Un barbat a fost ucis de un urs ieri dimineata, in localitatea damboviteana Moroieni. Victima este un barbat in varsta de 64 de ani; incidentul a avut loc intr-o zona izolata, cu acces dificil, aflata in apropierea padurii.
Sambata, dupa ce au fost atacati de un urs, un batran de 71 de ani a murit, iar o femeie in varsta de 55 de ani a fost ranita, in alte doua localitati dambovitene, satul Dealu Frumos, comuna Pietrosita, si satul Dealu Mare, comuna Buciumeni. Femeia, care este ruda a ministrului Rovana Plumb, a suferit multiple plagi pe fata, la gat, la picioare si la coapse. Initial, ea a fost internata la Spitalul Judetean de Urgenta din Targoviste, apoi a fost transferata la Spitalul de Arsi din Bucuresti, unde a fost supunsa unor interventii chirurgicale.
Animalul a mai atacat si un barbat din Buciumeni care vindea fructe pe marginea drumului, langa masina. Acesta a suferit leziuni pe spate si la fata.
Sambata noapte, vanatorii au impuscat un urs la marginea localitatii Pietrosita. Seful Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Dambovita, Sandu Tolea, sustine ca este vorba despre animalul care atacase cele trei persoane, arata Mediafax. Primele date ale autopsiei au aratat ca ursul era turbat si de aceea a fost stabilita carantina A fost instituita o zona de supraveghere pe o portiune de 10 kilometri si o zona de protectie pe o portiune de 30 de kilometri.
"Noi ne apropiem de ursi!'
Cum de-au fost posibile aceste evenimente tragice?
Presedintele WWF, Magor Csibi, crede ca trebuie facut un recensamant al populatiei de ursi si identificate habitatele si rutele de migratie ale acestor animale, pentru ca turistii si localnicii sa fie avertizati si sa nu mai existe situatii ca cea din Dambovita.
Magor Csibi a spus pentru Mediafax ca de cateva saptamani exista astfel de cazuri, pe care nu ar trebui sa le vedem intr-o tara in care gestiunea padurilor si fondurilor de vanatoare este una normala.
"Nu ursii se apropie prea mult de oameni, noi ne apropiem prea mult de urs cu toate dezvoltarile urbane. Este vorba si de o proasta gestionare a deseurilor, care incurajeaza ursii sa iasa din padure", a declarat Magor Csibi.
Ministerul Mediului
Ministrul Mediului a anuntat demararea unor controale la fondul de vanatoare din zona Pietrosita unde au avut loc incidentele din ultimele zile, fond administrat de catre "Asociatia de vanatoare si pescuit Dunarea 2007' din Bucuresti. "Vom verifica derogarile si realizarile, modul in care a fost asigurata hrana, daca s-au facut controale pentru impiedicarea braconajului, daca s-a facut evaluarea efectivelor de ursi in anul 2012, despre existenta sau inexistenta controalelor Inspectoratelor Teritoriale Silvice si de Vanatoare, pentru ca este inadmisibil ca intr-o perioada de sambata si pana acum, deci de doar trei zile, fondul de vanatoare, care trebuia sa aiba tot efectivul mobilizat pe acesta zona, sa nu fi observat ca in garduri exista aceste lanturi'', a declarat ministrul Rovana Plumb.
"Vreau sa vad exact care este numarul de ursi existent in acest fond de vanatoare si daca acest fond este capabil sa asigure toate masurile dispuse de lege'', a mai spus Rovana Plumb. In caz contrar, se va ridica avizul acestui fond de vanatoare, responsabil de incidentele din Dambovita, in opinia ministrului. "Eu am suspiciunea ca fondul de vanatoare privat este primul care, ca si in cazul precedent, nu si-a facut datoria', a spus ministrul Mediului.
Asociatia Dunarea 2007 are licenta din iunie 2009, si, potrivit informatiilor de pe un forum specializat, este cu circuit inchis si are reguli stricte pentru membrii ei'. Printre membrii asociatiei apar nume precum: Sorin Blejnar, Codrut Marta, Sorin Florea, ex comisar adjunct al Garzii Financiare. Presedintele Asociatiei este Paul Niculescu din Constanta. Cand am apelat numarul de mobil ce figureaza intr-o evidenta oficiala de profil, am primit mesajul "call rejected'.
Victima – un braconier
Presedintele Consiliului Judetean Dambovita, Adrian Tutuianu, a spus ca a fost depasit "numarul optim de ursi de pe fondurile de vanatoare" din judet si ca au fost facut demersuri pentru a fi impuscate animalele, insa trebuie acordul Ministerului Mediului.
