x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Vânt portocaliu pentru Don Quijoţii cărăşeni

Vânt portocaliu pentru Don Quijoţii cărăşeni

de Adrian Mogos    |    05 Oct 2010   •   00:00
Vânt portocaliu pentru Don Quijoţii cărăşeni

Energia eoliană este o energie alternativă. În special în judeţul Caraş-Severin unde, dacă vrei să faci afaceri cu vânt, nu ai nici o alternativă, pentru că ţi se face imediat vânt tot de personaje puse pe căpătuială. Bunăoară, s-a descoperit că pe malul românesc al Dunării vântul bate cu atâta forţă, încât e păcat să sufle aiurea.



Aşa că mai multe comune din zonă atent îndrumate de Consiliul Judeţean - CJ au pus la sfârşitul lunii septembrie 2009 bazele unei firme: Eoliana Caraş. CJ, condus de Sorin Frunzăverde, fost ministru al Apărării, al Mediului şi al Turismului, deţine 60%, restul aparţinând în mod egal unui număr de cinci primării, printre care şi Naidăş. Eoliana Caraş avea la rându-i 20% din Caraş Wind Park SRL, în care partenerul CJ este o firmă ale cărei rădăcini trec prin Luxemburg şi ajung la o cutie poştală din Panama.

În octombrie 2009, Consiliul Local Naidăş a decis printr-o hotărâre ca terenurile comunei care sunt ţinta evaluării potenţialului eolian să fie puse pe tavă firmei Caraş Wind Park pentru o perioadă de doi ani, dar ceva i-a făcut pe edilii din Naidăş să anuleze această hotărâre după numai o lună. Printr-o nouă hotărâre, la 22 decembrie 2009, a fost aprobată asocierea în participaţiune cu o firmă din Timişoara: SC Creative Solutions Projects SRL, decizându-se totodată şi concesionarea pe o perioadă de 25 de ani a unor terenuri din domeniul public/privat al comunei către firma timişoreană.

Astfel, a fost scoasă din circuit chiar firma la care indirect era asociat şi CL Naidăş, care practic s-a autoexclus din afacere. Creative Solutions a fost înfiinţată în Arad în ianuarie 2008 şi mutată la Timişoara doi ani mai târziu, printre asociaţi regăsindu-se Silviu Dalcă, Beniamin Teodor Dalcă, Ioan Cristian Dalcă, dar şi Lidia Bulzesc. Creative Solutions avea sediul până la sfârşitul verii în aceeaşi clădire cu CS Wind Project SRL, înfiinţată în ianuarie 2010. CS Wind Project este controlată tot de familia Dalcă, de Nicodim Bulzesc şi de un spaniol, Ernesto Gomez Negre. Şi CS Wind Project a încheiat în februarie 2010, la numai o lună de la înfiinţare, un contract similar de asociere în participaţiune cu o altă primărie din zonă: Pojejena.

Absolut întâmplător primarul din Naidăş este membru PDL; Nicodim Bulzesc a fost europarlamentar PDL; primarul din Pojejena, Omer Radovancovici, PDL-ist şi condamnat la cinci ani pentru contrabandă cu ţigări; iar preşedintele Consiliului Judeţean, Sorin Frunzăverde, este vicepreşedinte PDL la nivel naţional.

La scurt timp după semnarea contractelor de asociere în participaţiune atât Primăria Pojejena, cât şi cea din Naidăş au întocmit un caiet de sarcini prin care scoteau la licitaţie pe o perioadă de 49 de ani, 903 hectare, respectiv 1.328,5 hectare pentru construirea şi exploatarea unui parc eolian. Ambele caiete de sarcini sunt trase la indigo, existând doar câteva mici diferenţe. La Pojejena, specialiştii primăriei în energie eoliană au introdus şi următoarea frază: "Pentru producerea energiei electrice eoliene se vor instala maximum 150 de generatoare electrice eoliene de tip VESTAS- V90; 2 MW. Acestea sunt generatoare asincrone speciale prevăzute cu inel colector şi rezistenţă rotorică variabilă de tipul Double Fed Induction Generator, care permite turbinei de vânt să furnizeze energia electrică constantă (la tensiunea şi frecvenţa reţelei la care se conectează) pentru un anumit domeniu de variaţie al vitezei".

