar trebui sa nu mai avem ierbivore in paduri. Nu cred ca avem nici 6.500 de ursi. Avem prea multi ursi pe foaie, toate cifrele sunt umflate", ne-a declarat Cristi Pap, coordonator program Coridoare ecologice si carnivore mari din cadrul WWF.

Distractie la limita legii
In Uniunea Europeana vanatoare speciilor protejate, incadrate pe "lista rosie" este strict interzisa. Impuscarea unui animal protejat se face numai prin derogare acordata numai in cazuri extreme, atunci cand animalul respectiv produce pagube. Derogarile se acorda cu conditia sa nu existe o alternativa acceptabila, iar masurile derogatorii sa nu fie in detrimentul mentinerii populatiilor speciilor respective intr-o stare de conservare favorabila in arealul lor natural.

In Romania lucrurile stau pe dos. Pentru ca raportarile arata ca avem prea multe animale, autoritatile au decis sa le impuste preventiv pentru a preveni producerea unor daune importante.
"Nu este necesar acordul UE pentru acordarea acestor derogari, ci obligatia de a transmite o data la doi ani un raport asupra derogarilor acordate", potrivit Ministerului Mediului si Padurilor. Astfel, se acorda derogari atunci cand recoltarea este in interesul protejarii faunei si florei salbatice si al conservarii habitatelor naturale, pentru prevenirea producerii unor daune importante, in special asupra culturilor agricole, animalelor domestice, padurilor, pescariilor si apelor, in interesul sanatatii si securitatii publice, in scopuri de cercetare stiintifica si educatie, de repopulare si de reintroducere a acestor specii etc.

Doar 20% din dosarele de paguba sunt verificate
"In fiecare an, se dau derogari pentru recoltarea a 350 de exemplare. Aceasta cota de recoltare se stabileste in baza dosarelor de paguba. Dosarele sunt intocmite de gestionarii fondurilor de vanatoare, impreuna cu reprezentantii ISRTV, ai agentiei regionale pentru protectia mediului, precum si de un medic veterinar. Verificam maximum 20% din dosarele pe care le primim. Adevarul informatiilor incluse este responsabilitatea celor care le trimit", ne-a explicat Ovidiu Ionescu, cercetator al Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice (ICAS). Acesta ne-a mai spus ca pagubele se inregistreaza la primarie prin depunerea unei reclamatii.

"Oamenii depun reclamatii atunci cand gasesc animalele din curte ucise, cand li se distrug stupii de albine, cand intra ursul si rupe crengile pomilor din livada, cand sunt raniti oameni etc. Daca paguba este sistematica, iar densitatea ursilor in zona este mare, peste optim, atunci se poate recolta ursul. Cifra optima pentru Romania este in jur de 4.000. Daca optimul este mai mic, iar daca ursul nu este unul cu comportament deviat, atunci nu se recolteaza. In ultimii 10 ani, anual au fost recoltati in jur de 350 de exemplare de urs brun", ne-a spus Ovidiu Ionescu.
Articolul 16 al Directivei Habitate prevede situatiile in care speciile de animale protejate de lege pot fi recoltate.

Afacere banoasa
De cele mai multe ori ursii sunt impuscati de vanatorii straini, care sunt dispusi sa scoata din buzunar zeci de mii de euro pentru aceasta distractie. "In perioada 15 septembrie 2011 ­ 14 mai 2012 a fost aprobat un numar maxim de interventie de 365 de exemplare, din care 335 au fost deja repartizate gestionarilor fondurile cinegetice, iar 30 de exemplare au ramas la dispozitia autoritatii centrale pentru protectia mediului", potrivit Ministerului Mediului si Padurilor. Tot pentru aceeasi perioada a fost aprobat un numar maxim de interventie de 498 de exemplare de lup si 119 exemplare de ras. Cea mai mare parte a exemplarelor pentru care a fost emisa apobarea va ajunge la RNP Romsilva.

"RNP Romsilva nu are autoritate in domeniul vanatorii, este doar un gestionar de fonduri cinegetice, cu o pondere de 13% din totalul fondului cinegetic national. Pentru sezonul 2011-2012, RNP are aprobate urmatoarele cantitati maxime: urs ­ 102 exemplare, lup ­ 96, ras ­ 26 si pisica salbatica ­ 59 de bucati", ne-a declarat Valerian Solovastru, directorul general al RNP Romsilva.

UE stie dar nu are ce face
Si Uniunea Europeana are suspiciuni cu privire la managementul ursilor din Romania. "Am dubii legate de metodele stiintifice pe care Romania le aplica in managementul ursilor. Nu putem interzice vanatoarea pentru ca nu avem dovezi legate de efectele negative ale cotei asupra acestora", spune Ctibor Kocman, reprezentantul Comisiei Europene, care se ocupa de aceste probleme, citat de HotNews. Problema este ca nimeni nu poate avea siguranta ca este omorat ursul care face obiectul dosarului de paguba.

"Recoltarile sunt legale, insa nu sunt facute in spiritul sustinut de Uniunea Europeana. Aceste recoltari vizeaza exemplarele care produc pagube, insa la noi in tara nu are nimeni certitudinea ca se recolteaza exact exemplarul care a produs paguba. Aici este problema. Fiecare tara stabileste o anumita metodologie, insa noi am gasit una care scoate niste cifre. Problema este ca nimeni nu crede in datele facute publice de autoritati cu privire la exemplarele de urs de la noi din tara", ne-a spus Silviu Chiriac.

×
Subiecte în articol: special