x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Victima lui Manţog

Victima lui Manţog

de Gabriela Mladin    |    19 Sep 2009   •   00:00
Victima lui Manţog



Multiplu campion naţional şi medaliat cu bronz la Campionatele Europene de Box din 2008, Petrişor Gănănău este un sportiv nepreţuit de autorităţi şi neajutorat. Episodul "şpaga lui Manţog" din această vară, când pugilistul, angajat la vremea respectivă în cadrul Poliţiei Comunitare Tg. Jiu, a găsit o pungă cu bani aparţinându-i liderului democrat, l-a afundat şi mai mult în sărăcie. Din acel moment toate porţile i s-au închis, cheia aflându-se în buzunarul lui Ionel Manţog.

În viziunea Poliţiei Comunitare din Târgu-Jiu un salariu de 300 de lei pe lună pentru un campion a fost prea mult. Au existat, totuşi, persoane care au plâns de fericire sau dezamăgire atunci când Petrişor Gănănău evolua sub lumina celor mai râvnite reflectoare ale ringului de box. Prea puţine, însă, şi poate neputincioase. Petrişor este un băiat sărac din Bumbeşti-Jiu care a înţeles că doar prin muncă se poate afirma. Are un hobby pe care l-a descoperit în copilărie: boxul.

S-a "antrenat" pentru multă vreme în cartierele din Bumbeşti-Jiu, iar cel care l-a descoperit şi i-a oferit o şansă a fost antrenorul Ion Geică. Lui i s-au alăturat câţiva oameni iubitori ai sportului pentru a-l ajuta pe tânărul pugilist să meargă mai departe. Şi în prezent, deşi deţine multiple titluri, Gănănău este un pugilist amator.

Cu probleme de identitate la Fe­deraţia Română de Box, Petrişor nu a fost deloc ajutat de gorjenii în mijlocul cărora a crescut. Cu doar câteva excepţii, indife­renţa l-a pus de multe ori pe campionul nostru în situaţii dificile de viaţă. Nu avea bani, o locuinţă sau un loc de muncă, lucruri pe care, într-o lume civilizată, autorităţile se înghesuie să le ofere lăsându-i campionului doar grija de a se antrena.

Boxerul gorjean a fost obligat să treacă de nenumărate ori prin situaţii dificile. Ultima s-a petrecut de curând când conducerea Poliţiei Comunitare din Târgu-Jiu i-a adus la cunoştinţă că nu mai are nevoie de serviciile sale. Ştiindu-se totuşi ce oameni lucrează pentru Poliţiile Comunitare oricine realizează că un campion de box nu poate fi înlocuit uşor.
I s-a întâmplat, totuşi, campionului!


CASTRUL LUI GĂNĂNĂU!

Pugilistul a fost o vreme angajat la Poliţia Comunitară, însă la 31 august, anul acesta, i s-a pus în vedere să pără­sească postul. Gănănău a plecat de la Po­liţia Comunitară, fiind, în prezent, angajat la Castrul Roman, aflat la marginea municipiului Târgu-Jiu. Plecarea sa din subordinea lui Ion Tudor, şeful Poliţiei Comunitare din Târgu-Jiu, este strâns le­gată de şpaga lui Manţog, descoperită în Terasa Kaiser, din centrul municipiului, lucru confirmat chiar de campion.

Petrişor Gănănău spune că după episodul şpăgii din restaurant, i s-a sugerat într-un mod indirect că ar fi mai bine să părăsească instituţia. "Mi-am dat demisia din data de 31 august şi sunt angajat, de la 1 septembrie, la Castrul Roman, pe un salariu de 1.000 de lei, cu carte de muncă. Am plecat pentru că după acel episod de la Terasa Kaiser, cu plasa de bani, au apărut fel de fel de discuţii. Eu am fost prins la mijloc în cazul acestei plase cu bani. Am căzut de prost şi nu pot să spun mai multe.

