x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Viaţa intre familie şi tribunal după un an de la nenorocire

Viaţa intre familie şi tribunal după un an de la nenorocire

04 Dec 2007   •   00:00

Maria Matei işi imparte viaţa de zi cu zi intre serviciu şi copii. Nu a renunţat să se lupte cu autorităţile romăne ca să i se facă dreptate. Soţul i-a fost omorăt şi abandonat ca un animal pe cămp. In urma lui au rămas doi copii orfani şi o femeie văduvă. Nimeni nu a plătit pentru oribila faptă.
Maria Matei işi imparte viaţa de zi cu zi intre serviciu şi copii. Nu a renunţat să se lupte cu autorităţile romăne ca să i se facă dreptate. Soţul i-a fost omorăt şi abandonat ca un animal pe cămp. In urma lui au rămas doi copii orfani şi o femeie văduvă. Nimeni nu a plătit pentru oribila faptă.


Aurică Matei a dispărut ca prin ceaţă in dimineaţa zilei de 4 decembrie 2006, cănd se intorcea de la serviciu. Acasă, in Popeşti Leordeni, il aşteptau nevasta şi cei doi copii, Paul care urma să implinească 5 anişori in luna aceea, şi Dan, fratele lui in vărstă de 17 ani. Bărbatul plecase de la muncă cu un sticlete ţinut captiv intr-o colivie, pe care urma să i-l dăruiască mezinului. Toată dimineaţa alergase după el. A plecat mulţumit spre casă, pe drumul pe care-l cunoştea bine... că doar il bătea zilnic, serviciu-casă, casă-serviciu. Cănd a ajuns vizavi de groapa de gunoi Glina, Aurică a fost lovit de un camion. Din clipa aceea, preţ de 50 de zile, nimeni nu l-a mai văzut. Şoferul a fugit de la faţa locului cu tot cu victimă. Poliţiştii au inceput ancheta prea tărziu. Soţia şi copiii şi-au căutat zi de zi tatăl, trăind cu iluzia că trăieşte, deşi trecerea timpului prevestea sfărşitul tragic. Remuşcările l-au determinat pe vinovat să-şi recunoască fapta. Poliţiştii au fost conduşi la locul in care Victor Neciu, şoferul vinovat, s-a lepădat de victimă. A urmat inmormăntarea...


GÃ...SIT. Maria Matei şi-a căutat soţul timp de 50 de zile
DRAMÃ.... Paul, băiatul cel mic al familiei Matei, n-a inţeles nimic din ce s-a intămplat. A trecut un an de cănd nu şi-a mai văzut tatăl. El ştie că poate vorbi cu el la cimitir. Aşa că se ghemuieşte acolo lăngă mormănt şi incepe să-i vorbească, să-i povestească ce-a mai făcut, ce desene animate a mai văzut, aşa, ca intre prieteni de joacă. Nu e deloc amuzant. Vorbeşte singur, sub privirile inlăcrimate ale mamei. Ce putea să-i spună... Că s-a dus la cer şi de acolo il poate vedea şi auzi. "Pe 11 noiembrie, cănd m-am dus la cimitir, Paul zicea: tati, la mulţi ani, hai, scoală-te de acolo să vorbim. Hai să facem un zmeu să ne jucăm", povesteşte Maria, soţia lui Aurică. Băiatul cel mare, Dan, a conştientizat tot. S-a inchis in el. Nu prea-i mai arde nici să iasă din casă.


Maria munceşte să-şi crească copiii. Lucrează la Spitalul Sfăntul Ioan, in ture de zi, de noapte, pe un salariu de 5 milioane de lei.. "Cel mic e la grădiniţă. Lui Dani trebuie să ii dau 50 de mii pe zi, ca il costă numai maxi-taxi 30 de mii de lei pe zi. E in clasa a XI-a. Băiatului meu i-am cumpărat o singură carte de 200 de mii. Atăt am putut să-i cumpăr. Vrea să termine liceul şi să dea la o facultate. Am operat copilul la menisc şi ligamente cu ajutorul unui credit pe care l-am luat de la CEC. Mi-a dat 72 de milioane de lei. Pentru operaţie am plătit 700 de euro", spune Maria. Femeia are două rate la bănci de aproape trei milioane. Salariul se duce numai pe datorii. Cănd sunt eu la muncă Dani nu se duce la şcoală, ca să stea cu băiatul cel mic. Il inţelege toată şcoala. Două-trei zile pe săptămănă băiatul nu se duce la şcoală. "După inmormăntare m-au mai ajutat colegele. Nu m-am dus la serviciu două luni jumătate ca să imi caut soţul. Salariul il dădeam colegelor care munceau in locul meu. Aşa era normal", povesteşte femeia. Ca să poată să plătească avocatul şi să facă parastasul de un an, Maria face refinanţare la bancă: "Numai pe avocaţi am plătit pănă acum 50 de milioane de lei. Cu inmormăntare, cu parastase, am cheltuit 300 de milioane. Am rămas in urmă şi cu impozitul. Primăria mi-a trimis somaţie că trebuie să plătesc 10 milioane. Am rămas cu mari datorii".


