x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Un vaccin experimental pentru contagiosul RSV, foarte eficient în prevenirea îmbolnăvirii

Un vaccin experimental pentru contagiosul RSV, foarte eficient în prevenirea îmbolnăvirii

de Monica Cosac    |    19 Ian 2023   •   08:45
Un vaccin experimental pentru contagiosul RSV, foarte eficient în prevenirea îmbolnăvirii

Pentru virusul respirator sinciţial (RSV)  - unul dintre cele trei virusuri care, în această iarnă, au adus sistemele sanitare din Europa în pragul colapsului - în prezent, nu există pe piață niciun vaccin. Acest lucru s-ar putea schimba, însă, în curând. Un vaccin experimental dezvoltat de Moderna a redus semnificativ riscul unei boli respiratorii virale în rândul vârstnicilor într-un amplu studiu clinic. 

 

Compania americană a anunțat că, pe baza acestor rezultate, va solicita în lunile următoare autorităților de reglementare din SUA să aprobe vaccinul anti-RSV, astfel că acesta ar putea deveni disponibil până la începutul anului viitor.

Statele Unite și mai multe țări din Europa, printre care și România, se confruntă în prezent cu triplă epidemie de boli respiratorii provocată de trei virusuri: virusul gripal, SARS-CoV-2 şi virus respirator sinciţial (respiratory syncytial virus - RSV). Spitalele fac față cu greu numărului mare de îmbolnăviri, iar printre pacienți sunt foarte mulți copii și bebeluși. 

Dacă pentru virusul gripal și SARS-CoV-2 există vaccinuri, iar medicii spun că vaccinarea este cea mai bună apărare împotriva gripei și a bolii Covid-19, pentru virusul respirator sinciţial, care este foarte contagios și poate fi mortal pentru sugari și bătrâni, nu este disponibil niciun vaccin.

Cu toate acestea, numeroase vaccinuri și tratamente sunt în curs de dezvoltare, în prezent, în special de către cei doi mari producători de vaccinuri anti-Covid, Moderna și Pfizer, dar și de către compania farmaceutică GlaxoSmithKline (GSK).

84% eficiență în prevenirea simptomelor

Compania americană de biotehnologie Moderna a anunțat, marți, că un studiu în fază avansată (studiu de fază III - etapa finală a testării umane) a constatat că vaccinul său experimental cu ARN mesager pentru virusul sincițial respirator s-a dovedit a fi eficient în proporție de aproape 84% în prevenirea a cel puțin două simptome, cum ar fi tusea și febra, la adulții cu vârsta de 60 de ani și peste.

În  studiul pentru testarea vaccinului, care folosește noua tehnologie ARNm, au fost implicați aproximativ 37.000 de adulți cu vârste de peste 60 de ani din 22 de țări, inclusiv din Statele Unite. Compania a publicat concluziile unei analize intermediare și, potrivit acestora, în grupul placebo, au existat 55 de cazuri de boală respiratorie inferioară legată de RSV, cu cel puțin două simptome, comparativ cu nouă cazuri în grupul care a primit vaccinul, se arată într-un comunicat dat publicității marți.

Mai mult, reprezentanții companiei americane au precizat că vaccinul nu a avut efecte secundare grave, cele mai frecvente fiind durere la locul injectării, oboseală și dureri de cap. 

„RSV afectează în mod semnificativ sănătatea vârstnicilor și a adulților cu risc ridicat, în special a celor cu comorbidități”, a spus Abdullah Baqui, cercetător principal în cadrul studiului, astfel că reprezentanții companiei farmaceutice apreciază că rezultatele obținute „reprezintă un pas important înainte în prevenirea bolilor respiratorii inferioare cauzate de RSV la adulții cu vârsta de 60 de ani și peste”.

Moderna a anunțat că, în următoarele luni, intenționează să solicite aprobarea pentru acest vaccin în SUA, Europa și alte regiuni. Acest lucru l-ar putea face disponibil pentru sezonul RSV în iarna din emisfera nordică a acestui an, a declarat medicul șef al companiei, Paul Burton, pentru AFP.  

Compania testează și vaccinul anti-RSV pentru copii, însă acele studii se află încă la prima fază.

 

Mai multe opțiuni pentru următorul sezon de viroze

Rezultatele acestui studiu reprezintă, de fapt, cel mai recent semn promițător în eforturile producătorilor de medicamente de a lupta împotriva virusului RSV.

În decembrie 2022, producătorul american de medicamente Pfizer a anunțat că propriul său vaccin împotriva virusului sincițial respirator (RSV), pentru cei cu vârste de peste 60 de ani, va fi revizuit cu prioritate de către Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite. Agenția de reglementare americană urmează să ia o decizie până în luna mai a acestui an.

Iar în luna noiembrie 2022, Pfizer a declarat că un alt vaccin împotriva RSV, care este administrat mamelor însărcinate, a fost eficient în protejarea nou-născuților.

Tot în noiembrie, Uniunea Europeană a aprobat un tratament preventiv cu anticorpi monoclonali, care funcționează în mod similar cu un vaccin, și este produs de AstraZeneca și Sanofi. Tratamentul nirsevimab (Beyfortus) cu acțiune prelungită a primit autorizație de introducere pe piața din UE după ce care s-a demonstrat că previne îmbolnăvirea severă cu virusul respirator sincițial la sugari.

RSV produce simptome asemănătoare unei răceli, dar poate fi fatal pentru copiii mici și adulții mai în vârstă. 

 

Mortalitate ridicată la sugari și bătrâni

Un virus respirator sezonier foarte contagios și o cauză principală a infecțiilor tractului respirator inferior și a pneumoniei, RSV poate provoaca forme severe de boală la sugari și bătrâni, cu morbiditate și mortalitate ridicată.

În 2019, spre exemplu, în țările cu venituri mari, RSV a provocat 5,2 milioane de cazuri de boală severă în rândul adulților peste 60 de ani, conform cifrelor publicate de Moderna. În fiecare an, în SUA, aproximativ 60.000-120.000 de adulți în vârstă sunt spitalizați și 6.000- 10.000 dintre ei mor din cauza infecției cu RSV.

Complicațiile la adulți includ: detresă respiratorie, pneumonie, bronșită, spitalizare și deces. Pe lângă infecția acută, RSV poate exacerba și alte afecțiuni existente, cum ar fi astmul și BPOC și poate duce la infarct miocardic acut, accident vascular cerebral și declinul pe termen lung al funcțiilor respiratorii.

Și copiii sub 1 an au risc foarte mare de evoluție severă, categoria cu morbiditate crescută fiind cea a copiilor care au mai puțin de 2 luni de viață.

×