Toţi colegii şi nu numai, mi-au dat de înţeles că ar fi bine să nu mai stau, iar asta în discuţiile ce derivau pe tema plasei uitate. Toţi mi-au spus că am fost un prost că nu am luat plasa. Un singur coleg mi-a spus că am făcut ceva bun, pentru că puteau fi poliţişti prin zonă şi aveam alte probleme mult mai grave. La un moment dat a fost şi punctul culminant al discuţiilor şi, într-un fel, moti­vaţia mea că ar trebui să plec. Domnul Tudor mi-a spus ca în perioada 15 septembrie-5 octombrie să intru în concediu fără plată. Mi s-a părut, după toate celelalte discuţii, prea mult şi am decis să plec, forţat, practic, de împrejurări. Îl respect în continuare pe domnul Tudor, dar oamenii din jurul lui sunt nişte gunoaie", a precizat Petrişor Gănănău.
UN CAMPION NESUSŢINUT
Însă, campionul n-a trecut doar printr-o astfel de situaţie. Aproape că ia lucrurile din viaţă aşa cum se întâmplă. Pugilistului gorjean i s-au pus destule piedici de cei de la Federaţia Română de Box pentru a nu ajunge la Campionatul European. Acest lucru l-a durut mai mult decât orice acţiune a unor oameni "mici" împotriva sa. Atunci, campionul a fost nevoit să-şi caute singur bani de pe la sponsori pentru a se putea deplasa în Anglia. Înainte de a pleca la concurs Gănănău s-a antrenat pe unde a apucat, iar la Bacău a ajuns doar după ce un om al sportului gorjean, Mihai Prunariu, l-a convins pe marele an­trenor Auraş să-l pregătească câteva zile. Leonard Doroftei, fost campion mondial, a rămas şocat când a citit în presă despre situaţia penibilă în care s-a aflat pugilistul Petrişor Gănănău şi a făcut atunci declaraţii dure la adresa conducerii FRB.  

Petrişor Gănănău este multiplu campion naţional şi medaliat cu bronz la CE de Box din 2008. El s-a calificat în semifinalele Campionatului European în dauna irlandezului Cornelius Sheehan, scor 4-2, de care a trecut în sferturi, asigurându-şi medalia de bronz. Leonard Doroftei a ţinut să îl felicite personal la Liverpool: "Păcat că Federaţia nu l-a sprijinit pe Gănănău. A fost un băiat care promitea. Acum a fost motivat şi a avut o şansă. Eu zic că are valoare şi mai poate aduce o medalie. Poate fi o piesă importantă pentru Olimpiada din 2012. Nu cer nici un post în FRB, nu vreau locul lui Obreja, ci vreau să avem campioni".


CAZUL "ŞPAGA LUI MANŢOG"
Episodul plasei cu bani şi-l aminteşte toată lumea. Petrişor împreună cu alţi doi colegi de la Poliţia Comunitară au descoperit la jumătatea lunii august o plasă în care se afla suma de aproximativ 600 de milioane de lei vechi, imediat ce de la respectiva masă s-a ridicat liderul PD-L Gorj, Ionel Manţog care fusese însoţit de alte trei persoane. După ce banii i-au fost restituiţi lui Manţog, acesta le-a mulţumit pentru gestul lor. Şi, într-adevăr, gestul făcut arată şi ce caracter poate avea Petrişor Gănănău şi cei doi colegi ai săi.

Caracter de care alţii n-au dat dovadă, imediat după această întâmplare sugerându-i-se că ar fi mai bine să plece din cadrul structurilor Poliţiei Comunitare. De ce? Pentru că asupra provenienţei banilor respectivi au planat serioase semne de întrebare, Manţog fiind la un pas de un dosar penal.  Aşadar, după ce i s-a sugerat să plece, Petrişor s-a aflat în căutarea unui loc de muncă. "La Poliţia Comunitară primeam câte 300 de lei pe lună drept salariu. Mă mulţumeam cu el. După ce mi s-a spus să plec, am căutat variante. Şi pentru că există un Dumnezeu care ne priveşte, un prieten mi-a oferit acest loc de muncă la Castrul Roman. La Poliţia Comunitară, eu ca pugilist, nu lucram în trupele mascaţilor, pentru că mi s-a spus că nu sunt potrivit pentru un asemenea post", a declarat campionul.

×
Subiecte în articol: special