De asemenea, gripa aviară a fost identificată și la păsările dintr-un adăpost de salvare a animalelor din capitala Budapesta. Anterior, autoritatea anunțase că mai fuseseră detectate cazuri de gripă aviară în județele Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun și Hajdú-Bihar, precum și în județul Békés. În România, ultimul caz de gripă aviară a fost depistat pe 3 ianuarie când au fost găsite 15 lebede moarte pe un iaz aflat pe un fond de vânătoare în județul Suceava. În ciuda măsurilor de siguranță impuse, răspândire virusului continuă cu repeziciune și în 2023 și sunt state care au anunțat că pregătesc sacrificarea a milioane de păsări. Autoritățile europene vorbesc despre cel mai devastator focar din istorie, iar la nivelul Uniunii Europene, o măsură luată serios în calcul pentru a combate pandemia este vaccinarea păsărilor de curte chiar din 2023. Între timp, prețul ouălor, un produs considerat accesibil și nelipsit din coșul zilnic peste tot în lume, bate record după record.
Valul epidemic de gripă aviară înalt patogenă, de subtip H5N1, care a debutat la finele anului 2021, a continuat să afecteze Europa și pe parcursul anului trecut. Printre țările europene care au raportat confirmarea unor focare de gripă aviară au fost: Albania (6), Belgia (9), Bulgaria (20), Cipru, Cehia (17), Germania (93), Danemarca (6), Spania (37), Franța (1.577), Croația (3), Ungaria (279), Irlanda (2), Islanda, Italia (48), Moldova (5), Olanda (79), Norvegia (2), Polonia (56), Portugalia (9), România (3), Serbia (3), Slovacia, Irlanda de nord (UK) și Kosovo (3). Anul 2023 a debutat cu noi focare de gripă aviară confirmate, ceea ce pune în alertă sporită autoritățile sanitar veterinare din Europa.
Cehia și Scoția, lovite de virus
În primele zile ale noului an, autoritățile veterinare din Cehia au dispus eliminarea a circa 220.000 de găini într-o fermă de păsări din vestul țării, situată la 150 km de Praga, după ce gripa aviară a fost descoperită acolo, acesta fiind cel mai mare focar confirmat până acum în această țară. De asemenea, și autoritățile suedeze au anunțat în debutul anului că vor sacrifica aproximativ 165.000 de pui la o fermă din partea de sud a țării. Săptămâna trecută, în Scoția a fost confirmat al șaptelea focar în zonele Banff și Buchan, virusul provocând moartea a 1.000 de găini în 24 de ore, după ce celelalte șase focare anterioare confirmate în cele două regiuni au dus la moartea a 230.000 de păsări înainte de Crăciun. De la începutul lunii octombrie 2022, Scoția a confirmat 15 focare de gripă aviară la fermele de păsări.
Vaccinarea ajunge și la păsări
Pentru unele păsări de crescătorie din Europa este probabilă o imunizare prin vaccinare, unele dintre ele putând primi vaccinuri încă din vara anului 2023. „S-a lucrat intens asupra testelor de vaccinuri, iar Comisia Europeană a dezvoltat un cadru privind modul în care aceste vaccinuri pot fi livrate, cu ambiția ca acest lucru să se întâmple până în vară”, spune Ian Brown, președintele Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor și al Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Rețelei Științifice a ONU pentru Gripa Animală. Vaccinarea regulată a păsărilor de curte ar putea deveni inevitabilă, a adăugat el. Întrucât s-a spus că viața umană intră într-o epocă a pandemiilor în urma COVID-19, același lucru este valabil și pentru păsări. „Ne confruntăm cu o amenințare continuă că aceste focare ar putea apărea la fiecare patru sau cinci ani”, spune Brown, citat de france24.com. „Deci, trebuie să ne uităm la intervenții și la modul în care controlăm boala pentru a înclina balanța în favoarea eliminării acestei probleme. Vaccinarea în mod clar va avea un rol important de jucat”, a mai spus el.
