Valentin
Valentin Ceauşescu s-a născut la 17 februarie 1948 in Bucureşti. A urmat cursurile Şcolii Petru Groza, unde a terminat studiile liceale in 1965.In următorii doi ani a fost student al Facultăţii de Fizică pănă in 1967, cănd pentru trei ani a urmat cursurile Imperial College din Londra.
In 1970 s-a reintors in ţară, angajăndu-se la Institutul de Fizică Atomică, unde lucrează şi in prezent.
Odată reintors in ţară, s-a căsătorit cu Iordana Borilă, cu care are şi un fiu, Daniel Valentin, in vărstă de 26 de ani.
A divorţat in 1988, iar in 1995 s-a recăsătorit. Valentin Ceauşescu mai are o fetiţă, Alexandra, in vărstă de 11 ani.
Pasiunea tatălui pentru fizică a fost impărtăşită şi de fiul său Daniel Valentin.
Zoia (1949-2006)
Născută la 1 martie 1949, Zoia Ceauşescu nu a fost aşa cum au sperat părinţii ei. Ea nu a vrut să fie o "tovarăşă serioasă".Absolventă a Facultăţii de Matematică, avea preocupări intelectuale, bibliofilă şi colecţionară de opere de artă. Nicolae şi Elena Ceauşescu nu priveau cu ochi buni viaţa socială a fiicei lor, motiv pentru care au ordonat in repetate rănduri Securităţii să o urmărească şi să-i "spargă anturajul".
S-a căsătorit in anii â80 ai secolului trecut cu inginerul sibian Mircea Opran, cadru universitar la Politehnica din Bucureşti. Inainte de 1989, Zoia ajunsese director la INCREST şi locuia intr-o viluţă de pe Strada George Enescu la numerele 2-4.
"Valul revoluţionar" a intrat in locuinţa ei (devenită ulterior sediul UNITER) şi, la 24 decembrie 1989, s-a afirmat pe postul public de televiziune că Zoia ar fi avut un căntar şi clanţe din aur, iar nişte pungi de plastic cu carne şi o trusă de machiaj au fost arătate drept dovezi ale unui lux dus la extrem.
Adevăratele valori din casa Zoiei, incunabule, stampe şi cărţi rare, au ajuns la Biblioteca Naţională şi au fost parţial returnate proprietarei cu puţin timp inainte de moartea acesteia, survenită in urma unui cancer in noiembrie 2006.
Nicu (1951-1996)
Fiul cel mic al cuplului Ceauşescu a fost considerat "prinţul moştenitor" al familiei.Absolvent al Facultăţii de Fizică, părinţii ii hărăziseră o carieră politică. A fost prim-secretar al CC al UTC, iar din 1987 prim-secretar al "judeţenei" de partid Sibiu.
Ii plăcea să o ducă bine, a cunoscut multe femei, ii mergea faima de chefliu. In a doua jumătate a anilor â80, părinţii l-au căsătorit aproape forţat cu Poliana Cristescu, o activistă de incredere, şefa organizaţiei pionierilor. Nicu nu a dat prea mare importanţă mariajului şi a continuat să trăiască aşa cum ştia el.
A reuşit să scape din judeţul Sibiu la 22 decembrie 1989, dar a fost capturat lăngă Bucureşti. Injunghiat, a fost adus şi arătat la televiziune ca un şef al teroriştilor.
Acuzat iniţial pentru genocid, omor deosebit de grav şi subminarea economiei naţionale, a fost condamnat in cele din urmă doar la cinci ani pentru nerespectarea regimului muniţiilor şi armelor de foc.
Din cauza modului său de viaţă dezordonat, s-a imbolnăvit de ciroză. A decedat intr-o clinică din Viena in septembrie 1996. Bunurile i-au fost returnate doar parţial, pentru unele dintre ele mai judecăndu-se şi acum cu statul romăn singurul său frate in viaţă, Valentin Ceauşescu.
â Domnule ministru... â Lungul drum al reabilitării â Piese valoroase â La Muzeu, ca la Nufărul â Radu Antal: "Valentin işi vede de activitatea ştiinţifică" â Anticarul: Marius Niculescu â Avocata: Paula Iacob â Emeric Jenei: "Valentin este un om extrem de loial" â "De haram s-a dus" Â
Citește pe Antena3.ro