x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special USR vrea live pe Facebook ședințele de consiliu local

USR vrea live pe Facebook ședințele de consiliu local

de Ion Alexandru    |    07 Noi 2024   •   07:40
USR vrea live pe Facebook ședințele de consiliu local

Doi parlamentari USR vor să modifice Codul Administrativ, astfel încât orice persoană să poată participa la lucrările ședințelor consiliilor locale. Mai mult, odată ce participă, ar trebui să primească dreptul, neîngrădit în niciun fel, să filmeze aceste ședințe și să distribuie conținutul înregistrărilor pe internet și pe rețelele de socializare. În același timp, tot prin lege, consiliile locale însele ar urma să fie obligate să transmită în direct pe pagina de internet proprie sau pe conturile de socializare asociate aceste ședințe. Mai mult, înregistrările acestor ședințe ar trebui să fie arhivate, pentru ca și cetățenii care nu au participat la lucrări să „cerceteze” ulterior acest conținut.

În discuție este vorba despre proiectul de lege PLX 622/2024, reprezentând o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Codului Administrativ, proiect de lege inițiat de deputații USR Alin Gabriel Apostol și Diana Stoica.

Cei doi explică, în expunerea de motive, că proiectul legislativ are scopul „de a întări transparența în administrația publică”. Mai exact, ei afirmă că propunerea vizează completarea Codului Administrativ în ceea ce privește organizarea și desfășurarea ședințelor consiliului local. „Pentru a încuraja participarea cetățenilor la ședințele consiliului local, propunem ca acestea să fie înregistrate și transmise prin intermediul internetului, în timp real, astfel încât orice persoană interesată să poată urmări discuțiile despre proiectele aflate pe ordinea de zi. Acestea pot fi transmise atât prin intermediul paginii web a primăriei, cât și prin intermediul rețelelor de socializare sau prin intermediul ambelor variante”, precizează inițiatorii.

Deputații USR mai propun, în plus, „ca cetățenii care participă la aceste ședințe să aibă dreptul să filmeze și să distribuie înregistrările în mediul online, fără restricții”.

Pretextul: „Încurajarea implicării civice”

În documentul citat se arată că „transmiterea online a ședințelor consiliului local ar aduce mai multă transparență, permițând cetățenilor să urmărească activitatea administrației și să fie la curent cu deciziile luate. Accesul la aceste ședințe ar fi mai simplu, mai ales pentru cei care nu pot participa fizic, oferind astfel posibilitatea de a fi conectați cu ceea ce se întâmplă în comunitatea lor, indiferent de locul în care se află”.

Mai departe, inițiatorii susțin că „implicarea civică ar fi încurajată, deoarece cetățenii ar avea oportunitatea să înțeleagă mai bine procesul decizional și să se exprime mai informat în dezbaterile publice. Înregistrările ședințelor ar putea fi folosite ca sursă arhivabilă pentru oricine dorește să revadă sau să cerceteze deciziile trecute”.

Mai mult, aceștia mai arată că „permisiunea cetățenilor de a filma și de a distribui ședințele consiliului local fără restricții ar crește transparența și responsabilizarea autorităților, încurajând implicarea civică. Excepțiile legate de securitatea națională sau apărarea publică ar proteja informațiile sensibile, menținând echilibrul între accesul public și siguranță”.

Autorii proiectului de lege mai precizează, de asemenea, că aceste măsuri „sunt necesare pentru a transparentiza activitatea consiliilor locale, dar și pentru a aduce administrația publică locală mai aproape de beneficiarul principal: cetățeanul”.

Trei modificări propuse

Textul proiectului legislativ supus dezbateri Parlamentului de către cei doi deputați de la USR conține trei modificări și completări ce se doresc a fi aduse Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul Administrativ.

Prima constă în introducerea în textul legal aflat în vigoare a unei prevederi conform căreia „în vederea încurajării participării cetățenilor la ședințele consiliului local, anunțul referitor la convocarea consiliului local se publică pe pagina web a autorității publice locale, pe rețelele de socializare pe care activează autoritatea publică locală, precum și la avizier, în loc vizibil”.

A doua modificare se referă la introducerea reglementării potrivit căreia „ședințele consiliului local sunt publice și se transmit online, fie pe pagina web a autorității publice locale, fie prin intermediul rețelelor de socializare pe care activează autoritatea publică locală, fie pe ambele”.

Nu în cele din urmă, cea de-a treia modificare și completare face obiectul unui nou articol inserat în legea de bază, conform căruia „cetățenii prezenți la ședințele consiliului local pot folosi și distribui, fără restricții din partea autorităților administrației publice locale, ședințele la care participă. Se pot introduce restricții cu privire la filmarea ședinței, dacă subiectele discutate fac obiectul unor teme de securitate națională sau de apărare publică”.

Consiliul Legislativ: În prezent, ședințele pot fi urmărite pe internet, cu respectarea unor regulamente

Proiectul legislativ al celor doi parlamentari USR a primit un aviz favorabil, fără observații, din partea Consiliului Economic și Social (CES).

În schimb, Consiliul Legislativ a emis un aviz favorabil, dar cu observații. Mai exact, instituția condusă de Florin Iordache atrage atenția asupra faptului că, privitor la reglementarea normei referitoare la posibilitatea ca cetățenii prezenți la ședințele consiliului local să filmeze și să distribuie fără restricții ședințele la care participă, cu excepția subiectelor care fac obiectul unor teme de securitate națională sau de apărare publică, „soluția legislativă nu este corelată cu cea preconizată care dispune obligativitatea ca ședințele consiliului local să fie transmise online”.

Consiliul Legislativ mai subliniază că, potrivit articolului 138, alineat 2, litera „c” din Codul Administrativ, „în prezent, este reglementată posibilitatea ca cetățenii cu domiciliul sau cu reședința în unitatea sau subunitatea administrativ teritorială respectivă să asiste la ședințele consiliului local sau să le urmărească pe internet, însă numai în condițiile regulamentului de organizare și funcționare a consiliului local”.

Inițiativa legislativă în discuție a fost depusă la Camera Deputaților la data de 4 noiembrie 2024 și se află în consultare publică până în data de 9 decembrie 2024. Senatul este Camera decizională.

Până atunci, Parlamentul așteaptă de la Guvern punctul de vedere și fișa financiară.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: usr lege sedinte consiliu local facebook