x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Vânzarea insecticidelor și a tratamentelor pentru deparazitarea animalelor, interzisă în farmaciile veterinare

Vânzarea insecticidelor și a tratamentelor pentru deparazitarea animalelor, interzisă în farmaciile veterinare

de Monica Cosac    |    27 Aug 2024   •   07:40
Vânzarea insecticidelor și a tratamentelor pentru deparazitarea animalelor, interzisă în farmaciile veterinare

Numărul tot mai mare de copii care ajung în stare gravă la spital sau chiar își pierd viața după ce au fost au fost spălați de părinți cu soluţii pentru animale schimbă legea privind exercitarea profesiei de medic veterinar și regulile privind vânzarea tratamentelor și produselor de uz veterinar. Concret, insecticidele și produsele pentru deparazitarea externă sau injectabilă, tratamentele hormonale și antibioticele în ambalaje mari nu vor mai putea fi vândute în farmaciile veterinare, iar persoanele care cresc animale vor trebui să plătească medicul veterinar pentru administrarea acestor produse. 

Potrivit noilor reguli, vor mai putea fi comercializate online doar produsele care se eliberează fără prescripție, iar medicii veterinari vor fi obligați să raporteze utilizarea antibioticelor la animale pentru a combate fenomenul de antibiorezistență.

Un proiect de ordonanță de urgență ce vizează modificarea legii referitoare la organizarea și exercitarea profesiei de medic veterinar (L. 160/1998) a fost pus recent în dezbatere publică de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Concret, documentul prevede măsuri pentru limitarea accesului populației la produsele medicinale veterinare, cu scopul de a proteja sănătatea oamenilor și pe cea a animalelor.

 

Antiparazitare periculoase, pe post de tratament pentru păduchi

Produsele medicinale veterinare sunt destinate exclusiv tratamentelor la animale, iar utilizarea acestora la oameni poate avea consecințe dintre cele mai grave asupra sănătăţii, spun reprezentanții ANSVSA, în nota de fundamentare, precizând că aceste produse ar trebui utilizate numai de medicii veterinari sau sub supravegherea acestora. 

„Cu toate acestea, au fost înregistrate numeroase accidente grave produse la oameni și animale, prin intoxicații apărute consecutiv aplicării unor tratamente cu produse medicinale veterinare antiparazitare externe tip concentrat emulsionabil, achiziționate ilegal, fără prescripție medicală veterinară și utilizate fără a respecta indicațiile din prospect.

În spitalele de pediatrie din țară a crescut îngrijorător numărul cazurilor de intoxicații grave la copii cu insecticide din grupa organofosforicelor (insecticide sistemice extrem de toxice pentru om - n.r.) și carbamaților (insecticide care afectează sistemul nervos - n.r.) prin folosirea ilegală a acestor produse în tratamentul râiei sarcoptice și a infestațiilor cu păduchi”, se arată în document.

 

Interzicerea comercializării cu amănuntul

Conform legislației actuale, „produsele medicinale veterinare, a căror comercializare cu amănuntul nu este interzisă prin lege, pot fi comercializate cu amănuntul prin farmacii veterinare și puncte farmaceutice veterinare, cu sau fără prescripție, după caz”.

Însă, deoarece cazurile grave de intoxicații urmate de moartea unor copii și a unui număr mare de animale au avut la bază utilizarea unor insecticide cumpărate din farmaciile veterinare, este necesară modificarea în regim de urgență a acestor prevederi legale „în sensul interzicerii de la comercializarea cu amănuntul a acestor categorii de produse”, precizează ANSVSA. 

O altă problemă semnalată de ANSVSA este faptul că, în prezent, sunt achiziționate medicamente hormonale destinate animalelor de companie pentru a fi date animalelor crescute pentru consum sau de la care se obțin alimente destinate consumului uman, deși utilizarea hormonilor în creșterea animalelor este interzisă, în România, de mulți ani.  

Prin urmare, „este necesară limitarea accesului deținătorilor de animale la aceste produse, pentru evitarea oricăror accidente prin supradozarea sau manipularea incorectă a acestor produse”.

Totodată, este necesară combaterea rezistenței la antimicrobiene prin utilizarea mai judicioasă a antibioticelor în medicina veterinară.

Prin urmare, principala modificare propusă în proiectul de OUG este interzicerea comercializării cu amănuntul a anumitor produse veterinare, precum: antimicrobiene injectabile în ambalaje mai mari de 10 ml, produse antiparazitare injectabile și produse pentru deparazitare externă sub formă de suspensie și substanţe anestezice și tranchilizante.  

