x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Vânătoarea de la Balc

Vânătoarea de la Balc

de Paul Rogojinaru    |    14 Ian 2008   •   00:00
Vânătoarea de la Balc

Vânătoarea anuală de pe domeniul lui Ion Ţiriac şi-a consumat sâmbătă şi duminică încă o ediţie.

Vânătoarea anuală de pe domeniul lui Ion Ţiriac şi-a consumat sâmbătă şi duminică încă o ediţie.

Ion Ţiriac are ambiţia să facă din vânătoarea de mistreţi de la Balc, din Bihor, un eveniment obişnuit pentru o ţară civilizată. Nota senzaţională în care ediţiile anterioare aveau ca prin­cipal atribut “masacrul” cade în derizoriu atunci când ştii că numai în Austria şi Germania sunt peste 8.500 de domenii de vânătoare, în care se organizează partide, multe dintre ele în scopuri comerciale. Vânătoarea de mistreţi de la Balc este plasată la mijlocul lui ianua­rie, deoarece vremea cu îngheţ şi zăpadă este propice acestui tip de vânat.

 

PRIETENI. Ion Ţiriac îşi invită aici prietenii care sunt legaţi, în primul rând, de pasiunea vânătorii. Au venit, în 2008, 35 de vânători, printre care i-am găsit pe prinţul Sturdza, pe prinţul Thurn und Taxis, pe Wolfwang Porsche, Klaus Mangold, binecunoscuţii oameni de afaceri din industria automo­bilului.

 

Ei au sosit pe aeroportul din Oradea sau din Budapesta şi s-au reunit în patru runde de vânătoare de mistreţi, în zilele de sâmbătă şi duminică. Bilanţul a fost prezentat în ceea ce, în limbaj vânătoresc, se numeşte “tabloul”, când pe un platou sunt expuse trofeele. Au fost împuşcaţi, în cele patru runde, 200 de mistreţi, dintre cei 35 de vânători, patru nereuşind nici un foc în ţintă. Pentru neavizaţi, un asemenea număr de trofee poate să emoţioneze, dar cunoscătorii ştiu că dimensiunea ţarcului în care s-a făcut partida, de 1.300 de hectare, asigură un efectiv de 1.300 de exemplare. În parcul de la Balc, trăiesc în condiţii de sălbăticie, pe lângă mistreţi şi cerbi, lopătari şi căpriori. Efectivul de mistreţi este controlat sistematic, vânătorile fiind un mijloc de optimizare a ecosistemului.

 

 

TROFEE. Ediţia 2008 a fost considerată un succes de către participanţi, fiind obţinute trofee de vânătoare din categoriile superioare. La mistreţi, trofeul este reprezentat de colţii de atac ai animalului. Peste 20 de mistreţi au avut colţii de peste 22 de centimetri, dimensiunea unui trofeu foarte bun. Carnea vânatului a fost donată unor aşezăminte sociale.

 

   

 

 


×
Subiecte în articol: special mistreti mistre