Și promite că va tăia în carne vie. Ciudat, mandatul de administrator provizoriu în Consiliul de Administrație al TAROM al directorului general Mihăiță Ursu, care ar fi trebuit să expire săptămâna aceasta, a fost prelungit până în luna septembrie. Iar în CA al TAROM se află încă un personaj cu greutate, susținut politic, încă din perioada regimului „portocaliu”, de însuși Traian Băsescu. Este vorba despre celebra Anca Boagiu, care, de la Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, a aterizat direct la TAROM, în toamna anului trecut, pentru un mandat de 6 luni, prelungit și el până la finalul lunii viitoare.
„Am zburat cu TAROM duminica asta și a avut întârziere pe ruta Timișoara-București de o oră și jumătate. Duminica trecută, a plecat după aproape patru ore! A existat o explicație tehnică a celor de la TAROM, dar este inadmisibil! Ca să fiu scurt și fără nuanțe, răbdarea mea a ajuns la final cu managementul celor de acolo și voi lua o decizie zilele următoare”, a declarat, la începutul acestei săptămâni, pentru Antena 3, vicepremierul și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Însă orice decizie urmează să o anunțe Grindeanu, cei de la TAROM au luat deja propriile hotărâri. Spre exemplu, mandatul actualului director general al companiei, Mihăiță Ursu, susținut pe linie liberală, în Consiliul de Administrație, trebuia să expire la data de 27 iulie 2022. Numai că, întruniți în AGA, acționarii TAROM au decis să-i mai acorde lui Mihăiță Ursu două luni, până la 20 septembrie 2022.
Sorin Grindeanu a mai precizat, în interviul citat, că „România nu-și poate permite să piardă compania națională de transport aerian. În Europa de Est, companii care au mai rămas în picioare pe zona aero mai sunt în România și Polonia. Cine nu înțelege că s-a agreat un plan cu Comisia Europeană pe TAROM, că acel plan trebuie pus în aplicare, astfel încât să încercăm să salvăm TAROM, înseamnă că trebuie să plece”.
Decizia, prin votul AGA
În 18 aprilie 2022, Compania Națională de Transporturi Aeriene TAROM SA s-a întrunit într-o Adunare Ordinară, la care au participat reprezentanții acționarilor statul român, prin Ministerul Transporturilor (97,22%), ROMATSA (1,24%) și Compania Națională de Aeroporturi București SA (1,46%). A lipsit de la această ședință reprezentantul SIF Muntenia, care controlează 0,08% din TAROM.
Cu acest prilej, s-a luat act de încetarea mandatelor mai multor administratori provizorii, respectiv Iuliana Cristina Bârca și Anca Daniela Boagiu (26 aprilie 2022), Mirel Alexandru Marcu (9 mai 2022), precum și Iulian Daniel Marcu și Valentina Ruxandra Trandafir (5 mai 2022).
Ei, bine, reprezentanții AGA prezenți au dispus prelungirea cu încă patru luni, dar la care se mai pot adăuga alte două luni, pentru Iuliana Cristina Bârca și Anca Daniela Boagiu, până la data de 26 august. De asemenea, în locul Valentinei Ruxandra Trandafir a fost numit cunoscutul avocat Cătălin Radu Dancu, cu un mandat provizoriu ce va expira la data de 9 septembrie.
De la IMM-uri, la avioane - leafa merge: 12.500 de lei brut/lună
Nu este pentru prima dată, în ultimii doi ani, când, după o lungă absență din spațiul public, numele Ancăi Boagiu (FOTO) a revenit în prim-plan. O apropiată a fostului președinte al României Traian Băsescu, după spusele căruia o cunoaște pe Anca Boagiu de când era copil, aceasta l-a urmat, din punct de vedere politic, la PD, apoi la PD-L. Iar de aici, în importante funcții guvernamentale, cum ar fi cea de ministru al Transporturilor sau cea de ministru al Fondurilor Europene. Apoi, a devenit europarlamentar, după care în cariera sa publică s-a făcut liniște.
Numai că, odată cu venirea la putere a PNL, împreună cu USR, în 2021, Anca Boagiu a fost numită în consiliul de administrație al Fondului pentru Garantarea Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii. Coincidența face ca această structură să fie deținută, cu 100%, de Ministerul Finanțelor, condus la momentul numirii Ancăi Boagiu de Alexandru Nazare, cel care i-a fost subordonat Ancăi Boagiu la Ministerul Fondurilor Europene, fiind considerat, la acea vreme, „pupilul lui Boagiu”.
Mandatul Ancăi Boagiu la FNGCIMM s-a finalizat în 13 august 2021, iar la 26 octombrie ea a fost adusă la TAROM, pentru o indemnizație lunară de 12.500 de lei brut.
Pe site-ul TAROM există o declarație de avere depusă de Anca Boagiu în noiembrie 2021, din care rezultă că în anul fiscal anterior aceasta a realizat venituri de natură salarială, în calitate de director general, de la o entitate denumită CCIIF, în sumă de 384.400 de lei, de la Fondul Național de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii a câștigat 27.391 de lei, iar din consultanță acordată pe PFA-ul propriu a mai realizat 26.732 de lei. De asemenea, Anca Boagiu scrie că a mai încasat 45.000 de lei prin răscumpărarea integrală a unei polițe.