58 de milioane de păsări, ucise în SUA
De când H5N1 a fost detectat pentru prima dată la păsările de curte din SUA, în februarie 2022, virusul eurasiatic a dus la pierderea unui număr-record de pui și curcani, aproape 58 de milioane în 47 de state. Serviciul de Inspecție pentru Sănătatea Animalelor și Plantelor (APHIS) al Departamentului Agriculturii din SUA (USDA) a raportat însă zilele trecute depistarea a 12 cazuri de H5N1 la mamifere, inclusiv sconcs, urși, un raton și o vulpe roșie. Cele mai multe dintre animalele care au fost depistate pozitiv au fost din statele coastei de vest, inclusiv Oregon, Washington și Alaska. Acest ultim stat a raportat virusul la un urs de pe insula Kodiak. Tot la un urs, de această dată grizzly, a fost raportat virusul gripei aviare și în Nebraska. De asemenea, APHIS a raportat câteva focare la păsările de curte în primele zile ale anului 2023, în Kansas, Missouri și Oregon. Focarele din Missouri și Oregon implică păsări din gospodăriile populației, în timp ce focarul din Kansas a afectat o fermă comercială cu 8.900 de păsări.
Tulpina H5N1, care circulă în prezent, a apărut printre păsările sălbatice a căror migrație a accelerat răspândirea sa globală. Rata de multiplicare este mare, o pasăre fiind capabilă să infecteze până la 100 de alte păsări, prin salivă și alte fluide corporale.
Japonia va sacrifica 10 milioane de păsări
Un focar letal de gripă aviară care bântuie globul din 2021 a atins apogeul în Japonia la începutul acestui an, după cum a declarat un oficial al Ministerului Agriculturii, țara intenționând să sacrifice peste 10 milioane de păsări cu risc de expunere la virus, potrivit site-ului france24.com. Deoarece focarele din Japonia au atins un nivel-record, sacrificarea este cea mai mare planificată vreodată pentru combaterea sezonului anual de gripă care se desfășoară din octombrie până în mai. Săptămâna trecută a fost confirmat un nou caz de boală la o fermă din prefectura Hiroshima, care adăpostește aproximativ 835.000 de găini. Acest lucru a dus numărul total de focare din întreaga țară la 58, depășind recordul de 52 înregistrate în sezonul 2020.
Schimbările climatice, posibil să grăbească răspândirea virusului
Agenția pentru Sănătate și Siguranță Alimentară din Austria (AGES) arată într-o postare pe site-ul său că schimbările climatice modifică rutele de migrație ale păsărilor sălbatice, iar acest fenomen ar putea favoriza răspândirea masivă actuală a gripei aviare în Europa. Nu este o explicație științifică, dar este una din teoriile care încearcă să explice răspândirea cu rapiditate a virusului. Astfel, deoarece rutele de migrație ale păsărilor sălbatice se pot schimba, vizitatorii de iarnă, cum ar fi gâștele sălbatice, ajung mai devreme, iar unele specii de păsări chiar opresc cu totul migrația. Creșterea evenimentelor meteorologice extreme poate provoca un stres crescut păsărilor și le poate face mai expuse la gripa aviară. Nu în ultimul rând, schimbările climatice pot favoriza mutații ale diferitelor tulpini de virus și astfel să aibă loc o posibilă transmitere mai ușoară la om, arată AGES.
Prețul ouălor explodează, România în top
Explozia focarelor de gripă aviară în lume a afectat prețul ouălor, care a atins deja valori foarte mari. Reducerea efectivelor de găini, dar și scumpirea hranei pentru păsări generată inclusiv de creșterea costurilor cu energia electrică și-au pus amprenta negativă asupra prețului ouălor. În aceste condiții, în Japonia ouăle vrac au ajuns în decembrie la un preț-record de peste 0,3 dolari bucata. De asemenea, în Statele Unite Departamentul pentru Agricultură a anunțat că oferta de ouă s-a redus cu 7,5%, din cauza depopulării fermelor, ceea ce a dus la scumpirea produsului. Și Europa se confruntă cu o scumpire puternică a ouălor. Potrivit site-ului globalproductprices.com, în luna decembrie prețul unui carton de 12 ouă ajunsese în Elveția la 6,66 de dolari, cel mai mare preț din lume. Cu 5,49 de dolari Puerto Rico era pe doi, iar țările clasate pe locurile următoare erau Slovacia, cu 5,45 de dolari, și Norvegia, cu 4,97 de dolari. Într-o statistică la nivel global care include 91 de state, România, cu un preț de 3,65 de dolari/12 ouă, era, în luna decembrie, pe poziția 21. Prețul ouălor la noi era însă mai mare decât în țări europene precum Ungaria, Spania, Belgia, Olanda, Franța, Cehia, Danemarca etc.
Variația prețului la ouă în UE
https://agriculture.ec.europa.eu/data-and-analysis/markets/price-data/price-monitoring-sector_en