x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Varianta mortală a variolei maimuței a ajuns în Europa. ECDC trage un semnal de alarmă

Varianta mortală a variolei maimuței a ajuns în Europa. ECDC trage un semnal de alarmă

de ​​​​​​​Monica Cosac    |    19 Aug 2024   •   08:20
 Varianta mortală a variolei maimuței a ajuns în Europa. ECDC trage un semnal de alarmă

Noua tulpină de mpox, cunoscută și ca variola maimuței, care, de câteva luni, face ravagii în Congo și a determinat Organizația Mondială a Sănătății să declare maladia drept o urgență de sănătate publică de interes internațional - cel mai înalt nivel de alarmă, a ajuns și în Europa, primul caz fiind confirmat în Suedia. În urma unei noi evaluări a situației, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a ridicat nivelul de risc pentru mpox de la „scăzut” la „moderat” și a cerut țărilor europene să fie pregătite pentru mai multe cazuri „de import” cu noua variantă a bolii. 

Suedia a confirmat, joi, primul caz de infecție virală cu noua tulpină a mpox, acesta fiind și primul caz înregistrat în afara Africii, la numai o zi după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat epidemia care se extinde în Africa drept o urgenţă de sănătate publică de interes global. 

Este vorba despre un bărbat din Suedia, care s-a infectat în timpul unei călătorii recente în Africa, unde există un focar major al acestei boli.

„Am avut confirmarea că în Suedia avem un caz de mpox, din varianta mai periculoasă, clada 1. Este primul cauzat de clada 1 care a fost diagnosticat în afara continentului african. Persoana afectată a fost infectată în timpul unei șederi într-o zonă din Africa unde există un focar major de mpox”, a declarat și ministrul suedez al Sănătății, Jakob Forssmed, citat de Reuters.

Acest subtip al virusului, „clada 1b”, este aceeași nouă tulpină care apare în Congo din septembrie 2023, mai mortală și mai contagioasă decât precedenta, „clada 2”, endemică în Africa de Vest și care a provocat focarele de mpox din 2022-2023. Printre țările africane în care a fost detectată clada 1b a virusului variolei maimuței, în ultimele luni, se numără: Rwanda, Uganda, Burundi și Kenya.

Cazurile de import trebuie să fie diagnosticate rapid

Într-o nouă evaluare a riscurilor, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a avertizat, vineri, că este foarte probabil ca UE/SEE să înregistreze mai multe cazuri importate de mpox cauzate de această variantă și a recomandat statelor europene să emită sfaturi de călătorie pentru persoanele care vizitează sau se întorc din zonele afectate de focar.

„Probabilitatea de infectare pentru persoanele din UE/SEE care călătoresc în zonele afectate și care au contact strâns cu comunitățile afectate este mare. În plus, există un risc moderat pentru contacte strânse ale cazurilor importate posibile sau confirmate în UE/SEE”, a transmis autoritatea sanitară europeană.

Cu toate acestea, probabilitatea transmiterii susținute în Europa este foarte scăzută, mai spun oficialii europeni, cu condiția ca aceste cazuri importate „să fie diagnosticate rapid și să fie implementate măsuri de control”.

Totodată, țările europene ar trebui să ia în considerare recomandarea vaccinării împotriva mpox pentru persoanele care vizitează zonele afectate de versiunea mai mortală a virusului, a avertizat ECDC.

„Datorită legăturilor strânse dintre Europa și Africa, trebuie să fim pregătiți pentru mai multe cazuri importate de clade I”, a declarat directorul agenției, Pamela Rendi Wagner.

 

Franța reacționează imediat

Franța este prima țară europeană care a dat alarma, după cazul confirmat în Suedia. Premierul demisionar al Franței, Gabriel Attal, care a rămas încă în exercițiu la solicitarea președintelui Macron, a anunțat vineri că sistemul de sănătate francez a fost plasat într-o „stare de vigilență maximă” în fața epidemiei de variola maimuței. 

Oficialul a solicitat autorităților sanitare să decidă cu privire la „recomandările de vaccinare actualizate” pentru „populațiile țintă” și a anunțat că vor fi introduse noi măsuri de informare pentru persoanele care călătoresc în zonele cu risc. 

De asemenea, profesorul Paul Hunter, expert în boli infecțioase, a declarat pentru Sky News că este „foarte probabil” că persoane din Marea Britanie să aibă deja noua variantă a bolii virale. Specialistul a explicat, însă, că probabil că nu va fi confirmat timp de câteva săptămâni până când persoanele cu simptome simptome specifice și se prezintă la medic, iar probele prelevate de la aceștia să fie prelucrate și secvențiate, pentru a detecta despre ce tulpină este vorba.

Tot la finalul săptămânii trecute, și Asia a înregistrat primul său caz cu noua tulpină de mpox, în Pakistan.

În România, până acum, nu a fost identificat niciun caz, iar Ministerul Sănătății nu a transmis, deocamdată, nicio recomandare.  

OMS a avertizat că alte cazuri importate de mpox ar putea fi detectate în curând în Europa.

China a anunţat intensificarea controalelor la frontieră

Săptămâna trecută, OMS a declarat focarul de infecţie virală în Republica Democrată Congo drept o urgență sanitară globală, din cauza răspândirii acestuia în 13 țări africane, unde au fost raportate peste 15.600 de cazuri și 537 de decese.

Imediat după alerta emisă de OMS în legătură cu această maladie, China a anunţat intensificarea controalelor la frontieră pentru depistarea persoanelor susceptibile de a fi intrat în contact cu virusul mpox.

Astfel, persoanele care provin din ţările sau regiunile cu focare de mpox şi „care au fost expuse la cazuri” de îmbolnăvire sau care „prezintă simptome” trebuie „să ia iniţiativa şi să se declare în vamă”, la sosirea lor în China, conform unui comunicat emis la finalul săptămânii trecute de serviciul vamal chinez, citat de AFP. „Ofiţerii vamali vor lua măsuri medicale şi vor efectua prelevarea de probe şi testarea în conformitate cu procedurile”, se mai precizează în comunicat.

În plus, vehiculele de transport, containerele sau mărfurile care provin din zonele afectate „şi care sunt contaminate sau susceptibile să fi fost contaminate” trebuie să fie dezinfectate, potrivit comunicatului de presă în care autoritățile chineze au anunțat și că aceste măsuri au intrat în vigoare de vineri pentru următoarele 6 luni.

Care sunt simptomele mpox

Simptomele mpox apar de obicei într-un interval de 6-13 zile (dar se poate prelungi până la 21 de zile) după infecție, iar manifestările clinice ale bolii includ:

  • simptome generale (febră, cefalee, frisoane, slăbiciune fizică, umflarea ganglionilor limfatici, dureri de spate și dureri musculare);

  • erupție cutanată distinctă (arată ca niște vezicule pe piele și răni pe mucoase) și poate afecta fața, palmele mâinilor, tălpile picioarelor, zona inghinală, regiunile genitale și/sau anale. Aceste leziuni pot fi găsite și în gură, gât sau pe ochi, iar numărul de răni poate varia de la unu la câteva mii.

Boala severă cauzată de mpox poate include infecții bacteriene secundare ale pielii sau infecții ale sângelui și plămânilor. „Complicațiile pot include infecție bacteriană severă din leziuni ale pielii, mpox care afectează creierul (encefalită), inima (miocardită) sau plămânii (pneumonie) și probleme oculare”, potrivit OMS. 

Virusul se transmite prin contactul apropiat cu leziunile cutanate ale unei persoane infectate, respirație în timpul contactului față în față prelungit sau contactul cu suprafețe infectate.


 

×