„Este interzisă prescrierea, eliberarea şi comercializarea cu amănuntul a produselor medicinale veterinare antimicrobiene injectabile în ambalaje mai mari de 10 mililitri, a produselor medicinale veterinare injectabile ce conțin substanțe cu acțiune hormonală, tireostatică sau betaagonistă, a produselor medicinale veterinare antiparazitare injectabile, a produselor medicinale veterinare biologice, inclusiv cele imunologice, a produselor medicinale veterinare utilizate pentru eutanasie, a produselor medicinale veterinare care conţin substanţe anestezice și tranchilizante injectabile, a produselor medicinale veterinare ce conțin antiparazitare externe prezentate sub formă de suspensie/concentrat emulsionabil și utilizate prin aplicare externă la bovine, ovine, caprine, suine, ecvidee, păsări sau pentru benzi fumigene la albine, a produselor medicinale veterinare care conţin substanţe stupefiante şi psihotrope, precum şi a produselor medicinale veterinare care conţin substanţe aflate sub control național”, prevede proiectul de act normativ. 

De asemenea, comercializarea cu amănuntul online va fi permisă „doar în cazul produselor medicinale veterinare care se eliberează fără prescripţie veterinară şi numai de către unităţile farmaceutice veterinare, autorizate/înregistrate sanitar-veterinar”. 

Și punctele farmaceutice veterinare vot putea vinde cu amănuntul doar produsele medicinale veterinare autorizate pentru a fi eliberate fără prescripţie veterinară.

 

Clinicile veterinare, obligate să raporteze antibioticele folosite

Prin actul normativ, este impusă și obligativitatea clinicilor și spitalelor veterinare, precum și a farmaciilor veterinare, de a raporta antibioticele utilizate/vândute, pentru a se ține o evidență centralizată a consumului acestor medicamente la animale. 

„Unităţile în care se desfăşoară activităţi de asistenţă medical-veterinară și farmaciile veterinare raportează la Institutul pentru Controlul Produselor Biologice și Medicamentelor de Uz Veterinar situaţia privind produsele medicinale veterinare antimicrobiene şi furajele medicamentate ce conțin antimicrobiene utilizate la animale prin actul medical şi prin comercializarea cu amănuntul, inclusiv pentru exploataţiile comerciale”, stipulează proiectul de OUG.

Documentul prevede și măsuri tranzitorii pentru farmaciile veterinare, permițându-le să comercializeze stocurile existente de produse interzise, însă doar pe o perioadă limitată, care poate fi de cel mult 90 de zile, respectiv un an, în  funcție de tipul de produse.  

Autorii proiectului de OUG spun că motivele care au condus la inițierea actului normativ reprezintă o situaţie de urgenţă, iar „neadoptarea cu celeritate a prevederilor propuse, în lipsa unor măsuri concrete și rapide, ar putea expune populația vulnerabilă și animalele la accidente deosebit de grave, cu impact asupra sănătății publice și a animalelor precum și la pierderi economice în sectorul creșterii animalelor”.

 

Peste 60 de copii, spălați cu insecticide doar în primele cinci luni ale acestui an

Medicii pediatri atrăgeau atenția, la începutul verii, asupra unui fenomen extrem de periculos: o creștere alarmantă a cazurilor de intoxicaţie cu substanţe de uz veterinar. Potrivit specialiștilor, manifestările sunt dintre cele mai severe şi necesită de cele mai multe ori internări în secțiile de terapie intensivă.

„Aceasta este, într-adevăr, o problemă asupra căreia noi specialiştii din toată ţara am vrea să atragem atenţia: este vorba de o creştere semnificativă, importantă, în ultima jumătate de an a cazurilor de copii care vin cu intoxicaţii extrem de grave, cu insecticide din grupa organofosforicelor, insecticide care dau manifestări foarte severe, respiratorii, cardiace, cerebrale, care de multe ori necesită internări în terapie intensivă, chiar intubaţie şi ventilaţie mecanică.

Fenomenul a luat amploare în ultimele şase luni, este vorba de un element comun pentru toate aceste cazuri, şi anume utilizarea unor soluţii de insecticid din această grupă, în marea majoritate a cazurilor Diazinon este acest insecticid. Aceste soluţii sunt utilizate în gospodării pentru spălarea animalelor, însă, din nefericire, sunt utilizate şi pentru uz uman. În mod necorespunzător, sunt spălaţi pe corp sau pe cap sau şi pe cap copiii pentru scabie sau pediculoză. În urma acestor proceduri, ei ajung la spital în stare foarte gravă. Am făcut o statistică împreună cu colegii noştri de la Iaşi, Constanţa, Timişoara, Cluj şi până la începutul lunii mai erau 60 de asemenea cazuri în ţară, anul acesta”, declara, la finalul lunii mai, pentru news.ro, pediatrul Viorela Niţescu, toxicolog şi şeful Secţiei de toxicologie de la Spitalul de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Capitală.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×