Politistii au gasit, in zona unde barbatul atacat ieri de urs a murit, mai multe obiecte care ar putea fi folosite la braconaj, se arata intr-un comunicat al Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Dambovita.
"In zona respectiva au fost identificate urme ale mai multor laturi, unul dintre acestea fiind gasit rupt, precum si alte obiecte care ar fi putut fi folosite la savarsirea infractiunii de braconaj'', se arata in comunicatul IJP Dambovita. Ursul care l-a atacat si omorat pe barbatul din Moroieni este ranit, iar fortele de ordine incearca sa localizeze animalul.
Seful Politiei Romane a dispus ca echipe canine de la Centrul Chinologic "Dr. Aurel Greblea' Sibiu sa se deplaseze in judetul Dambovita, in comuna Moroieni. Patru echipe canine specializate in detectarea prin miros si interventie au acordat sprijin in vederea localizarii animalului salbatic. Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Dambovita, Raluca Florescu, a precizat ca se actioneaza pentru localizarea animalului, dar nu s-a luat decizia de impuscare a acestuia.
Prefectul de Dambovita, Dragos Rusu, anunta, duminica seara, ca a fost constituit Centrul local de combatere a bolilor, care va coordona vaccinarea pe o raza de trei kilometri a cainilor si pisicilor din Pietrosita si Buciumeni, localitati pe unde a trecut ursul turbat care a atacat trei oameni.
Despre ultimul atac al ursilor, primarul comunei Moroeni, Mihai Laurentiu Moraru, are o varianta diferita de cea a politiei: "Persoana care a fost omorata de urs se afla in gradina lui, la hotarul cu alta gradina. Este complicata situatia, pentru ca satul Muscel din comuna Moroieni este la circa 800 de metri de locul in care se afla ursii. Le-am trimis oamenilor instiintari ca trebuie sa aiba mare grija, sa nu mearga neinsotiti, sa nu se mai duca in padure la cules de fructe, sa nu isi lase tomberoanele cu gunoi, deseurile pe langa casa, pentru a nu fi atacati. Sunt cu adevarat inspaimantati. Eu insami am avut un astfel de incident acu ceva timp. Casa mea nu are gard si un urs a atacat tomberonul cu gunoi. Din fericire, nimeni nu a patit nimic, ursul a plecat fara sa facem noi ceva. Din cauza secetei si a lipsei de hrana ei ies din zona in care au stat de atata timp. Practic, ei sunt in cautare de hrana'.
In replica, Silviu Chiriac, consilier Agentia Nationala pentru Protectia Mediului Vrancea, spune ca e "in acea localitate este vorba de un urs grav ranit de oamenii care braconeaza, care poate pun capcane pentru porci mistreti, de exemplu. Ursul pica in capcana, se raneste, reuseste sa scape si normal ca daca vreun om apare in calea lui, el ataca. De aici si devierea de comportament. Ursii au grave probleme cu dantura, durerile sunt ingrozitoare. De asemenea au fost cazuri in care ursii, pentru a scapa de stransoarea capcanei isi rod laba piciorului. Imaginati-va cata durere si furie se acumuleaza in acel animal. Sa te fereasca Dumnezeu sa te intalnesti cu o astfel de fiara. Linia care delimiteaza un fond de vanatoare este teoretica, abstracta. Ganditi-va ca poate oamenii au inceput sa se apropie din ce in ce mai mult de locul in care ei traiesc, sa se intalneasca mai des cu ei si atunci sa spuna cu nonsalanta ca s-au inmultit si ca trebuie omorati. Pe timpul lui Ceausescu erau 8.600 de ursi si nu se mai intampla nimic, pentru ca era interzis sa fie omorati, nimeni nu le perturba habitatul. Acum, sunt pana in 5.500 si ne plangem ca sunt prea multi. Cele mai intalnite cazuri sunt legate de vanatorii care au tras in ursi, i-au ranit doar si atunci ursul ataca daca intalneste un om, sunt culegatorii de fructe care patrund tot mai adand in padure si se mai intampla sa fie ciobani care starnesc ursii, ii lovesc si normal ca sunt atacati. Eu ma intreb cum de stiu autoritatile care este ursul care a atacat si a omorat acei oameni. Ursii nu sunt asemenea unor caini pe care poti sa-i mai deosebesti. Cand te uiti la un urs nici macar nu stii daca este mascul sau femela. Adevarul este undeva la mijloc, dar eu cred ca noi am ajuns sa ne ducem tot mai mult catre ei. De foarte mult timp stim ca ursii mai umbla prin gunoaiele oamenilor, dar asta nu inseamna ca ei sunt niste criminali si ca au omorat oamenii. Ati auzit voi in trecut de astfel de cazuri in care oamenii au murit din cauza ursului?'