x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Vezi imagini spectaculoase de la exerciţiile militare aviatice Gripen – Lion Effort 2012 (GALERIE FOTO-VIDEO)

Vezi imagini spectaculoase de la exerciţiile militare aviatice Gripen – Lion Effort 2012 (GALERIE FOTO-VIDEO)

de Robert Veress    |    04 Apr 2012   •   13:54
Vezi imagini spectaculoase de la exerciţiile militare aviatice Gripen – Lion Effort 2012 (GALERIE FOTO-VIDEO)

Suedia a sarbatorit in stil grandios 75 de existenta a Saab, compania care produce avioanele de lupta multirol Gripen (JAS 39), cu 10 zile de exercitii militare organizate, in buna parte, la baza sa din Ronneby, in Sud-Estul tarii.

La exercitii au participat atat o parte dintre cele 98 de avioane din dotarea Fortelor Aeriene Suedeze (excluzandu-le pe cale care urmeaza sa fie retrase anul acesta), cat si avioane sau personal cu echipament militar din Cehia, Ungaria, Africa de Sud si Tailanda.

Atasati militari din 17 tari au fost prezenti. Romania a ignorat invitatia de a fi reprezentata.

Efortul financiar necesar organizarii unei manifestatii de o asemenea amploare a fost simtitor, daca socotim ca, o singura ora de zbor cu un avion Gripen costa, in medie, circa 3.000 de dolari – iar acest cost este cel mai mic pentru un avion de lupta multirol modern.

Saab a cheltuit, in 20 de ani, aproximativ 15 miliarde de dolari cu programul sau Gripen, in cadrul caruia s-au fabricat 209 avioane, dintre care 5 prototipuri. Suma pare imensa, dar este mica in comparatie cu investitiile companiilor concurente – Lockheed Martin, EADS, BAE Systems, Alenia, Dassault etc. Asta pentru ca Gripen este cel mai ieftin avion de lupta multirol. Ce-i drept, este un avion mai mic, cu un singur motor, ceea ce ii confera o mai buna manevrabilitate, dar putere -deci, viteza- mai mica.

Gripen incearca sa compenseze puterea redusa printr-o echipare ultramoderna, care sa ii confere avantaje in lupta de la distanta. Parerile sunt impartite in privinta masurii in care reuseste sa-si atinga obiectivul – evident, suedezii sustin ca-si pot masura fortele cu orice avion de lupta existent, in timp de producatorii Eurofighter Typhoon, de exemplu, spun aparatul lor se detaseaza net de 'tantarul' Gripen.

In prezent, suedezii lucreaza la o varianta imbunatatita a Gripen JAS 39 block D, respectiv la Gripen NG (de la Next Generation), un avion cu un motor mai puternic, produs de General Electric – ceea ce se va traduce intr-o crestere a costului orei de zbor, spre 4.000 de dolari. Prototipul acestui avion a avut zborul inaugural la mijlocul anului 2008.

In cazul in care ar alege Gripen pentru innoirea flotei sale de avioane de lupta multirol, Romania ar primi avioane Gripen JAS 39 block C sau/si D, similare cu cele existente in dotarea Fortelor Aeriene Suedeze.

×
Subiecte în articol: exercitii gripen lion effort 2012