Astfel, din start au fost excluse de la licitaţie firme care s-ar fi prezentat cu un alt tip de turbine. Secretarul comunei Naidăş a recu-noscut că o firmă privată a întocmit caietul de sarcini, dar Silviu Dalcă a explicat: "Caietul de sarcini a fost făcut de un cabinet de avocatură şi cum se numeşte firma de avocatură nu e problema noastră".

De ce turbine Vesta? Cele două firme timişorene sunt strâns legate de câţiva spanioli care achiziţionaseră acest tip de turbine acum vreo zece ani. Windiberica Spania avea semnat un contract pentru turbinele Vesta. Windiberica funcţionează la aceeaşi adresă din Valencia cu Wind Alliance Group şi au şi aceleaşi persoane în conducere. Wind Alliance are 70% dintr-o altă firmă românească, Activa Wind Trade, unde printre asociaţi sunt şi membrii familiei Dalcă. Wind Alliance Group este o firmă mică înfiinţată în ianuarie 2009 cu un minimum de capital social cerut în Spania.

Preşedintele Wind Alliance are un proces pentru datorii neachitate de 44.000 de euro către o altă firmă iberică, iar justiţia spaniolă caută să-i dea de urmă. Pentru realizarea parcurilor eoliene este nevoie de autorizaţie de înfiinţare şi licenţă de producător emise de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei - ANRE. Nici una dintre cele două firme nu figurează în catastifele ANRE. "Problema licenţelor era doar o cerinţă pentru un punctaj în plus, nu o condiţie obligatorie", a mai spus Dalcă, fost director adjunct în cadrul CJ Timiş la numai 24 de ani.

Ambele caiete de sarcini mai au prevăzute fiecare câte o obligaţie. În cazul Pojejenei, câştigătorul licitaţiei pentru concesionarea terenurilor unde se vor învârti morile de vânt va trebui să plătească CS Wind Project suma de 680.000 de euro. La Naidăş, suma este de 550.000 de euro şi trebuie achitată către Creative Solutions. Dalcă a precizat că aceste sume reprezintă contravaloarea intabulării terenurilor, a certificatelor de urbanism, a PUZ-urilor, a diferitelor studii, a măsurătorilor pentru vânt. Silviu Dalcă a mărturisit că în aceste sume au fost incluse şi măsurătorile de vânt. În mai 2009, în aceleaşi zone s-a mai făcut acelaşi lucru pe baza unui studiu meteorologic multianual realizat de Administraţia Naţională de Meteorologie. Naidăş şi Pojejena au fost şi ele incluse într-un proiect româno-sârb de evaluare a potenţialului eolian. Cei 400.000 de euro erau fonduri nerambursabile de la UE şi Guvernul României (90%), diferenţa fiind asigurată de CJ Caraş-Severin. Şeful proiectului a fost Victor Borislav Naidan, director executiv în cadrul CJ Caraş-Severin, dar şi administrator la firmele prin care CJ putea dezvolta parcurile eoliene.

Evident că aceste sume au oprit avântul firmelor care au cumpărat caietele de sarcini. Prima licitaţie a avut loc la Pojejena şi a fost câştigată exact de CS Wind Project, iar la 20 septembrie 2010, la Naidăş câştigătoare a fost declarată Creative Solutions. Reprezentantul unei firme ieşene care a cumpărat caietul de sarcini a renunţat să participe la licitaţie, dar este hotărât să sesizeze Corpul de Control al Guvernului, Consiliul Concurenţei, Curtea de Conturi şi DNA: "Atunci când o persoană cu răspundere din cadrul unei primării acceptă introducerea de clauze ilegale în beneficiul unor terţi, este evident că a fost coruptă sau forţată din partea reprezentanţilor unor foruri superioare, cum ar fi în acest caz Consiliul Judeţean Caraş-Severin".

Faptul că ceva nu este în regulă cu aceste licitaţii le-a fost confirmat celor de la Iaşi în iunie anul acesta, când au fost contactaţi telefonic de cineva care s-a prezentat ca fiind Mănescu Codruţ, angajat al Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice - ANRMAP. "Acesta s-a interesat de concesiunea din Pojejena, de intenţiile noastre legate de aceasta şi ne-a asigurat de tot suportul. Avem şi o confirmare scrisă din partea ANRMAP că nu există nici un angajat cu acest nume şi ni s-a recomandat să depunem o plângere la poliţie pentru identitate falsă. Numărul de la care am fost contactaţi este: 0760.599.138", a adăugat ieşeanul.

×
Subiecte în articol: special