REVOLTATÃ.... Pe Neciu l-a intrebat preşedinta completului de judecată dacă a sprijinit financiar familia. Nu a făcut asta. Maria a trecut printr-o perioadă cruntă. N-a fost om un timp. De unde era foarte revoltată, de unde dorea să-l sfredelească cu privirea pe cel din cauza căruia i-a murit soţul, cănd il vede acum nu mai are cuvinte pentru el. Nu s-au inventat atătea căt să descrie ce-i in sufletul ei: "Căt am fost eu de revoltată şi căt de mult imi doream să ii văd la faţă... Acum cănd mă intălnesc cu ei la procese faţă in faţă nu pot să le spun o vorbă. Tremur toată, mă ingălbenesc la faţă, iau extraverale cu o seară inainte". Nimeni nu-l mai poate aduce inapoi pe Aurică. Nimic nu mai e la fel ca atunci cănd trăia. Neciu işi vede de viaţă in continuare nestingherit. Copiii lui cresc alături de el. Acum, la penultimul proces, Neciu şi-a cerut iertare", spune Maria. Prea tărziu. Nu il mai poate ierta pentru suferinţa pe care i-a pricinuit-o.

Viaţa merge mai departe. Şi uite aşa trec zilele... nepăsătoare prin grădina lăsată in paragină de cănd Aurică Matei nu mai este.


"Tati, te iubesc!"

De Sărbători, anul trecut, Maria Matei se ruga la mănăstiri şi biserici pentru "imbunarea autorilor accidentului", ca să ii spună unde se află soţul său. In ultimă instanţă, disperată, femeia a apelat la clarvăzători. Copiii familiei Matei au aşteptat in preajma Crăciunului ca o minune să le aducă tatăl acasă. Băiatul cel mic, Paul, a implinit vărsta de 5 ani la data de 22 decembrie. Nu şi-a dorit jucării sau alte cadouri de Crăciun. Pe o foaie albă, copilul a scris "TATI, TE IUBESC!". Un mesaj pentru tatăl său ca să ii facă o surpriză in momentul cănd avea să apară in pragul porţii. Degeaba s-a invărtit in jurul bradului, degeaba l-a rugat pe Moş Crăciun. Tati nu a venit. In seara de Crăciun, copilul a plăns după el in braţele mamei sale. A rugat-o pe Maria să-l aducă pe Aurică de la spital. Aşa a inţeles el, că tatăl său ar fi acolo. Anul acesta vor avea, de asemenea, nişte Sărbători triste. Paul implineşte luna aceasta 6 ani... fără să se bucure de prezenţa tatălui său.


Precedent periculos

Din punctul de vedere al avocatei care o reprezintă pe Maria Matei in instanţă, in acest caz se impune reanalizarea probatoriului chiar şi in forma in care a fost realizat. Ea crede că există foarte multe contradicţii. Nu există probe certe din care să reiasă culpa exclusivă a victimei. Viteza cu care circula şoferul a fost reţinută din declaraţiile martorilor. Cadavrul lui Aurică Matei nu se putea conserva atăt de bine după 50 de zile. Din poze reiese că victima a fost dezbrăcată de anchetatori la locul faptei. Astfel s-ar fi putut pierde probe. Cadavrul trebuia dezbrăcat acolo unde a fost expertizat. Din rechizitoriu reiese ca leziunile de pe corpul lui Aurică s-au putut produce prin mecanismul de lovire-proiectare-cădere. Insă mai departe nu sunt dezvoltate cele trei situaţii diferite. Avocata crede că această speţă ar putea crea un precedent periculos: dacă scapă nepedepsit, orice şofer care loveşte un om cu maşina işi va lua victima şi o va arunca in răpă.
Â

×
Subiecte în articol: maria cănd ediţie specială aurică matei