x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Vaccinul antigripal universal, mai eficient și nu ar necesita vaccinare anuală

Vaccinul antigripal universal, mai eficient și nu ar necesita vaccinare anuală

de Monica Cosac    |    15 Iul 2022   •   07:15
Vaccinul antigripal universal, mai eficient și nu ar necesita vaccinare anuală

De-a lungul timpului, oamenii de știință s-au confruntat cu obstacole în dezvoltarea unor vaccinuri eficiente pentru virusurile gripale, deoarece acest tip de virus este într-o continuă schimbare. Acum însă se pare că au găsit soluția.

Rezultatele unui studiu realizat de cercetătorii de la Institutul de Științe Biomedicale de la Universitatea de Stat din Georgia, Statele Unite, arată că un nou vaccin antigripal universal cu nanoparticule protejează față de virusurile gripale B, oferind o apărare imună extinsă și îmbunătățită împotriva diferitelor tulpini. Tot pe nanoparticule se bazează și cercetătorii care lucrează acum la un vaccin universal pentru coronavirusuri, iar primele rezultate relevă că noua formulă ar putea elimina necesitatea actualizării vaccinului odată cu apariția unor noi variante periculoase ale SARS-CoV-2. 

Epidemiile de gripă reprezintă o amenințare majoră pentru sănătatea publică, spun cercetătorii, iar virusurile de tip B au coincis cu mai multe focare grave de gripă. În fiecare an, aproximativ un sfert din cazurile de gripă sunt cauzate de aceste virusuri, iar uneori - cum a fost, spre exemplu, sezonul gripal american 2019-2020 - virusurile gripale B sunt tulpinile circulante dominante, provocând mai mult de 50% din infecții.

Gripa B are două linii care sunt distincte genetic și declanșează răspunsuri imune diferite. Potrivit specialiștilor, vaccinurile antigripale sezoniere sunt dezvoltate cu una sau ambele linii de virusuri gripale B, dar eficiența lor este limitată de capacitatea tulpinilor circulante de a scăpa de apărarea creată de sistemul imunitar. 

„Aceste vaccinuri sunt adesea ineficiente, deoarece porțiunea variabilă a virusului gripal (capul viral HA) evoluează. Ca urmare, vaccinurile împotriva gripei sezoniere trebuie reformulate și actualizate frecvent”, explică oamenii de știință, care caută să depășească aceste limitări, realizând un vaccin gripal universal, care să ofere o protecție eficientă împotriva diferitelor tulpini de virus.

 „Sigur și foarte imunogen”

„În acest studiu, am generat antigeni de tulpină virală HA stabilizați cu structuri din gripa B și nanoparticule proteice dublu stratificate, candidați universali la vaccinul gripal B. Am descoperit că nanoparticulele proteice stratificate încorporate cu antigeni cu structură stabilizată prezintă potențial pentru un vaccin gripal universal, oferind o protecție imună extinsă și îmbunătățită”, a declarat profesorul Bao-Zhong Wang, autorul principal al studiului, citat pe site-ul Universității de Stat din Georgia (news.gsu.edu).

Deocamdată, noul vaccin cu nanoparticule a fost testat doar pe culturi celulare și pe șoareci, însă, potrivit cercetătorilor, „la animale, vaccinul s-a dovedit a fi sigur, biocompatibil, biodegradabil și foarte imunogen”.

Următorul pas: combinarea nanoparticulelor A cu B

Anterior, oamenii de știință de la același Institut de Științe Biomedicale au realizat un studiu asemănător, cu rezultate bune, pe diferite tulpini și subtipuri de virusuri gripale de tip A. Cercetarea a pornit, de asemenea, în contextul diminuării eficienței vaccinurilor actuale. 

Spre exemplu, eficacitatea vaccinului împotriva virusului A(H3N2) a fost, în ultimul deceniu, de doar 33%, iar în timpul sezonului gripal 2014-2015 a scăzut la 6%. Noi mutații ale variantelor H3N2 au apărut în ultimii ani cu o virulență crescută.

„Următorul nostru obiectiv este acela de a combina nanoparticule gripale A, din studiul anterior, cu nanoparticulele gripale B, pe care le-am fabricat și testat în acest studiu, pentru a crea un vaccin universal multivalent împotriva tulpinilor de gripă A și B”, a precizat prof. Wang. 

Un vaccin antigripal universal de succes ar fi eficient împotriva tulpinilor virale actuale și viitoare și nu ar necesita formule noi, pentru fiecare sezon gripal, sau vaccinări anuale.

Mozaic-8, un „vaccin all-in-one” împotriva coronavirusurilor

Tot pe bază de nanoparticule este și vaccinul denumit mozaic-8, dezvoltat în prezent de o altă echipă de cercetători și care ar putea proteja atât împotriva diferitelor tulpini și variante ale virusului SARS-CoV-2, cât și împotriva altor coronavirusuri asemănătoare, ce au potențialul de a provoca focare în viitor.

„SARS-CoV-2 s-a dovedit capabil să facă multe variante noi care au prelungit pandemia globală de COVID-19. În plus, faptul că trei betacoronavirusuri - SARS-CoV, MERS-CoV și SARS-CoV-2 - au trecut la om de la gazdele animale, în ultimii 20 de ani, ilustrează necesitatea de a face vaccinuri cu protecție generală”, a spus dr. Pamela Bjorkman, profesor la California Institute of Technology și coautor al studiului, potrivit Medical News Today.

„Ceea ce încercăm este să facem un vaccin all-in-one care să protejeze împotriva betacoronavirusurilor asemănătoare SARS, indiferent de virusurile animale care ar putea evolua pentru a permite infectarea și răspândirea umană. Acest tip de vaccin ar proteja, de asemenea, împotriva variantelor actuale și viitoare SARS-CoV-2 fără a fi nevoie de actualizare”, a precizat dr. Bjorkman.

Cercetătorii au descoperit că șoarecii și maimuțele imunizate cu mozaic-8 au produs un răspuns generalizat neutralizant al anticorpilor împotriva variantelor SARS-CoV-2 și a coronavirusurilor asociate. 

Oamenii de știință vor face acum studii clinice de fază 1, pentru a vedea dacă aceste rezultate obținute cu mozaic-8 la animale pot fi reproduse la om.

×
Subiecte în articol: vaccin